Ahogy EJO látja a sorozat végét

Az Entertainment Weekly a Battlestar Galactica két főszereplőjét, Mary McDonnellt és Edward James Olmost, valamint Ronald D. Moore-t faggatta a harmadik évad fináléjáról és a következő etapról (úgyhogy ezekkel kapcsolatban fenyeget némi spoiler-veszély az alábbiakban).

Ebből megtudhatjuk, hogy Adama admirális megformálója hogy képzeli el a sorozat végét:

"Személy szerint – és ez nem az íróké, ez az én ötletem – a jelen korunkban kéne megérkeznünk a Földre. Egy darabig cirkálnánk fölötte, megnéznénk magunknak, aztán amikor leszállnánk, egyszer csak felrobbanunk, kilőnek egy atomtöltettel. Ezután valaki azt mondja az Egyesült Államok elnökének, George W. Bushnak, hogy Elintéztük őket. Hála Istennek Ön ismét megmentette a világot. És ekkor meglátjuk, hogy az egyik cylon beszélt hozzá."

A viccet félretéve, nagyon érdekeseket tudunk meg a két színész karakteréről, hogy ők hogy látják a kapcsolatukat, Moore pedig ismét felfed néhány kulisszatitkot. Michael Hoganről kiderül, hogy ő a legkevésbé sem vette a szívére, amikor elmondták neki, hogy Tigh ezredes cylon. Haláli nyugodtsággal azt monda: "Hm, ez jó. Sokkoló, nagyon sokkoló dolog."

Ugyanakkor a Tyrolt játszó Aaron Douglast elég nehéz volt meggyőzni, hogy ebből nem valami rossz fog kisülni. Félt, hogy az ő egyszeri munkásember-figurájából hirtelen főgonosz fog válni, ám Moore meggyőzte, hogy semmi sem fog megváltozni. Azt se fogják igazán felfogni, hogy ők cylonok. A negyedik évad ennek a felfedezéséről, megértéséről fog szólni.

Ahogy azt már több interjúban is elmondta Moore, ő is sajnálja, hogy a most lezárult etap több része sem felelt meg a nézői elvárásoknak. Az önálló történetek, a filler epizódok a Sci Fi csatorna nyomására készültek, akik nem voltak túl elégedettek azzal, hogy ennyire egybefüggő a sorozat, és emiatt az új nézők nem tudnak bekapcsolódni.

Mostanra a csatorna is belátta, hogy rossz döntést hozott, hiszen a nézettség nem hogy nőtt a fillerek által, hanem tovább zuhant, ezért Moore-ék most igyekeznek megtalálni a finom határvonalat a folytatásos és az epizodikus dráma között. Azt ígérik, hogy mostantól minden rész kerek egész lesz, de az évadon átívelő történetszálakkal is folyamatosan fognak foglalkozni (ha hasonlítani akarom valamihez, akkor a harmadik évadban olyanok voltak, mint az X-Akták, mostantól végre Deep Space Nine-osabbak lesznek).

Most körülbelül a nyolcadik rész sztorijáig jutottak az írók, és a csatorna ígérete szerint idejében meg fogják tudni, hogy tervezhetnek-e még egy ötödik évadra is, vagy az utolsó pár epizódot a történet lezárásának kell szentelniük.

A többi érdekességről részletesebben az EW honlapján lehet olvasni.