A sztrájk hatásai a BSG-re

Az IGN tudósítója kapta el Ron Moore-t, amint épp a Disney stúdió előtt protestált a kollégáival, és kifaggatta a negyedik évadról, a sztrájk miértjeiről, mindenről.

Summázatként elmondhatom, amit a sorozatjunkie-n winnie is írt, és amit magam is kiemeltem a kommentek közt, hogy az új média megjelenése csapta ki a biztosítékot az íróknál. Sokan már meg is tapasztalták a negatív hatásait. Moore-ék tavaly a stúdió javaslatára elkészítették a webizódokat, emlékszünk. Amit nem tudtunk, az az, hogy a stúdió kijelentette nekik: nem fizetünk ám se az íróknak, se a színészeknek, se senkinek. Csak csináljátok meg a webizódokat, mert. Mert az jár. Persze nem mentek bele Moore-ék, így végül kifizették őket, de később azt mondták, hogy jó, akkor nem tüntetjük föl a stáblistát bennük. Moore-ék erre nem akarták odaadni a már leforgatott anyagot, ám a stúdiónak jogában állt megszerezni azokat a vágószobából, úgyhogy lecsaptak rá, és megköszönték az együttműködést. Moore ezért posztolta annak idején a blogjában külön a Resistance stáblistáját.

A legfőbb problémát pont azok a közkedvelt szájtok okozzák, amelyek ingyen elérhetővé teszik egy-egy csatorna komplett videóanyagát, és cserébe csak pár reklámot kell megnézni. Ilyen a Hulu, ilyen a Comedy Central honlapja, amelyeket a web2.0-őrültek üdvözöltek, a készítők meg hamarosan rádöbbentek, hogy egy cent se jár nekik ezekből. Így volt ez a Resistance-szel is, csak Moore-ék kevésbé jártak szarul.

Egyébként a forgatókönyvek tekintetében a negyedik évadból eddig tíz részt írtak meg az embereink (amelyeket épp most érnek be a forgatásokkal), azaz pontosan az évad közepére eső cliffhangernél tartanak. Épp a következő részt rendezné Moore, csak erre egy darabig nem fog sor kerülni, mert nincs, aki megírja neki a matériát. Ez az egész azért jó, mert a tizedik részig már biztosak lehetünk a sorozatban, és számíthatunk arra, hogy valameddig el fog jutni a cselekmény ezalatt az idő alatt. Ugyanakkor azért rossz, mert büdösnagy cliffhangerre számíthatunk, aminek a feloldását a scifi.com tervei szerint amúgy is csak 2009-ben tudnánk meg.

Felmerült az is, hogy ha sokáig tart a sztrájk, akkor hogy fogják újból összerántani a teljes stábot, beleértve a színészeket is, hogy leforgassák az utolsó tíz részt. Hiszen megtörténhet, hogy fél évig áll a munka, ami természetesen megöli az összes sorozatforgatást, és a színészek közben belevágnak valami mozifilmbe, hiszen azokból még van egy pár a raktáron. Moore biztosított mindenkit arról, hogy szerencsére ezek a színészek elég elkötelezettek, és szívügyüknek tekintik a sorozatot, úgyhogy biztosan megcsinálják azt a pár epizódot még, ha végre egyszer sor kerül majd rá.