Kitört a sztrájk: Ron Moore fórumozik

Úgy van, a nagyfőnöknek hirtelen sok szabadideje lett, úgyhogy leült a gépe elé, és a felesége nyaggatására megnyitotta a scifi.com fórumát, ahol a rajongók már kiéhezve várták őt. Régóta nyitva volt egy topik "Q&A with Ron D. Moore" címmel, ám eddig csak a "kérdezz"-része működött, mostantól megy a "felelek" is.

Hogy RDM milyen sűrűn fog posztolni, azt nem tudhatjuk, de november 4-e óta majdnem egy oldalnyi kérdésre adott választ. Szerencsére ki lehet gyűjteni a bejegyzéseit, így könnyen és gyorsan végignézhetjük, mire mit felelt eddig.

Külön felhívom a figyelmet arra a posztra, amelyben bevág egy részletet az Unfinished Business forgatókönyvéből. Valaki megjegyezte, hogy még mindig nem világos, mióta vannak olyan jóban Tigh és Kara (emlékezzünk, New Capricán ölelkezve köszöntötték egymást). RDM válaszából kiderül, hogy leforgattak ezzel kapcsolatban egy jelenetet, amely megmutatta volna, hogyan kezdődött kettejük barátsága. Végül ezt kivágták, de most a főnök volt szíves megosztani velünk a szövegkönyvét.

Az ilyen dolgokról persze könnyen mondhatjuk, hogy ha nem kerültek adásba, akkor meg sem történtek. RDM-ék véleménye az, hogy minden, amit leforgattak, kanonikus információnak számít, és megtörtént eseménynek kell venni. Ezért szokott előfordulni, hogy néha látszólag különösebb előzmények nélküli eseményekkel is találkozunk. Ugyanakkor történt már olyan is, hogy az írók gondban voltak, mert ellentmondásba került egy ötletük valamilyen korábbi jelenetben történtekkel vagy elhangzottakkal. Mikor megnézték az adott epizódot, kiderült, hogy pont az ominózus jelenetet vágták ki, így az ellentmondás is feloldódott.

Szóba került többek között a sorozat bibliája is, amelyet állítólag a SkyOne honlapján le lehetett tölteni. RDM erről ugyan nem tudott semmit, de reménykedik abban, hogy a jövőben ezt elérhetővé lehet majd tenni az internetet, a Cylon Bibliával egyetemben. Félreértés ne essék, ez nem Leobenék kötelező esti olvasmánya, hanem a fajuk történetét felölelő, háttérinformációkat összegyűjtő anyag, amelyet Ron és David vetettek papírra még a sorozat indulása előtt.

Moore megígérte, hogy a negyedik évadban is folytatni fogja a podcastek készítését minden epizódhoz. A Razorhoz pedig kapásból kettőt fogunk kapni. Az internetről letölthetjük majd azt a felvételt, amelyen az írók először vitték RDM elé a film sztoriötletét, a DVD-re pedig Michael Taylor író és RDM kommentárja fog fölkerülni.

Ehhez kapcsolódik, hogy a Fast Company készített egy villáminterjút Moore-ral a TV és az internet házasságáról. Tudjuk, hogy Moore nagy híve annak, hogy minél több háttérinfó, belső anyag, forgatókönyv, akármi kikerüljön az internetre a sorozattal kapcsolatban. Ha rajongó lenne, nagy álma lenne, hogy napi szinten kerüljenek ki jelentek a sorozatokból, amiket aztán mindneki úgy vágna meg, ahogy neki tetszene. Elárulja, hogy a Tahoe-tavi beszélgetést egy az egyben fölvette, és a megfelelő pillanatban azt is ki fogják tenni a scifi.com-ra. "Hadd tudják meg az emberek, hogy készül a kolbász".

A sztrájkról még annyit, hogy a YouTube-on megtalálható egy videó, amelyben több írót is mikrofonvégre kaptak a legutóbbi WGA konferencián. Ron D. Moore véleményét is meghallgathatjuk:

Ettől teljesen függetlenül: fölkerültek az internetre egy újságcikk szkennelt részletei, ahol Grace Park mesél kicsit a Faith című részről, amit épp az interjú készítésekor forgattak.