Ron Moore a 4×12-ről

A Chicago Tribune ismét interjút készített Ron Moore-ral, remélem, ez most már rendszeres is lesz. A producer most a karakterek motivációcióba enged némi betekintést, megismerjük kicsit Zarek, Adama és Roslin gondolatvilágát is. A jövőben még jönnek részletek a forgatásokról is, most csak oszlassunk el bizonyos kételyeket az epizóddal kapcsolatban. 

Folytatás a tovább mögött, csak annak, aki látta az A Disquiet Follows My Soult.

 

A flottában történtek mintha a cylon társadalom szétszakadását tükröznék, ahogy a különböző frakciók halálos ellenségekké változnak. Ez történik? Úgy tűnik, nagy a nyugtalanság az emberek közt, különös tekintettel a cylon szövetségre.

Miután a Föld csak egy ábrándnak bizonyult, természetesnek éreztük, hogy nem mindenki fogja elfogadni, hogy egyszerűen hátat fordítunk neki, és egy ágyba bújunk az ellenséggel. Egy ilyen helyzetben érthető, hogy a nézeteltérések egyre inkább felszínre törnek, és az emberek komolyan meg merik kérdőjelezni a vezetőik döntéseit.

Hova is vezetett minket Adama és Laura? Miért kellene többé hallgatnunk rájuk? Miért higgyük azt, hogy tudják, miről beszélnek? Még hogy kössünk szövetséget a cylonokkal? A cylonokkal? Mindezek után? Úgy láttuk, hogyha a flotta elkezdene széthullani, akkor az jelenleg emiatt a probléma miatt lenne lehetséges. 

Meglepett, hogy Adama mennyire gyorsan hozta meg a döntéseit. Egyszerűen olyasmi vezérelte, hogy "Hé, ez a túlélésről szól. Meg kell tennünk, amit meg kell tennünk"?

Szerintem Adamában mindig is volt egy jó adag pragmatizmus az idealizmusa mellett. Mióta visszatért a CIC-ra, elfogadta azt a gondolatot, hogy "Rendben, szóval meg kell elégednünk egy kicsit kevesebbel, mint amiben reménykedtünk. Valahogy túl fogjuk ezt élni, és keresünk egy helyet, ahol lakhatunk, és most már hajlandó vagyok ezért bármit megtenni."

Most az okozza számára majd a dilemmát, hogy hány félmegoldást hajlandó vállalni. "Oké, a cylonokkal szövetséget kell kötni. Ezt meg fogom játszani, mert szükségünk van a technológiájukra." Ő csak megpróbálja működésben tartani a flottát. Elengedi az álmait, amiket a Földről ringatott, és megpróbálja a legjobbat kihozni a helyzetükből.

Tökéletesen meg tudom érteni, miért tartanak az emberek a cylon technológiától a hajóikon. Egy dolog a katonai szövetség, és egy másik dolog elfogadni, hogy az ellenség technikáját hozzák a fedélzetre.

Ó, igen. Az egész sorozat azzal kezdődött, hogy Adama kijelentette, hogy nem lesznek az ő hajóján hálózatba kapcsolt számítógépek. Ez nagyon fontos kérdés a számukra, hiszen ötven évvel ezelőtt ez állt a bukásuk hátterében. A saját technológiájuk fordult ellenük, amit most el kellene fogadniuk a túlélésükért. Érthető, hogy sokan ellenkeznek ezzel.

Adama értékrendje, az ingerküszöbe változott valamit az évek során?

Igen, szerintem ő változik. Egyelőre csak az foglalkoztatja, hogy elinduljanak, és haladjanak. De amint azt a názők látni fogják, meghúz majd egy bizonyos határt, hogy mennyire hajlandó elfogadni a cylonok technológiáját.

[A rebellis cylonok az egyetlen szövetségeseik, ezért] szerintem belátja, hogy együtt vannak most nehéz helyzetben, még ha nem is bízik bennük 100%-osan. Olyan kilencven körül járhat [nevet].

Pontosan tudom, hogy nyitva tartja rajtuk a szemét, de a lehetőségei egyre fogynak. Nem túl sok reménnyel kecsegtet számára a jövő, hiszen nincs pontos célja az utazásuknak. Csak abban bízhat, hogy belebotlanak egy lakható bolygóba, és mindent megtesz azért, hogy ezt elérje.

A jelek szerint Tigh elmondta néhány embernek, hogy ki az utolsó cylon?

Igen, megállapíthatjuk, hogy Tigh elmondta Adamának, szóval Lee és talán Laura tudja még, azaz lényegében csak a legfelső páholy.

Miért jelentették ki, hogy Nicky nem Tyrol gyereke? 

A cselekményszálakat fokozatosan fel kell göngyölítenünk, és az egyik közülük az volt, hogy most Hera-e az egyetlen hibrid, vagy sem. A mitológia számára fontos volt, és többször is kijelentettük korábban, hogy Hera az egyetlen félvér gyermek.

