Rövidhírek reggelre

Azt hittem, eseménydús volt az előző epizód, de a fura hangú csajnak ezt is sikerült egy percben összefoglalnia.

Richard "The Hatch" Hatch így vett búcsút a sorozattól David Eick videóblogjában. Egy interjúban beszélt még a karakteréről, és erről faggatta Maureen Ryan is, amit egyszer valami Karakterrajz rovatban lefordítok, ha úgy adódik. 

Megjelent végre Ron Moore podcastja a Blood on the Scaleshez, ha jó, akkor írok róla külön is, a link pedig itt van. Valószínűleg azért késett az anyag, mert Moore megint a Tahoe-tónál van, csak most a Caprica íróival, hogy megbeszéljék, miről szóljon a sorozat.

Régi hír, csak elfelejtettem megírni: a második évad óta a legjobb nézettséget produkálta a BSG a négy és feledik évad premierjével. A Sci Fi hozzájutott a Live+7-es nézettségi adatokhoz, amelyekbe bele vannak kalkulálva az egy héten belül felvételről elkövetetett megtekintések is. Eszerint az epzód ratingje 2.0 volt, ami a harmadik évad 1.1-1.3 között mozgó átlagához képest óriási siker. A számok (khm, a jóslataimnak megfelelően) egyharmaddal, pontosan 38%-kal növekedtek az aznapi nézettséghez képest a 18-49 éves korosztályban. 

A BSG.cz-nél
megvan a DVD4.0-n megjelent The Journey című extra és a Bear
McCreary-féle mockumentary
jó minőségben. Kis cseh nyelvtudással (na
jó, Google Translate-tel) könnyen be lehet regisztrálni az oldalon, de
bizonyára a fájlmegosztó szájtokon is fellelhető lesz az anyag.
Egyébként Bear azt ígérte, az utolsó félévad DVD-jére elkészít egy
rendes dokumentumfilmet is a zenéről.

Katee Sackhoff ilyen, amikor nagydumás, tetovált plasztikai sebészt játszik a Kés/alattban. Ha már doktoroknál tartunk, Mary McDonnell visszatér a Grace klinikába.

Ysu Mary McDonnell-blogján ír azokról az interjúkról, amelyeket a Battlestar Galactica két főszereplőjével készítettek, érdemes elolvasni őket az EJO- és az MM-rajongóknak.

Edward James Olmos a kolumbiai egyetemen fog előadást tartani "Etika
Hollywoodban" címmel, olyan emberek után, mint Robert Kennedy, Jr. vagy
Arun Gandhi. Olmos híres humanitárius és emberi jogi aktivista, ebben a
minőségében is fog megjelenni az intézményben.

John Hodgman, az Apple reklámkapmányából a PC-csávó szerepelni fog a jövő heti Galacticában. Meg fogjátok ismerni, csak azt az embert kell keresni, aki a leginkább emlékeztet egy komputerre, egyébként ebben az interjúban kiderül, kit fog játszani. 

Nagyon súlyos, a "Frak Earth" felirat a maga egyperces kameójával máris saját mörcsendájzingot kapott, pólóban, előkében, kitűzőben, lökhárító-matricában, hűtőmágnesben és babaruhában is hozzá lehet már jutni. Ha nem lenne ilyen szar az árfolyam, erre a huszonnégy dolláros khaki pólóra talán be is neveznék.

Köszönet a Galactica Sitrepnek, hogy megmutatták, Amerikában is vannak hülye tyúkok műsorvezetői székben. Más oka nem nagyon lehetett annak, hogy ezt az interjút Tricia Helferrel kirakták.

Mark Verheiden megírta a blogján, hogy miért lett tarkón lőve Sam Anders (már azon kívül, hogy pont ott van a sérülése, amit egy autóbalesetben szerzett). Aki illúziórombolónak találja a legtöbb ilyen kulisszatitkot, az ne lapozzon az író oldalára, mert elárulom, ez is tök spontán volt. A lényeg, hogy ő azt szerette volna, hogy Tigh sérüljön meg súlyosan, amikor leszerelik a két katonát, akik a CIC-ról kísérik le őket, de Ron Moore szerint az ezredest már így is elég sok szörnyűség érte, hagyják már kicsit békén. Anders sérülése viszont egy egész sztoriszállá fejlődött, amiről azt írja Verheiden, hogy ha az egész évadot alaposan átgondolták volna előre, akkor ilyesmi meg sem történhetett volna. Ezt a rövid bekezdést viszont muszáj vagyok egy az egyben lefordítani:

Régóta téma az éterben, hogy hogyan "fejlődnek" a tévésorozatok, és gyakran előkerül a kritika, hogy az írók és a producerek "út közben találják ki az egészet". Ez a jelenség szerintem elég bizarr. Naná, hogy út közben találjuk ki, erről szól az írás. A BSG esetében mindig is volt egy célállomás a fejünkben, de rengeteg hely volt az inspirációra és az útközbeni korrekcióra, tekintettel a tényezők miriádjára.

Mark Verheiden egyébként megjelent az Oath egy közönségvetítésén, és utána válaszolt az epizóddal kapcsolatos kérdésekre. A videó a Galactica Sitrep oldalán jelent meg.