A kérdések meghallgattattak – No Exit infók egyenesen az íróktól

Nem gondoltam, hogy Ryan Mottesheard és Jane Espenson tudnak majd újat mondani Ron Moore podcastja után, de tévedtem. A Chicago Tribune-ön megjelent interjú nagyon definitív, nagyon sokal elárul, és csak egy kicsit spoileres. A legfontosabb kérdéseket lefordítottam a tovább után, csak néhány technikai jellegű téma maradt ki, amit az eredeti szövegben elolvashatnak az angolul tudók.

A lapozás után infók A Kolóniáról, a Final Five-ról, a vallásról, a lázadásról, mindenről, amit tudni szerettünk volna a No Exit kapcsán.

Tekintettel a rengeteg elhangzó információra, nagyobb vagy kisebb kihívás volt megírni a No Exitet, mint egy átlagos BSG-részt?

Jane: Sokkal nagyobb volt. Ez az egyik oka, hogy annyian dolgoztunk rajta. Ron írta a Cavil-Ellen jeleneteket, és Ryan végezte a legnehezebb munkát: azt a vázat teremtette meg, amelyre mindnyájan építkeztünk. David Weddle és Bradley Thompson polírozták le, én hozzáadtam néhány újabb elemet, és végül átfutottam az egészet [ahogy azt korábban Ron Moore szokta]. Mindkét történetszálat nehéz volt megírni, mert érdekessé kellett tennünk ezeknek az információknak a közlését. Szerencsére ezek nem csak olyan válaszok, amelyekről mi akartuk, hogy a közönség tudjon, a közönség maga is tudni akarta őket. 

A Kobol az emberiség eredeti származási helye, vagy a Föld?

Jane: Én mindig is úgy vettem, hogy a Kobol az.

Miért pusztult el a Föld?

A műbőr cylonok a Földön megépítették a saját fém csatabotjaikat, akik ellenük fordultak.

Hogyan ismerhette Saul Tigh olyan régóta Adamát?

Jane: Csak a háború után találkoztak. Saul hamis emlékeket kapott, majd beillesztették az emberi társadalomba.

Innentől kérdések a kommentelőktől:

A sorozat egyik legérdekesebb megoldása, hogy sokáig közelről követnek bizonyos karaktereket, megismertetik a lelki világukat, aztán kihátrálnak, és messziről mutatják csak őket, hogy a cselekedeteikből kelljen levonnunk a következtetéseket az érzelmi/mentális állapotukról. Boomer a legjobb példa, akit a Downloaded óta nem igazán ismerünk közelebbről. Mennyit beszélnek azokról a karakterekről, akiket nem láthatunk a képernyőn? Mit tudnak Boomerről, amit mi nem?

Ryan: Mindent sorra vettünk, amit láttunk Boomerből a Downloaded óta, beleértve a gyilkossági kísérletét Hera ellen is. Meggyőződtünk róla, hogy mindez összhangban van a No Exit tizennyolc hónapnyi történetével. Miután a Six of One-ban átállt Cavilhez, talán minden más cylonnál jobban elkötelezte magát, hogy a lehető legtökéletesebb gép legyen.

Jane: Figyeljetek jól. Többet fogunk még látni Boomerből.

A most látottakból mennyi volt megalapozva a korábbi évadokban? Emellett, ha jól sejtem, az utolsó tíz epizód történetét valamennyire előre kidolgozták. Mennyi volt a NoExitből, amit már a félévad elején meghatároztak, és mennyit kellett az epizód elkészítésekor kidolgozni?

Ryan: Eredetileg a No Exit cselekményének java részét több epizódon keresztül láttuk volna kibontakozni. Mivel azonban a Cavil-Ellen sztori 18 hónappal ezelőtt kezdődik, egy idő után zavarba ejtő lett volna a sok vágás a bázishajó múltja és a Galactica jelenje között. Ezért döntöttünk úgy, hogy inkább az egészet egy részben összesűrítjük.

