Jamie Bamber epilepsziás lúzerként kezdte

Kevesen tudják, hogy Jamie St. John Bamber Griffith, akit mi Apollo századosként ismertünk meg, zsenge színész korában még brit tévéfilmekben és sorozatokban próbált hírnevet szerezni magának. A szakma iránt édesanyja keltette föl az érdeklődését, aki maga is színész, és egy gyerekszínházban vele játszatta el nyugati boszorkány szerepét az Óz, a nagy varázslóban (sajnos nem volt elég lánya, na). Hétévesen már szinkronizált és reklámban is szerepelt Franciaországban, ahol apja munkája miatt négy-öt évig élt, de a professzionális karrierje csak később indult be, addig is nyelvekben és sportokban jeleskedett tovább.

A kilencvenes évek végén, mikor még csak tanulgatta a mesterséget, jelentkezett Horatio Hornblower szerepére a C.S. Forester regényeiből készült tévéadaptációban (mely nálunk is látható volt a királyi csatornán, Őfelsége kapitánya címmel). Végül a főhőst Ioan Gruffudd, a Fantasztikus négyes későbbi gumiembere játszhatta el, de Bamber megkapta élete első professzionális szerepét Archie Kennedy kadétként, a két színész pedig nemcsak a kamerák előtt, hanem az életben is legjobb barátok lettek.


Jamie Bamber kadét, a háttérben a homályos Ioan Gruffudd-dal

Igaz, a szerencsétlen sorsú kadét epilepsziás rohamait úgy játszotta Bamber, mintha közben neki is görcsei támadtak volna, mégis olyan szimpátiát váltott ki a tévénézőkből, hogy bele kellett írni a későbbi epizódokba is, így nemcsak Archie Kennedy pályafutása, hanem a brit színészé is elindult fölfelé.

Szerepet kapott a Vörös Pimpernelben és a Poirot-ban is, a Steven Spielberg és Tom Hanks nevével fémjelzett Elit alakulatban pedig röviden feltűnt, mint brit sereg hadnagya az Easy század egyik szakaszparancsnoka, Jack E. Foley. Ekkortájt valószínűleg elkezdték beskatulyázni, mint "egyenruhás" fazont, ugyanis a következő nagyobb szerepe egy brit sorozat, az Ultimate Force SAS-tisztje volt. Nem sokkal később átröpült a tengeren, hogy beindítsa a hollywoodi karrierjét, a menedzsere a kezébe nyomott pár forgatókönyvet, és végül a BSG kasztingján kötött ki.


A hatalmas cameo az Elit alakulatban (ő az ott, középen)

A sorozatba EJO-n és Mary McDonnellen kívül mindenkit meghallgatás útján válogattak be, és mondanom sem kell, hogy Apollo karaktere volt a legnépszerűbb az aspiráns színészek körében. A Csillagkapuban később feltűnő Ben Browder is pályázott, de a második évadban Sam Andersként megismert Michael Trucco is erre a szerepre jelentkezett először.

Ez volt Jamie Bamber első szerepe amerikai tévésorozatban, és az első alkalom, hogy búcsút kellett mondani londoni akcentusának is. A brit színészet néhány dogmáját is le kellett vetkőznie Apollo kedvéért, hiszen Hollywoodban nem állja meg a helyét a színpadra illő túljátszás, a teátrális hangsúlyok és gesztusok. Mivel a latino származású Edward James Olmos fiát alakítja, a hasonlóság kedvéért mindkettőjüknek kellett némi áldozatot hoznia: Bamber barna haját besötétítették, Olmos pedig kék kontaktlencsét visel Adama szerepében.

Nehogy már csak pucér nők legyenek a BSG-blogon
A jelenet, amiért megőrülnek a női rajongók

Azóta feltűnt már a Cold Case-ben és a Ghost Whispererben is, és kifejezetten szereti a televíziózást, mivel sokkal alaposabban fel lehet építeni egy karaktert, mint egy kétórás mozifilmben. Ennek ellenére elvállalt egy szerepet az elég rossz Pulse című horror folytatásában, legközelebb pedig a Mineville forgatásán vesz majd részt néhány nagyobbacska névvel együtt. 

A színészet Bamberéknél családi vonás, anyja révén a húga is ezt a pályát választotta, és szintén feltűnt több sorozatban is. 2003-ban feleségül is egy brit színésznőt vett, Kerry Nortont, akit Cottle doki asszisztenseként többször is láthattunk a BSG-ben. Baltar mellett ő a másik ember, aki angol akcentussal beszél a sorozatban.

Jamie Bamber most már Los Angelesben él nejével és ikreikkel, ahol gyakran össze tud futni Ioan Gruffudd-dal is, hogy rögbiről beszélgessenek, de szeret golfozni és lovagolni is. Diplomáját a Cambridge-en szerezte modern nyelvekből, a mesterképzés legmagasabb létező fokán, és folyékonyan beszél franciául és olaszul. Anyja vezetéknevét használja, húga viszont apjukét. 

Idén töltötte be harmincötödik életévét, és nagy vágyai közül az egyik, hogy rendezhessen, megvalósulni látszik a Battlestar Galactica webizódjaival.