Mit kell tudni a Caprica című spin-offról?

 

A bejegyzés itt folytatódik, itt pedig el lehet olvasni az összes eddigi Caprica-hírt. 

A Sci Fi Channel nagy sajtótájékoztatója után napokig lehet csámcsogni a híreken, meg is próbálkozom valami ilyesmi a Battlestar Galactica terén. Íme, egy összefoglaló poszt a Caprica címmel készülő tévéfilmről, amely egy későbbi sorozat lehetséges pilotjaként fog szolgálni, ha minden klappol. Miről fog szólni, mi köze a BSG-hez, mikor kerül adásba, kik készítik?

Odaát a commenten Sixx nagyon gyorsan és nagyon jól összeszedte a Capricával kapcsolatos tudnivalókat, de azt gondolom, lehet igény egy ilyen átfogó összefoglaló írásra, különösen mivel nem csak a friss hírekből próbáltam összeszedni a gondolatokat. Lássuk.

A Caprica históriája egészen 2006-ig nyúlik vissza, ugyanis az év áprilisában, az akkori upfrontson jelentette be a Sci Fi Channel, hogy megkezdődtek a munkálatok a sorozaton. Akkoriban, a második évadját taposva élte talán népszerűsége csúcsát a Battlestar Galactica a kritikusok körében, érthető volt tehát, hogy szerettek volna minél többet kisajtolni a franchise-ból. A következő egy évben azonban több dolog is közbeszólt, ami miatt a produckió a development hellbe jutott. 

A Sci Fi Channel kitalálta, hogy a BSG-be a folytatásos története miatt nem tudnak bekapcsolódni új nézők, ezért veszít folyamatosan a nézettségéből. A Caprica formulája ilyen szempontból igen hasonló volt, ami miatt hamar kicsit ódzkodva kezdték kezelni a tervet. Közben arra ösztökélték az írókat, hogy a Battlestar harmadik etapjában helyezzenek el minél több önálló epizódot, hátha végre odakapcsolnak azok is, akik egyébként nem ismerősek a sorozat háza táján. A tervük nem jött be, mert csak további rajongókat veszítettek el, új nézők pedig egyáltalán csatlakoztak a meglevő kevéshez. Két szék közt a pad alá estek, és bár elkötelezték magukat a BSG folytatása mellett, a spin-offját jó időre inkább nem hozták szóba.

Így a tényleges készítési fázisba sosem jutott el a Caprica, bár a backdoor pilot forgatókönyve már rég elkészült. Az írója, illetve az egész projekt ötletgazdája, Remi Aubuchon, a 24 egyik korábbi alkotója úgy került kapcsolatba a Battlestar Galacticával, hogy elkészített egy sorozattervet az NBC-nek, amely cylonoktól meg kolóniáktól teljesen függetlenül nagyjából megfelelt a Battlestar Galactica történelmi előzményeinek. Ezt meglátva a stúdió fejesei átküldték a sci-fis részlegükhöz Aubuchont, hogy beszéljen az ötletéről Ron Moore-ral és David Eickkel, akik akkotájt már fontolgattak egy spin-offot a sorozatuknak.

Így jött létre hármójuk közös munkájának eredményeképp a Caprica terve, amelyet el is vittek a Sci Fi Channelhöz. A csatorna rábólintott, így Aubuchon, a reménybeli showrunner, nekilátott megírni a forgatókönyvet a kétórás tévéfilmhez, amelyet rögtön úgy terveztek, hogy egy lehetséges sorozat pilotjaként is szolgálhasson. Moore-ék a ráérő idejükben többször is átírták a kész művet (nem azért, mert pongyola munkát végzett Aubuchon, egyszerűen ez a szokás), a csatorna pedig elégedett is volt a munkájukkal.

Aztán jöttek a fentebbi gondok a BSG körül, és a csatorna egy jó időre lejegelte a projektet. Akkortájt el voltak látva saját készítésű műsorokkal, jött a Painkiller Jane, a Flash Gordon, és készült a később nézettségi rekordokat besöprő Tin Man is, ezért nem akartak pénzt áldozni a Caprica jelentette zsákbamacskára.

