Az első interjúk a premier után – Ronald D. Moore

Készült egy rettentő hosszú interjú Ronald D. Moore-ral, David Weddle-lel, Bradley Thompsonnal és Michael Nankinnel a Chicago Tribune tévés blogján, ami rengeteg apróságra és nagyobb dologra rávilágít a Sometimes a Great Notion kapcsán. Aki látta már az epizódot, az kattintson ide, illetve a cikk fontosabb pontjait kigyűjtöm magam is. Itt csak az RDM-től származó infók jönnek, majd egy következő posztban a többi. Vigyázat, kisebb-nagyobb spoilerek is elhangzanak a következő epizódokat illetően!

Miért Ellen?

RDM: Van benne egy bizonyos fajta logika. Szerettem a kettejük kapcsolatát Tigh-jal. Tetszett az ötlet, hogy a szerelmüknek mélyebb értelme van, átível időt és teret egyaránt, és nagyon ősi időkbe nyúlik vissza. […] Volt valami megkapó abban, hogy az utolsó öt cylon két tagja egy párt alkotott, és ezek voltak ők, ebben a drámaian megtépázott kapcsolatban, és mégis valami sokkal mélyebb kapocs kötötte őket össze, aminek a gondolatát mindig is nagyon szerettem.

Mikor hozták ezt a döntést?

Mikor megöltük Ellent, még sejtésünk sem volt róla. Ám akkoriban kezdtünk el agyalni az öt cylon kilétén is, akiket még fel kellett fednünk. A harmadik évad elején Baltar egy cylon hajóra került, és valahogy meg kellett magyaráznunk, hogy miért nem találkozik mind a tizenkét modellel. Eszembe jutott, hogy mi van, ha ez nem véletlen, és megvan az oka, hogy a maradék ötöt még nem láttuk. Így lett a Final Five a mítosz része.

Az évad során többször felmerült bennem, hogy Ellen lehetne az ötök tagja, de amíg a másik négyet ki nem találtuk, addig nem bizonyosodtam meg róla, hogy neki is cylonnak kell lennie. Tigh, Anders, Tory és Tyrol mellett csakis Ellen lehetett az ötödik. Azzal, hogy Tigh-t felfedtük, annyira alapvető változást indítottunk el a karakterében, és akkora lépés volt ez a show számára, hogy természetes volt, hogy a felesége is cylon legyen.

[…] Nem emlékszem már, hogy egyből a másik néggyel együtt tettük-e le a voksunkat Ellen mellett, de legfeljebb csak egy kicsivel utána dönthettünk róla is. A harmadik és a negyedik évad közti megbeszélésünkön aztán végleg megegyeztünk a személyében, azzal a feltétellel, hogy ha időközben eszünkbe jut egy jobb ötlet, akkor hajlandóak vagyunk váltani.

Ezek szerint Cavil nemcsak azért zaklatta Ellent, mert megtehette, hanem mert tudott valamit?

A caviles dolognak valóban nagy jelentősége van, és az évad során elő is fog kerülni. Nagyon jól belepasszol a képbe. A következő epizódok során meg fogjuk tudni, hogy ki volt tisztában Ellen valódi kilétével, és ez befolyásolni is fogja az eseményeket. Nem árulhatok el sokat, de nem most láttuk utoljára Ellent.

D'Anna Ellennek mondta az operaházban, hogy "Sajnálom, fogalmam sem volt róla" [a Rapture című epizódban]?

Amikor azt a sort megírtuk, még nem volt meg ez a szándékosság, de miután kitaláltuk, ki legyen az utolsó öt cylon, mindnyájan egyetértettünk abban, hogy ezt csakis Ellennek mondhatta, igen.

Van jelentősége annak, hogy az utolsó cylonok fontos vezetők voltak az új-capricai lázadásban?

Akkor ők még emberi lények voltak, akik nem voltak tisztában a valódi természetükkel. Azok alapján, amilyen embereknek megismertük őket addig, egyszerűen ez volt az elvárható viselkedés tőlük, és nem volt ebben semmi több. Maga a dolog iróniája, hogy a cylonok ellen dolgoztak, sokkal érdekesebb volt számunkra.

