Mit kell tudni a Caprica című spin-offról II.

 

A bejegyzés előzménye itt található, a folytatása itt, az összes Caprica-hírt pedig itt lehet elolvasni.

Megígértem, hogy csak valami nagyobb bejelentés esetén fogom megszakítani a premiermustráig tartó hírzárlatot. Hát, most történt egy ilyen. A TV Squad hozzájutott a Caprica castingkiírásához, azaz ahhoz a dokumentumhoz, amelyet a stúdiók és a szereplőválogatók összeírnak, és elküldenek a színészeknek, menedzsereknek meg ügynökségeknek, hogy azoknak legyen képük arról, kinek érdemes megjelenni a válogatáson. Egy ilyen dokumentum tartalmazza a keresett karakterek nevét, egy rövid történetet az életükről és a produkcióbeli szerepükről, azt, hogy mennyire nagy a szerepe a műsorban, és általában bizonyos megjelenésbeli megkötéseket is, például korra, rasszra való tekintettel.

Első és legfontosabb, hogy ez a kiírás egy az egyben megerősíti azokat a híreket, amelyeket az E!Online hozott napvilágra, bár nagyban árnyalja azokat. Mi több, érdekessé teszi az egészet. A szereplők sztorijairól, a keresett színészek tulajdonságairól a tovább mögött beszélek és alkotok véleményt. Nem vészesen élményrontó a dolog, a múltkorinál több ebből sem derül ki, persze a spoilerszűzek kerüljék.

 

Daniel Graystone: az ember, aki megalkotá a cylonokat. Programozózseni, a felesége Amanda, a gyermeke Zoe. Annyira legfoglalja a munkája, hogy nem veszi észre, ahogy a lánya felnő mellette, és sokkolja annak a halálhíre. Fölfedezi, hogy Zoe valamilyen okból korábban áttöltötte a saját teljes tudatát egy számítógépbe, és elhatározza, hogy abból rekonstruálja őt robotikus formában, ezzel megteremtve az első cylont. Negyvenes évei elején járó, meghatározatlan etnikumú főszereplő.

Egyetértek a Squad bloggerével, furcsának találnám, ha külsőre teljesen humánnak teremtené meg a lányát Graystone, de centurionként még gázabb lenne. Én valami terminátor-típusú megoldást tudok elképzelni, vagyis egy konkrét kiborgot. A faszi szerepében mondjuk bárkit el tudok képzelni az égvilágon, rengeteg tévés arcra ráillik ez a laza személyleírás, de a legszívesebben valami HRG-típusú ürgét látnék a szerepben, akiről nem lehet eldönteni, hogy most jót akar-e vagy rosszat.

Joseph Adams: hát ez lesz a neve William Adama apukájának, mindjárt kiderül, miért. Tauroni születésű, aki betelepült Capricára, és kihasználja a hatalmát, hogy küzdjön a capricaiak által tanúsított előítéletek ellen, amelyek a tauroniakat érintik. Mély, erős jellem, intelligens, és az a fajta, akit nem szeretnél az ellenségeid közt tudni. Befolyásos védőügyvéd, akit jelenleg is szoros szálak fűznek Tauron alvilágához. A felesége és Tamara, a lánya, ugyanannak a robbanásnak esnek áldozatul, mint Daniel Graystone gyermeke, és a tragédia közel hozza egymáshoz a két embert. A gazdag tudós ráveszi Josephet, hogy használja ki alvilági kapcsolatait, és szerezzen be számára néhány értékes tauroni technológiát, hogy megalkothassák a két gyermek robotikus mását. Joseph nehezen megy bele az ügybe, és a lopást meg is bánja, miután feltámadnak benne etikai kétségei. Így kerül közelebb kilencéves Bill fiához, és felfedi előtte , hogy a tauroni eredetű családnevük valójában Adama. Negyvenes éveit taposó, meghatározatlan etnikumú főszereplő, bár latinók előnyben.

Teljes mértékben meg tudom érteni, hogy a Remi Aubuchonék kicsit szakítani akartak a bénán hangzó Adama-névvel, amelyet még Glan A. Larson álmodott meg, akire ugye jellemzőek a kúlnak gondolt hősnevek, mint a Michael Knight meg a Starbuck. Szuperul beleillik a tauroni származás sztorijába is a névváltoztatás, és az is, hogy végül nyilván a fia veszi majd rá az öreg Josephet, hogy változtassa vissza a nevét. A tauroniak pedig hajszálra megegyeznek az amerikai latinókkal, amennyire én látom, úgyhogy külön királyság lesz ez a vonala a sztorinak. A TV Squad nem tudott senkit sem elképzelni a szerepre, én úgy tudom, Benito Martinez nemrég tudta a The Shield című sorozatot… 

Amanda Graystone: Daniel felesége, sikeres sebész. Szerencsésen házasodott, a gyermekét pedig imádja, ám a halála után egy egykori szeretőjéhez fordul vigaszért, egy Tomas Vergis nevű tauronihoz. Ott kezd komplikálttá válni a története, hogy bár megbánja, hogy megcsalta a férjét, de kihasználja Vergist, és értkes információkat szed ki belőle a saját férje számára, akinek a projektjét már ismerjük. Harmincas évei végén járó főszereplő, etnikuma meghatározatlan. 