Jane: Bizonyosan tisztában voltunk a No Exitben látott részletekkel, amikor belevágtunk a félévadba. Az általános körvonalak már azelőtt is ismeretesek voltak, és bizonyos dolgok csak később illeszkedtek a helyükre, sokuk még azelőtt, hogy a negyedik évadban csatlakoztam volna a stábhoz. Nem tudom, mit ismertek az első vagy a második évadban a többiek.

Hogy lehet, hogy Ellen és Anders ismerte Danielt, de a kolóniai műbőrök Cavilen kívül nem ismerték a Final Five-ot?

Ryan: Ellen azért tud róla, mert a letöltődéskor visszakapta az eredeti emlékeit. Andersnek a fejében lévő golyó a megfelelő pontokon stimulálta az agyát, és előhívta az elnyomott emlékeket.

John/Cavil az egyetlen, aki ismeri a Final Five-ot, mert megberhelte a másik hat modell programozását, hogy ne beszélhessenek róluk és ne is kereshessék őket. Ha így tettek volna, az ő kis játéka összeomlott volna, és ezért dobozolta be D'Annát.

Meg tudnák mondani, a 13. törzs mikor hagyta el a Kobolt, mikor távozott a másik tizenkettő, és mikor élt Pythia, hogy megírja a tekercseit?

Jane: A dátumok és az események sorrendje Pythia körül szintén fel lesznek derítve, de csak egy képregényben, amit Seamus Kevin Fahey és David Reed készítenek [gondolom, a Final Five címűre gondol, ami tényleg izgalmasnak ígérkezik].

Ha a Centurionok annyira gyűlölték a teremtőiket, miért akartak mégis emberi alakban továbbfejlődni? 

Jane: Imádom ezt a kérdést. Számomra ez nem történetbeli, hanem pszichológiai kérdés. Miért válik sok gyerek olyanná, mint a szülei, akiket nem szeret? Miért lesznek maguk is diktátorok, akik diktátorok ellen lázadnak? Remélem, nem az én dolgom megválaszolni ezt a kérdést, mert nem tudom a választ, de izgalmasnak találom.

Ryan: Szerinted Sixnek olyan könnyű lett volna rávenni Baltart, hogy engedje a központi védelmi komputer közelébe, ha jobban hasonlított volna egy Centurionra, mint Tricia Helferre? Vannak bizonyos előnyei annak, ha az ellenség képében rejtőzünk. 

Nem értem, Cavil miért vádolja a Final Five-ot az emberi alakjáért, amikor a Centurionok  akarták, hogy így nézzen ki. Nem rájuk kéne haragudnia?

Jane: A szülők keményen dolgoznak, hogy a gyermekük neves iskolába járhasson. A gyerek utálja az iskolát, és kitalálja, hogy az az iskola tette tönkre az élete hátralevő részét. A kultúrát vádolja, ami miatt a szülei azt az intézményt részesítették előnyben? Azokat a gyerekek vádolja, akik vele ellentétben szerették azt az iskolát? Az iskolát vádolja? Na jó, azt talán, de a szüleit biztosan vádolja. Különösen, ha szörnyen fél attól, hogy csalódást okoz a szüleinek, ha nem teljesít jól.

Ryan: Nem a Centurionok teremtették Cavilt. A Final Five tette. Láthattuk a Razorban és a Kobolon is, hogy nincs abban semmi meglepő, hogy az emberi formára törekszenek.

A Final Five és a többi Földlakó az Egy Igaz Istenben hittek, mint a Centurionok?

A Final Five politeista volt, amíg a Centurionokkal nem találkoztak, akik viszont monoteisták voltak [úgy érzem, itt sikerült megerőszakolni a történetet a Caprica kedvéért, hát ne legyen igazam — a ford.].

