4×02 – Six of One

Rendezte: Anthony Hemmingway

Írta: Michael Angeli

Időpont: 2008. április 11.

Történet: Megtudjuk, mi zajlott le a cylonok közt, miután a Raidereik visszatértek azzal a hírrel, hogy megtalálták a final five tagjait az emberek flottájában. Kara tovább kardoskodik, hogy rossz irányba tartanak, és távolodnak a Földtől.

Vélemény: Ettől az epizódtól sem várok sokkal többet, mint a He That Believeth in Me-től. Ami azt illeti, az idén bevezetett folytatásos formula miatt nem hiszem, hogy egy részt is ki tudnék majd emelni a sok közül, ha valaha visszatekintek a negyedik évadra. A Battlestar Galacticára jellemző hangsúlyeltolódások persze biztos megmaradnak, azaz a szezon eleje, közepe és vége biztos többet fog nyújtani, mint ezek a közbeeső részek. 

A rendező személye reggelre kiderült, ő újnak tekinthető a sorozat berkeiben. Több igényes sorozat egy-egy epizódja is fűződik a nevéhez, de nem várok tőle világmegváltást. 

Ellenben Michael Angelitől jó írást, jó minőséget várhatunk el. A zseniális Six Degrees of Separationben ő adta Baltar szájába a "That's it! No more Mr. Nice Gaius!" felkiáltást, a The Son Also Risesban pedig Romo Lampkin szájába azt, hogy "Besides, I want to take a crap". Nincs több kérdésem.

A viccet félretéve Angeli tényleg jó, erős karakterdarabokat szoktak neki adni, és ha jól sejtem, ez is ilyesmi lesz, hiszen Leenek is be kell járnia valamilyen utat, valamint számolnunk kell ezzel a Natalie-val is, de most nem spoilerezek. A történetszálak nyilván hasonlóak lesznek az előzőhöz, leszámítva az űrcsatát, aminek a helyére a cylon-sztori jön majd be. Így nagyjából jut idő a fantasztikus négyesre, Baltarra, Starbuckra és Leere egyaránt.

Ezek közül egyedül az utóbbitól várok el sokat, az előbbiek szerintem még mindig csak fölvezetik az elkövetkező történéseket. Lee azonban nagy hangsúlyt fog kapni ebben a szériában, remélem. A cliffhanger Starbuckkal nem tudott lázba hozni, nem is akarok rá bájtot pazarolni nagyon, bár nyilvánvaló, hogy nem is azért zárták le ott az előző részt az írók, mert akkora feszültséget akartak kelteni, hanem mert adta magát.

Nem utolsósorban pedig elvárom a Battlestar Galactica pénzeszsákjaitól, hogy kifizessék erre a részre az összes élő és mozgó cylon-modellt, ne csak kettő-három rohangáljon megint a bázishajók fedélzetein. Utolsó évad, meg minden, nem igaz, hogy nem fér bele.

A Six of One trailere itt tekinthető meg.