Az ő szerepére olyasvalakit tudok elképzelni, mint a Weeds gecinője, csak kicsit fiatalabbat. Valószínűsítem is, hogy ő lesz a sorozat Samanthája, de egyéb elképzelésem nincs. Tomas Vergis viszont nem tűnik állandó szereplőnek, mert most nem kasztingolják.

Clarice Willows nővér: azt hiszem, most kezd igazán érdekessé válni a dolog. Ez a nőszemély az Athena Akadémia egyik nevelője, ami egy egyházi magániskola (oximoronnak tűnik, de jól van, legyen inkább magántulajdonú vallásos nevelőintézet). Zoe Graystone, a barátja, Ben, és egyismeretlen Lacy nevű lány is itt tanulnak. A nővér egy elegáns, művelt és eszes asszony, aki nyomorban nőtt fel, és ismeri a rideg valóságot. Titokban azonban köpönyegforgató monoteista, azaz egy istent imád, és ezt a nézetét beleplántálja egyes tanítványaiba is. Harminc és ötven év közötti, meghatározatlan etnikumú nő.

Nem lesz könnyű erre a karakterre megtalálni a megfelelő színészt, nem véletlenül hagyhattak nagy mozgásteret a korban is a producerek, nyilván nekik sincs túl konkrét elképzelésük a figuráról. Legyen elragadó és jóságos is, de közben titokzatoskodó és cselszövő, várjunk csak, nem Tricia Helferről beszélünk? Hát, valami hozzá hasonló kéne idősebb változatban.

Zoe Graystone: Egyszerű öltözködésű és megjelenésű lány. Apjához hasonlóan kiváóan ért a számítógépekhez, így képes volt feltölteni a teljes tudatát egy online memóriába. Clarice Willows "szektájának" a tagja, s hogy szabadon gyakorolhassa vallását, lelépni készül Capricáról a barátjával, csak arra nem számít, hogy az öngyilkos merénylő akció keretein belül, nos, felrobbantja magát. Az utókorra így már csak a holografikus Zoe-A és a robotikus Zoe-R marad belőle, így lesz a 16 éves lányból főszereplő, akit tizennyolcas színész játszik. 

Krisztus a keresztfán, már a nulladik cylon-modell is egyistenhitű volt? Lehidalok, akkora ez az ötlet.

William Adams: Joseph Adams egyetlen élő gyermeke. Zárkózott és makacs személyiség, amin csak tovább ront anyja és nővére halála. Sztoikus tauroni, az érzéseit ritkán árulja el, és ritkán mosolyog. Apjával közelebbi viszonyba kerül, és elkezdni megismerni a tauroni örökségét, valamint megtudja, hogy családi neve valójában Adama. A visszatérő szerepre egy kilencéves latinót várnak, aki a gyermek Edward James Olmost játszaná el.

Egyetértek a Squaddal, nem lesz könnyű feladata a kissrácnak.

Ben Stark: Zoe barátja és fanatikus egyistenhívő. Ő vezette be Zoét és egy másik lányt, Lacyt a kultuszba, és ráveszi őket, hogy meneküljenek el együtt Capricáról. Ben kicsit másképp érti a menekvést, és a városból távoztukban felrobbantja magát a vonaton. Könnyű neki, hiszen szintén rendelkezik egy online másolattal magáról, Ben-A-vel, akit azonban csak Clarice nővér érhet el. Tizenhat éves, visszatérő szereplő, etnikuma határozatlan.

Nincs sok hozzáfűznivaló, mondjuk baromi kíváncsi vagyok, hogy mit akarnak kihozni a jövőben egy tizenhat éves hologrammal, akivel csak a szekta vezetője beszélhet. Ő lenne a szürke eminenciás? Egy kölyök? Ez nekem kicsit homályos, de logikus, hogy létezik, hiszen ez a Ben gyerek bebiztosította magát meg a nőjét, mielőtt a túlvilágra küldte volna a fizikai testét. A tudatáttöltés is ismerős lehet a negyven évvel későbbi sorozatból.

Hát, ennyit lehet tudni a Capricáról, bár ez is több a kelleténél talán. A castingolt színészekre baromira kíváncsi leszek, de megmondom őszintén, kizárólag Joseph Adama miatt izgulok. A sztori meg nem is tűnik olyan fosnak (vagy vékonynak), mint amilyennek elsőre véltük páran. Ebből is sokat ki lehet hozni.