Fun Fact: Edward James Olmos beszél magyarul

Edward James Olmos, a Battlestar Galactica Adama admirálisa az amerikai olvasztótégely mintapéldánya: Los Angelesben született és nőtt fel mexikói szülők gyermekeként, részben a Magyarországról kivándorolt zsidó Ólmos famíliának a leszármazottja, 2007 óta pedig hivatalosan is mexikói állampolgár. Hasonló keveredés jellemző az egyik legismertebb szerepére, a Szárnyas fejvadász Gaffjére is, aki egyesek szerint a film valódi főhőse és címszereplője (van benne igazság). 

Gaff a Harrison Ford által alakított Rick Deckard ellenpontozása a filmben, rejtélyes figura, akiről nehéz eldönteni, hogy rivalizál-e Deckarddal, vagy épp segít neki. Az utca embereként a város nyelvét beszéli, egy futurisztikus, kevert szókincsű zagyvaságot. A forgatókönyvben nem volt pontosan meghatározva, hogy hangzik ez, így Olmosnak magának kellett kitalálnia. Elment hát tanulni egy kis magyart, egy kis ez-meg-azt, és lefordította a mondatait egy általa alkotott "cityspeak"-re.

csoda latosan gyonyru aruhád
A képre kattintva megtekinthettek egy videót Gaffről és a nyelvéről

Így születtek meg a fenti képen látható "csoda latosan gyonyru aruhad", a "Monsieur, azonal kövesen engem, bitte" és a "lófászt, te vágy á Blade Runner!" szövegek, melyeket ki is raktam nektek a YouTube-ra. Jó szórakozást!