BSG 4.5 szájbarágó

Én még vártam volna ezzel a bejegyzéssel, amíg néhány plusz infó ki nem kerül, de miután minden valamirevaló blog összefoglalta már, hogy mire készüljenek a lelkes BSG-nézők jövőre, hát itt az ideje, hogy ehelyütt is megszülessen egy ilyen bejegyzés. Az index.hu egyik legszuperebb rovatát, a Szájbarágót mímelem én is, amíg átismételjük az elkövetkezendő dolgokra vonatkozó, élményrontás-mentes ismereteinket.

Alig várom már, hogy megvegyem / megrendeljem Joe bácsikámtól a BSG 4.0 DVD-kiadását. Mikor jelenik már meg?

A negyedik évad első felét már kiadták Nagy-Britanniában, azaz a nálunk is használatos 2-es régiókódú DVD-lejátszókkal is kompatibilis, bár ezen a változaton jóval kevesebb az extra. A kommentekből tudjuk, hogy a lemezeken helyet kaptak a kivágott jelenetek, de az amerikai kiadáson még több órányi anyag lesz majd látható (hogykészült videók, viccesvideók, interjúk, kommentárok), plusz csattintanak mellé egy Razort is, viszont erre január 6-áig várni kell. A tapasztalat azt mutatja, hogy az 1-es régiójú lemezekkel is megbirkóznak a hazai lejátszók, bár ez már márkafüggő.

Megint hónapok óta várunk a következő epizódra. Ugye nem gondolták, hogy a nézők majd szó nélkül elmennek emellett?

Persze, hogy nem. Lehet, hogy sovány vigasz, de a Sci Fi Channel mindig igyekezett a nagyobb szüneteket enyhíteni valamivel, például webizódokkal vagy egészestés filmekkel, és idén sincs ez másként. A Galactica Sitrep úgy tudja, hogy már készül is az idei tíz webizód, amelyek az évad két felét fogják összekötni. Ezeket Jane Espenson és Seamus Kevin Fahey írták, és ha minden igaz, két színész, James Callis és Jamie Bamber vállalták a rendezést. 

Hát ez nem sok.

Hát nem. De bízhatunk benne, hogy nemsokára elkezdik promózni a hátralevő epizódokat is, amivel ellehetünk egy-két hónapig, addig meg itt van az az ultrarövid videó, amit még közvetlenül a Revelations után adtak le.

Szóval akkor mikor is kerül képernyőre a következő csokor epizód?

A BSG 4.5 pontosan január 16-án, pénteken veszi kezdetét. Az információt már a Sci Fi Channel is megerősítette a sajtóközleményében, és hozzátették, hogy az évad megszakítás nélkül, tíz héten át, március 20-áig lesz majd látható. Ebből az utolsó két héten a finálét láthatjuk majd, de még így is lehet, hogy egy halom dolgot kivágnak belőle, amiket majd csak a DVD-kiadásra pakolnak fel. 

Most komolyan nem láthatunk majd egy csomó jelenetet a tévéadásban?

Már így is baromi gáláns volt a Sci Fi Channel, a jövőre adásba kerülő részek közül néhány eleve hosszabb lesz a megengedett 41-42 percnél. A Ron Moore által rendezett epizód, amelyet másodikként láthatunk januárban, biztosan kibővített lesz, de még így is marad belőle, amit csak a DVD-re sikerült megmenteniük. Folyt az egyeztetés arról is, hogy a finálét dupla-, majd később triplaepizódra nyújtsák, de valószínűleg csak az előbbiben sikerült megállapodni a csatornával, és a maradék ebből is a lemezeken landol majd.

Szóval március huszadikán befejeződik a sorozat. Ezzel el is tűnik az életünkből a BSG?

Szeptemberben leforgattak egy tévéfilmet, ami a The Plan címet viseli. Egészen az első évad előttig vissza fog nyúlni, hogy megmagyarázzon pár dolgot, de erre várnunk kell legalább a jövő év közepéig, ha nem tovább.Szó volt arról is, hogyha sikeres lesz ez a film, akkor rendelnek még kettőt utána, de ennek azért is kicsi a valószínűsége, mert előbb-utóbb annyira szétszéled a szereplőgárda, hogy képtelenség lesz őket újra összerántani.

Tehát a The Plan után lesz csak vége a franchise-nak.

Azért még lehet reménykedni, hogy nem, ugyanis van egy Caprica nevű spinoffunk is, amit meg a nyár elején forgattak le, és az első cylon háború előtt fog játszódni, hogy bemutassa a robotgépek genezisét. Egyelőre csak egy kétórás pilot van a tarsolyban, de a Sci Fi Channel megpróbál pénzt keríteni a folytatásra.

És ez a Caprica mégis mikor kerül adásba?

A Sci Fi Channel az égvilágon semmit sem jelentett be ezzel kapcsolatban. Úgy volt, hogy szeptemberig eldöntik, akarják-e a folytatást, és ha igen, akkor csak jövőre adják le a teljes évadot, ha meg nem, akkor hajlandóak lettek volna még idén levetítetni a pilotot, mint önálló filmet. Ez a döntés azóta sem született meg, a sorozat esélyei pedig napról napra csökkennek, úgyhogy az amerikaiaknak szinte biztosan várniuk kell 2009-ig a cuccal. Ellenben a SkyOne, vagyis a britek kábeltévéje megvette a Capricát, és az a pletyka járja, hogy novemberben képernyőre is tűzik. Addig ezzel a másfélperces bemutatóval szórakoztathatjuk magunkat.

Vegyük át még egyszer, mi is vár ránk a BSG-ből még?

Először is jönnek a webizódok, összesen tíz. Aztán, ha minden jól megy, még idén láthatjuk a Capricát is, bár ebbe még beleszólhat a Sci Fi Channel, hiszen legutóbb is seggberúgták a brit kollégáikat, amiért hamarabb leadták a BSG epizódjait, mint ők. Ami tutibiztos, az az, hogy január 16-án jön a sorozat befejező tíz része, majd azt követően, még 2009-ben a The Plan című tévéfilm, és ha az istenek is úgy akarják, akkor a Caprica se hal gyermekágyi halált, hanem kiegészítik egy teljes, tizenhárom részes évaddá.