Így hát ezt visszamenőleg kellett átírnunk. Tudtuk, hogy ez probléma lesz, amint eldöntöttük, hogy Tyrol legyen cylon. Az egyik író mondta, hogy talán nem ő az apa, amin először nevettünk. Később rájöttünk, hogy ez elég elegáns megoldás: kimondtuk, hogy nem Tyrol az apja, és továbbléptünk, ennyi.

Ez a sorozat már csak ilyen. Hazardírozunk, aztán leülünk, és beleillesztjük ezeket a dolgokat a meglévő mitológiába. Vagy legalábbis megmagyarázzuk őket olyan módon, hogy az összkép konzisztens maradjon.

Ezek szerint Cally megcsalta a főnököt Hot Doggal?

Én úgy gondoltam, hogy még a házasságuk előtt fogant meg a gyermek. Valahol a második és a harmadik évad közti elveszett egy évben Callynek volt valamilyen kapcsolata Hot Doggal, vagy azelőtt, vagy aközben, hogy összejött Tyrollal. Aztán egy ponton a főnök megkérte a kezét, amire meglepettségében igent mondott, de úgy három héttel korábban feküdhetett le Hot Doggal. Cally nem csalta meg Tyrolt.

Meg akar halni Laura? Nyilván most eluralkodott rajta a gyógyszerkezelés utáni eufória…

Elfogadja azt, hogy meg fog halni. Nem akarja a hátralévő napjait a politikával és a vállán nyugvó felelősséggel tölteni. Ő már kiszállt ebből.

A Földre ugyan eljuttatta őket, de attól még ő haldoklik. Válaszai nincsenek többé senki számára, úgyhogy ki akarja élni magát élete utolsó napjaiban, és azt akarja, hogy békén hagyják.

Az, hogy hamis reményt keltett az emberekben, hatalmas bűntudatot és haragot kelt Laurában, az érzései nagyon ellentmondanak most egymással.

Adama és Laura zárójelenetével inkább a rajongókat akarta kiugrasztani a bőrükből, vagy ez volt a természetes következő lépcső a kapcsolatukban?

Mindkettő. Nagy odafigyeléssel,óvatos, apró lépésekkel építettük föl a kapcsolatukat, és volt valami szépsége annak, hogy végre egy ágyban láttuk őket, különösen Laura kopaszságával, sebezhetőségével, meztelenségével, mégis szexin. És volt valami gyönyörű ebben a képben, amit el akartam kapni a sorozat vége felé közeledve.

Jó volt kiszólni a rajongóknak is, hogy "Tudjátok mit, tessék, élvezzétek ki. Végre beteljesedett. Nemcsak kacérkodás volt és pillantások és jelzések sorozata. Adama és Roslin szereti egymást, és kapcsolatban vannak. Roslin ragyog abban a jelenetben. Miközben minden felfordult, ő pedig haldoklik,ebben a sötét időben ő ragyog, gyönyörű és a pillanatnak él.

Ha csak politikailag nézem Adamát és Roslint, azt gondolom, volt némi igazság Zarek beszédében a Kvórumhoz. Az érvelése nem mindig fair, de a kettejük vezetésével és uralkodásával kapcsolatban jogosak a problémái.

Szerintem nagyon is fair volt. Azt akartam, hogy az érvelése megingathatatlan legyen, hiszen jelentős ügyet képvisel. A Colonial One-on bármely tanácstag megkérdőjelezhetné, hogy az Adama-Roslin-adminisztráció hova juttatta őket.

Zarek persze erős propagandista, és mindent olyan kontextusba helyez, hogy őket rossz színben tüntesse föl.

Persze, ez a politika, és így elérte, hogy az emberek hallgassanak az érvelésére.

Mi a jelentősége Caprica-Six babájának?

A következő epizódokban foglalkozni fogunk vele. Ő az első gyermek, aki cylon-cylon kapcsolatból származik.

Adama többször elmondja, hogy nem érzi jól magát. Ez is csak a "nyugtalanság" [=disquet]? Ő is ki akar szállni? Vagy csak elfáradt?

Igen, csak ennyi, mivel annyira nagy súly nehezedik a vállára. Sokat ivott, fájdalomcsillapítót szed, és nem érzi jól magát. Nincs mélyebb jelentősége.

Úgy éreztem, ez az epizód inkább előkészíti a terepet a jövőbeli események számára, miközben veszünk egy nagy levegőt, és sorra vesszük a karaktereinket. A Sometimes a Great Notiont nem is lehetett megismételni.

Én is így éreztem. Mindezek után csak akartam egy karakterdarabot. Be akartam mutatni, mi van a szereplők életében, hol állnak jelenleg, mielőtt a következő fordulóponthoz érkeznénk.