Podcastok Ron Moore-tól

Az Escape Velocity című epizódig bezárólag már felkerültek a netre Ron Moore podcastjai, amelyekből most szerezgetnék néhány érdekességet, összefüggés nélkül, röviden.

Az Escape Velocity párhuzamos történetfűzése Edward James Olmosnak, az epizód redezőjének nagyban köszönhető, ő az, aki a saját munkáit "pszichológiai sorrendben" vágja meg, nem törődve a folyamatossággal és az időrendiséggel.

Baltar története szándékosan hasonlít annyira Jézuséra, a párhuzamok mind tudatosak, aminek Moore a "clash of civilizations" titulust adta, de egyáltalán nincs semmi többről szó. Inkább metaforikus a jelentése, semmint direkt utalás a jövőre nézve.

Helo eredetileg a Galacticán maradt volna, és valami minimális jelenléte volt is néhány jelenetben, de a csatorna rászólt Moore-ékra, hogy miért hanyagolják a karaktert. Így került a Demetriusra, és így lett elég fontos része a sztorinak.

Baltar "levitációja" az Escape Velocityben kicsit túlzás lett, Moore szándéka az volt, hogy ne lehessen eldönteni, hogy önállóan állt-e lábra, miután a katona leütötte, vagy egy láthatatlan Six emelte föl. A körülötte lévőknek úgy tűnt volna eredetileg, hogy Baltar bátran feláll magától.

Edward James Olmos saját ötlete volt, hogy az Escape Velocity végén a könyvet becsukva mondja tovább a regényt, nem volt megírva.

Baltar beszédei szándékosan úgy vannak megírva, hogy ne lehessen eldönteni, mit is akar elérni, vajon gonoszak-e a tervei, vagy továbbra is az egoizmusa hajtja, netán valóban Isten vezérli. Ők pontosan tudják, melyik utat fogják bejárni a karakterrel, de a kérdések egyelőre nyitottak.

Kara Vipere a visszatérése után a He That Believeth in Me-ben egy csöppet másmilyen lett volna eredetileg: a pilótafülkébe karcolva találtak volna rajta néhány rúnát, pontosabban hieroglifa-szerű jeleket, amiket senki sem tudott megfejteni. Az ötletet aztán kidobták, mert rájöttek, hogy ezt ők se tudták – vagy akarták? – volna megmagyarázni.

Egy csomó Lee Adama-Öreg Adama jelenet lett volna az évadban, de vagy a vágószoba padlóján végezték, vagy le se lettek forgatva. Az egyikben az ifjú politikust az apja figyelmezteti, hogy "meg fog még kondulni a harang", azaz nincs még lejátszva az ő meccse. A legközelebbi csatában rá fog jönni Lee, hogy most már azok közé tartozik, akit meg kell védeni, nem azok közé, aki megvédi a többieket, és nem tud majd mit tenni ez ellen.

Nem csak én, Moore is imádta a CGI-jelenetet a landolóban sétálgató emberekkel Racetrackék lezuhanása előtt. Ki más, mint Gary Hutzel állhatott volna elő ezzel, aki a vizuális csapat feje, és néha meg bír lepni mindenkit, hogy mit ki bír hozni a szűk költségvetésből. RDM egyébként bevallja, hogy furcsa lehet, hogy minden pont Racetrackékkel történik meg, kezdve Új-Caprica megtalálásától a mostani balesetig, de jobb, mintha folyton vendégszereplő ismeretlenekkel történnének ezek.

Egyelőre ennyi hangzott érdekesnek az első négy rész kommentárjából (párat már korábban megírtam), majd még jöhetnek infók, ha érkeznek az újabb anyagok.