Annak volt jelentősége, hogy Tigh Ellen arcát látta, mindahányszor Caprica-Sixnél látogatást tett? Ezzel ismerték el a kettejük közti mélyebb kapcsolatot, vagy csak Tigh ködös elméjét reprezentálták vele?

Mindkettő dolog közrejátszott. Egyrészt ott volt a hiányérzet a nő iránt, akit igazán szeretett, másrészt pedig finoman jeleztük, hogy nagyobb jelentősége is van a kettejük közti kapcsolatnak.

Miért ebben az epizódban fedték fel az utolsó cylont?

Sokkolni akartam, és megváltoztatni a játékszabályokat. Nem akartam az utolsó epizódra hagyni, nehogy elnyomja a kérdés ("Ki az utolsó cylon?") az összes többi fontos témát. Legyünk inkább túl rajta gyorsan, hozzuk vissza Ellent, tegyünk vele ezt-azt, aztán találjuk ki, merre tovább.

Volt valami költői abban, hogy Tigh belesétál az óceánba, és mi azt hisszük, hogy meg akarja magát ölni, mint a rókák Adama történetében. A következő pillanatban pedig rájön, hogy Ellen az utolsó, és utána elsötétül a kép. Szerintem óriási ez a befejezés. Dramaturgiailag volt valami nagyszerű ebben a módszerben, főleg, hogy utána nem foglalkozunk egy darabig a témával.

Hogyan beszélték meg, hogy ki fizessen meg a legjobban a Föld okozta sokkért? Hogyan döntöttek Dualla mellett?

Sajnos pont ő volt a legkedvesebb karakter, akire a legkevésbé sem számítanánk, de mégis belepasszolt a történetébe. Előbb Billybe, majd Apollóba volt szerelmes, de egyik sem jött össze, így nem maradt más remény számára, mint a Föld. A munka már nem jelent semmit, hiszen karrierlehetőség nincs, az élet pedig egy hosszú rémálom, amiben az egyetlen kiutat a Föld jelentette eddig, és most az is elvették. Kellett valaki, aki erre azt mondja, hogy "Rendben, én itt és most befejeztem. Utoljára még kicsit jól érzem magam, de aztán végeztem ezzel a rémálommal."

Tigh és Baltar szerint a cylonok a tizenharmadik törzs, és megtalálták ezt a bolygót, és Földnek nevezték. Ez teória vagy tény?

Tény.

A Földön volt egy kataklizma kétezer évvel ezelőtt [a nukleáris csapás], és a kolóniaiak is ekkor szenvedtek el egy kataklizmát [az exodus Kobolról]. Vagy én látom rosszul a dolgokat?

Nem, nagyon is jól látja. A további részekben megmagyarázzuk ezt az idővonal-dolgot is, és végül minden a helyére illeszkedik majd.

Ez valóban a Föld bolygó? Nem fognak beleszaladni egy másik planétába, hogy "Nini, itt egy másik Föld"?

Ez a Föld. Ezt találta meg a tizenharmadik törzs, ezt nevezték el Földnek. A Galactica a Földet találta meg.

Az epizódban a mindig magabiztos Leoben visszafogottnak, majd rémültnek látszik.

Ó igen. Tetszik, hogy Leoben odáig jutott, hogy azt kell mondania, "Tévedtem. Nem tudom, mit tegyek. Azt hittem, látom az univerzum összefüggéseit és haladok az árral [ld. Flesh and Bone], de többé nem tudom, mi van." Ez esendővé, halandóvá teszi őt bizonyos értelemben.

Nem szólt bele a stúdió, hogy túl sötét az epizód?

Megkérdőjelezték, hogy nem fognak-e elfordulni a nézők, de úgy álltam hozzá, hogy ezek az utolsó részek, és legfeljebb egy nagyon jelentéktelen kisebbség fog csak úgy dönteni, hogy inkább nem kíváncsi a befejezésre ennyi év után. De valóban sötét ez a fejezet, és még csak nem is a legsötétebb.