Mark Verheiden az utolsó BSG-forgatókönyvéről

Verheiden a Chicago Tribune interjúsorozatában váltotta Ron Moore-t, és ő is megmagyarázta pár karakterének motivációit, mesélt kicsit a forgatásról, és engedett némi betekintést a következő részek tartalmába is. A tovább mögött fellapozható a teljes anyag magyarul (na jó, kivonatoltam az unalmasabb részeket), az eredeti linkje pedig itt van. Ezen kívül érdemes még ellátogatni Bear McCreary blogjába, aki most sem csak arról számol be, hogy milyen hangszereket használt az epizód megzenésítésébe, hanem idézi néhány színész és az író véleményét is.

Le lehetett volna beszélni Roslint és Adamát a cylonokkal kötött szövetségről? Az erőszakos hatalomátvétel volt az egyetlen válasz a kettejük konokságára?

Gaeta megpróbált az előző epizódban tiltakozni, de elhallgattatták. Ami megfogott engem írás közben, hogy lényegében Zareknek és Gaetának "igaza" van. Ha kívülről nézzük ezt a helyzetet, akkor a cylonokkal való szövetség veszélyes és felelőtlen lépés. A négy cylon felfedése sem segített éppen. Adama első tisztje és legjobb barátja cylon, Roslin tanácsadója cylon, és így tovább, hirtelen az egész rendszerbe beszivárogott az ellenség. Ennek tetejébe egyik vezető sem magyarázta el, hogy mi a jó a cylonokkal kötött szövetségben. Gaeta motivációi tiszták, csak megpróbálja megmenteni az emberiséget, és ettől lesz olyan tragikus a története.

Persze ez egy másik kérdés is fölvet: lehet egyáltalán egy zendülést igazolni bármivel? Heves vitáink voltak erről, hiszen bár a lázadás nagyon sok történet alapja, a való életben hatalmas lépés ilyesmit tenni, főleg egy olyan lojális tiszt számára, mint Gaeta. Szerintem a sok évnyi menekülés és a Föld okozta csalódás után bekövetkezhet egy zendülés.

Zarek végig meg akarta ölni Adamát és Tigh-t? Titokban tartotta ezt Gaeta előtt?

Zarek tudta, hogy Adama csak veszélyt jelent, ha életben marad, ezért mindenképp el akarta távolítani a képből. Korábban felmerült, hogy a CIC-n a katonák Zarek parancsára nyissanak tüzet, és ez okozzon Gaeta és közte némi ellentétet, de ezt többé-kevésbé elvetettem az epizódból.

Roslin nélkül és a Kvórum tehetetlenségével átmentünk Adama katonai diktatúrájába? Mennyi írható az Oathban történtek közül Adama és Roslin számlájára?

Adama bizonyosan efelé hajlott, és ezt Zarek meg is jegyezte Leenek, mielőtt az átment a Galacticára. A választóvonal a civil fennhatóság és a katonaság közt mindig is vékony volt, de mióta Roslin nem titkolta többé a kapcsolatát Adamával, jóformán el is tűnt. Lesznek olyan drámai változások, amelyek tovább befolyásolják ezt a dinamikát.

Meglepődtem, hogy a "Napsugár fiúk" még mindig szolgálatot teljesítettek, azok után, amit Sharonnal műveltek a Pegasusban.

Igazából csak Thorne követett ott el erőszakot, Gage és Vireem nem. Régóta vissza akartuk őket hozni, de ez tűnt a legjobb alkalomnak. A legénység jelentős részében buzgott hasonló gyűlölet és nagyon sokakban dúltak ugyanilyen indulatok. Ezzel meg kellett tanulniuk együtt élni, már amennyire.

Melyek voltak az Oath forgatókönyvének legnehezebb részei, és miket volt a legkönnyebb vagy a legörömtelibb megírni?

Gaeta lázadásának lépéseit trükkös volt kivitelezni, a legnehezebb rész az volt, hogy hogyan zárja el a Galacticát a flottától, miközben Adamáékat a CIC-n tartja a sötétben. Starbucknak jó volt ösztönzőerőt adni, és látni újra a régi kerékvágásban. A legjobban talán az ő konfrontációját élveztem Lee támadóival a hangárban. Nagyon akartam újra látni a tökös Karát, és Katee hozta is a figurát. Utána a beszélgetésükben sokat jelentett a kijelentése arról, hogy jó élni, mert ezzel újra adtunk neki egy küldetéstudatot, megannyi pofon után.

Mióta tervezték Gaeta lázadását, talán már egész Új-Caprica óta?

A zendülés gondolatával régóta játszadoztunk, de csak a negyedik évad során kezdtünk el Gaeta felé tendálni a vezetőjük szerepében. Tökéletes jelölt volt a Collaborators és a láblevágás miatt. Szegény fickó biztos azt hiszi, a bögyömben van, amiért mindkettőt én írtam neki.

Eredetileg az Oathban flashbackek is helyet kaptak volna fontosabb pillanatokban a minisorozatra, amikor Gaetát és Adamát együtt látjuk, még a békeidőkben. Párba állítva a jelenlegi viszonyukkal nagyon hatásosak lettek volna, de így is sokat segítettek nekem, hogy megértsem a haragjuk mélységét és az árulás jelentőségét kettejük közt.

Vannak érdekes sztorijai a forgatásról?

Az utolsó napon egyszerűen semmi sem akart működni. A légzsilip záróajtaja nem indult be, a szikrákat szóró hegesztő nem szórt szikrákat. Csak az első felvétel sikerült, aztán egy részét újra tudtuk még forgatni, és megoldódott a gond. Végül leloptam a vászonszékemről a háttámlát a nevemmel és a BSG-logóval, és hazavittem Los Angelesbe.

A jelenetet, amelyben Baltar megpróbálja lebeszélni Gaetát a lázadásról, James Callis javasolta az átolvasás során. Tetszett az ötlet, és aznap éjjel megírtam.

A CIC-n történt lövöldözéshez nekem kellett megmondanom, hova fúródjanak a lövedékek az üveglapokban. Azt hinné az ember, ez valami hosszadalmas eljárás, de valójában egy fickó egy légpisztollyal lőtt üveggömböket a panelekbe, és hirtelen mindenhol golyócskák repkedtek. Amikor végzett, körbejártam a szilánkokat, és megmondtam, hogy lőjön még.

Az epizód intenzitásával homlokegyenest ellentétben Edward James Olmos és Michael Hogan jókat hülyült a puskákkal. Ebből valamennyi a bakivideók közé is bekerült.

Tudom, hogy nem kéne beszélnie a továbbiakban várható eseményekről, de elárulná, hogy valóban láthatjuk-e Romo Lampkint a következő epizódban?

Mindannyian szeretjük Romót, mondta sejtelmesen.

Ron Moore múlt héten azt mondta, rosszabbra is fordulhatnak a dolgok. Ennél is fordulhatnak rosszabbra? 

Ugyan már. Ez a Battlestar Galactica. Még csak meg se karcoltuk a "rosszabb" felszínét.