Breaking: zöld út a Caprica spinoffnak (frissítve)

Megtörtént a csoda, amire őszintén szólva én már rég nem számítottam: a Sci Fi Channel hosszas gondolkodás után igent mondott a Capricára. A sorozat, amely kicsit több mint ötven évvel a Battlestar Galactica eseményei előtt játszódik, 2010 közepén fog csak a képernyőre kerülni, de most tényleg megéri várnunk.

Arról van szó, hogy a pilot produceri csapata mostanra teljesen szétszéledt, David Eicknek, Ronald D. Moore-nak, valamint a forgatókönyv alapötletét jegyző Remi Aubuchonnak is készülőben van már legalább egy új projektje, valamint a Battlestar írói is más műsorok, például a Hősök, a Helyszínelők, vagy épp a Dollhouse színvonalát emelik már. Éppen ezért döntött a csatorna a késői kezdés mellett, elvégre 2009 közepéig csak sikerül valahogy újra összerántani ezeket a tálentumokat. Így nekünk sem kell attól tartanunk, hogy valami teljesen szokatlan, BSG-től idegen stílusú show-t kapunk, no meg persze addig van ideje pénzt félretenni a csatornának is. Valószínűleg a színészek hosszútávú leszerződtetése sem fog gondot okozni, különben nem jelentették volna be a hírt ekkora csinnadrattával.

A Sci Fi Channeltől David Howe azt nyilatkozta, hogy számukra teljes mértékben a Battlestar Galactica volt a zászlóshajó, az a produkció, ami képes volt megváltoztatni a csatorna megítélését, ami kiemelte őket az ismeretlenségből. Hogy is merhetnének mostohán bánni a legédesebb gyermekükkel, sőt, az ő szemszögükből pont hogy többet próbálnak kihozni belőle. Bár a BSG megváltoztatta a sci-fi sorozatokról kialakult képet, de akkor is egy űrhajón játszódott, ami bizonyosan eltántorított egy sor potenciális nézőt. A Caprica ugyanazt a drámaiságot, a hasonlóan mély karaktereket és a nagyléptékű történetet áthelyezi egy sokkal Föld-közelibb környezetbe, amitől mindenki azt várja, hogy új érdeklődőket is képes lesz elcsábítani, nem csak a Battlestar rajongóit megtartani.

A BSG alapkonfliktusa már-már elrugaszkodottnak, dekandensnek tűnhet a Capricáéhoz képest, hiszen ebben a prequelben csupa olyan problémával fognak megbirkózni a hőseink (mint azt tudjuk, nem feltétlenül sikerrel), amilyenekkel nemsokára nekünk is szembe kell néznünk. Hogy mi minden rejtőzik még a készítők tarsolyában a mesterséges intelligencia megteremtése mellett, azt bőven lesz időnk megtudni, ugyanis a kétórás pilot után kerek húsz részt rendelt meg a csatorna, amelyek közül kettő forgatókönyve már a dobozban van Mark Verheidentől és Michael Angelitől. Előbbi azt írja a blogján a prequelről, hogy teljesen eltérő hangulata lesz, mint az anyasorozatnak, és egészen más, nagyon is felnőtt módon fog foglalkozni az érzelmi és tudományos-fantasztikus kérdésekkel.

A forgatások valószínűleg Vancouverben fognak zajlani, immáron a Sci Fi Channel saját stúdiójának védőszárnyai alatt. A tovább mögé beillesztettem a néhány hónappal ezelőtt kikerült trailert, kínzásnak.