4×09 – The Hub

Rendezte: Paul Edwards

Írta: Jane Espenson

Történet: Az ellenség Feltámadás Központjának nyomában egy csoport barátságtalan Viper-pilóta és a cylon felkelők kényszerű együttműködésre lépnek, hogy kieszeljenek egy csatatervet.

Vélemény: Láthatóan ebben az epizódban a cselekményszálak másik, elhanyagolt felére fogunk koncentrálni, azaz én egyáltalán nem lepődnék meg, ha se Tigh, se Lee (bocsánat, Leland), se Adama (bocsánat, Husker) nem jutna szerephez, ellenben háromnegyed órányi cylon jóságot kapnánk az arcunkba. Csak arra leszek kíváncsi, hogy most azt az eseménysort fogjuk-e látni, ami a Galactica által kivizsgált csatatérhez vezetett, vagy már azok után fogunk bekapcsolódni a bázishajó sztorijába.

Van egy olyan érzésem, hogy nem az űrcsatározásról fog szólni ez az epizód sem. Ha így lenne, David Weddle és Bradley Thompson írta volna a forgatókönyvet. Szerintem Espensontól kapunk egy jó adag ember-cylon konfliktust, amire jó lehetőséget ad az, hogy hiányzik a fedélzetről a karizmatikus Natalie, de van helyette Laura Roslin és Gaius Baltar, utóbbi ráadásul ismerős terepen mozog.

Sok puskaport tartogatnak még erre az évre az írók, és muszáj lesz elsütniük valamennyit ez alkalommal is, de a többségét bizonyára a féléves fináléra tartogatják. Most még ellavíroznak egy jelentéktelen(?) rendezővel, egy karakterszakértő írónővel, hogy utána majd bevethessenek minden nagyágyút. Remélem, azért lesz itt is néhány fontosabb reveláció, akár Roslinról, akár az operaházról, akár Baltarról, mindegy, csak ne sűrítsenek bele mindent a tizedik részbe. 

Jane Espensonról már elmondtam, amit el akartam mondani az Escape Velocity kapcsán, ő is azok közé az írók közé tartozik, akinek határozottan meg lehet ismerni a stílusát, a kézjegyeit. Azt feltételeztem ezekről az utolsó epizódokról, hogy már annyira sztoriorientáltak lesznek, hogy elveszik bennük az írók egyénisége, de eddig nem volt igazam, úgyhogy nagyon várom a rokonszenves nő legújabb munkáját. 

Ha tehetném, a rendezőről is ejtenék pár szót, de ez alkalommal olyan szerencsétlen helyzet állt elő, hogy az úriember nevével minimum húsz találatod dob ki az imdb, és persze egyiküknek sem volt eddig köze se a BSG-hez, se a rendezéshez. Úgyhogy fingom nincs, hogy fog debütálni Paul Edwards, de épp ezért leszek kíváncsi.