Kíváncsi vagyok, hogy a cylonok történetét miért nem flashbackekben mesélték el, miért nem mentünk vissza a Földre, ha annyira fontos a cylon háttérsztoriban. Szándékosan nem szakították meg a másik négy cylon reakcióit ilyen jelenetekkel, vagy csak anyagi okai voltak?

Jane: Beszéltünk a flashbackekről, és ellenük szavaztunk. Nem emlékszem a pontos érvelésre, hogy miért, de tetszik, hogy láthatjuk, ahogy az információk megütik a hallgatóságot. Mivel ezek a reakciók képezik az epizód érzelmi magját, azt hiszem, mindenkinek hiányoznának.

Ryan: Költségvetési okai mindenképpen voltak, de úgy éreztük, hogy a közönségnek is úgy kell megtapasztalnia ezeket a felfedezéseket, mintTorynak, Tyrolnak és Tigh-nak. Egyébként sem hiszem, hogy olyan nehéz lenne elképzelni azokat a jeleneteket, mert ahogy David Cronenberg mondta, "ha tudod, miről szól a jelenet, akkor nem kell látnod."

Kapunk még információt arról a kolóniáról, amelyet Cavil említett meg Ellennek?

Úgy érted, A Kolóniáról? Azt gondoltad, az egy kolónia? 

Milyen testben születik újjá Ellen? Ezek szerint a végső öt cylon modellnek is van pótteste?

Ryan: Igen,  ha Tory, Tyrol, Anders vagy Tigh meghalt volna valamikor, akkor egy test várta volna őket Cavil bázishajóján. Figyelemre méltó, hogy ennyi viszontagságot képesek voltak túlélni, és hogy Ellennel a saját társa végzett — Cavil számára pedig minden bizonnyal végtelen dühítő. 

Tekintettel arra, hogy a finálé után jön a The Plan című film, feltételezhetjük, hogy a cylon történelem nem lesz teljesen felderítve a sorozat befejezéséig?

Jane: Lesznek kérdések, amelyekre csak a Planben kapunk majd választ, de nem úgy, hogy attól a BSG vége hiányosnak érződjön.

Kicsoda vagy micsoda Starbuck?

Ryan: Tényleg azt akarod, hogy öt kérdéssel résszel a vége előtt ezt megválaszoljam? Ugyan már, kapcsold be a tévéd jövő héten is. 

Nem értem, Adama miért habozott elfogadni az újabb cylon technológiát a fedélzetén. Ő kardoskodott az FTL-ek mellett is, ami a levert lázadáshoz vezetett. Miért vonakodott most, amikor ilyen elkeserítő állapotban van a Galactica?

Jane: Ez most a Galactica csontvázának lecseréléséről szól. Ha ezt megteszik, nem lesz többé önmaga a hajó. Adamának el kell ismernie, hogy egy betegség el fogja vinni a hajóját. Most nem azért kell a cylonokhoz fordulniuk, hogy segítsenek, hanem hogy egyformává tegyenek bennünket. Én ezt egy nagyságrenddel nagyobb döntésnek érzem, mint a korábbit.

Ryan: Bizonyos értelemben Adama vállalja a felelősséget a lázadásért — mit is mondott Lee az Oathban Zarek igazáról? Vonakodik még mélyebb szövetséget kötni a cylonokkal, miután az ilyen pusztítást okozott. Laura is elismeri a saját felelősségét azzal, hogy átadja a stafétát Leenek.

Örültem volna, ha egy témát érintenek az epizódban: a többi lázadó sorsát. Mi történt Racetrackkel, Narchóval és Seelixszel?

Ryan: Szerintem Mr. Angeli nagyon finoman (és definitíven) megválaszolta ezt a kérdést, amikor láthattuk Kellyt meg-megbillenni és átállni, és amikor Adama esélyt adott a lázadóknak, hogy átgondolják a saját hűségüket, miközben a CIC-ra vonultak.