Mi lesz a BSG-vel?

Fölmerül a kérdés, hogy ha a héten hivatalosan is vége lesz az írók sztrájkjának, vajon mi lesz a hátralevő kb. tíz résszel? Mikor forgatják le őket, mikor kerülhetnek adásba? Egyelőre pontos információ erről nincs, de spekulálni lehet.

Először is a legtöbb belső forrás szerint a negyedik évadból eddig a Razor kivételével tíz rész készült, és éppen egy cliffhangerrel zárul ez a szakasz (akárcsak az Eye of Jupiter az előző évadban). Más források szerint tizennégy epizódot forgattak (amiből ha levonom a Razort, akkor tizenkettő marad), de mivel úgyis a tizedik rész zárul cliffhangerrel, nem engedik adásba egyelőre a maradék kettőt. Update: ne higgyetek más forrásoknak, a tizennégy epizódba tényleg bele kell számolni a Razort, mint duplarészt, vagyis a negyedik évadból ténylegesen 12 rész van dobozban.

Az mindenesetre bizonyos, hogy az írók idén is bekalkuláltak egy kis szünetet a szezon közepére, teljesen függetlenül a sztrájktól, ami még jól is jött most nekik. Sajnos azonban sem a csatorna, sem a készítők nem nyilatkoztak eddig semmit sem arról, hogy mik a tervek az utolsó részekkel. A többi sorozatból kiindulva sejthetjük, hogy az írók kapásból munkának fognak látni, amint tehetik, így márciusban akár újra is kezdődhetnek a forgatások Vancouverben.

Ha ez igaz, akkor olyan szerencsés helyzetben lesz a Battlestar Galactica, hogy még el sem fog kezdődni az új évada, máris készülni fognak hozzá az új részek. Persze a tévécsatornák szeretik különválasztani a nyári programukat az év többi részétől, és más műsorokkal szórakoztatják a nézőket abban a két-három hónapban. Így, ha az első tíz részt le is vetítik június elejéig, a Sci Fi Channel valószínűleg legalább szeptemberig várni fog az utolsó tízzel.

A konklúzió az, hogy a húsz rész teljesen biztosan nem fog megszakítás nélkül adásba kerülni (akkor sem, ha sikerülne mindet leforgatni időben), viszont akár szeptemberben is folytatódhat a sorozatunk. Ezen kívül egyedül egy januári folytatás lehetséges még 2009-ben, ami anyagi szempontból jobban megérné a csatornának, és még épp nincs annyira messze, hogy teljesen kiboruljanak miatta a fanok.

Ha valakinek van tippje vagy bővebb infója, várom a kommentekben, és én is apdételek, ha megtudok valamit.