A tavalyi év vége azonban elhozta az írók sztrájkját, és három hónapig senki sem dolgozott a Sci Fi Channelnek új sorozatterveken. A szeptemberi premier-időszakra persze valahogy föl kellett készülni, hiszen mégsem állhat üres kézzel egy csatorna a nézői elé. Rászóltak hát NBC-től a csatorna igazgatóságára, hogy vegyék csak elő még egyszer azt a Capricát, ha már ott hever a kész forgatókönyve a polcukon.

Mark Stern, a csatorna alelnöke ennyit árult el egy januári interjújában, és bár rengeteg helyen felkapták a pletykát, sehol sem lehetett konkrétumokat hallani az egészről. Csak most, márciusban jelentette be a Sci Fi Channel a sajtótájékoztatóján, hogy leforgatják a Capricát, és még idén be is mutatják az elkészült produkciót. 

A történetével kapcsolatban nagyjából annyi információnk van, amennyit még az első, korai interjúkban árultak el a készítők. Eszerint a Caprica az első cylon háború előtt, vagyis nagyjából ötven évvel a BSG eseményeit megelőzően játszódik. Főhőse a Galactica parancsokának édesapja, a jogász Joseph Adama és a családja, ami nagyjából egy Dallas-szerű családi szappanoperát vetít előre. A csavar az a történetben, hogy a sorozat Barnes-dinasztiájaként a Graystone-famíliát ismerhetjük majd meg, akik egy Microsoft-szerű korporáció tulajdonosaiként a "cybernetic life-form node", rövidebben "cylon" elnevezésű, önálló értelemmel bíró segédrobotok megalkotásáért felelősek. 

A sorozatban e két família küzdelmét láthatjuk kibontakozni, ha minden a tervek szerint alakul. Az Adamák természetesen a mesterséges intelligencia ellen fognak kardoskodni, míg a Graystone-ok vezette komputerbirodalom a humanoid külsejű és értelmes cylonok mellett fog lobbizni. A végeredményt természetesen már ismerjük, de nem idegen a Battlestar Galactica készítőitől, hogy a kiszámíthatatlan befejezés helyett a jól felépített sztorira helyezzék a hangsúlyt, hiszen ugyanúgy tudjuk, hogy mi fog történni a cylonokkal, mint azt, hogy a Galactica eléri a Földet. Remélem, ezzel senkinek sem árultam el spoilert.

A sorozat mottója "az első tudományos-fantasztikus családi saga", ami tökéletesen le is fedi a valóságot, és akár még a BSG-t nem ismerő nézőket is megfoghatja. Aubuchon talán jól is járt azzal, hogy egy meglévő univerzumba helyezhette el a történetét, mert így lényegesen könnyebb dolga van a háttérsztori kialakításával, és számíthat egy lojális rajongói bázisra is. Mindamellett eléggé független ez a projekt a Battlestar Galacticától ahhoz, hogy ne tántorítsa el azokat, akik nem szeretik vagy nem ismerik a sorozatot. Ezt erősíti az is, hogy a kampányban Ron Moore a Dallashoz, David Eick pedig az Amerikai szépséghez hasonlította a produkciót.

A fantasztikumra, a családi intrikákra és a politikára egyaránt fogékony nézőket minden bizonnyal kíváncsisággal fogja eltölteni ez a koncepció. Érdekesség egyébként, amit talán kevesen tudnak, hogy ebben a történelmi időszakban a tizenkét kolónia még különálló államokat alkotott, csak a háború kovácsolta őket össze egy egységkormány vezetése alá, ami jó lehetőséget nyújthat az íróknak, ha bele akarnak nyúlni a nagypolitikába is. Emellett ekkoriban csatahajók nem is léteztek, tehát battlestarnak vagy raptornak az alkatrészét se fogjuk látni, cserébe viszont lesz családi viszály, intrika, illetve, ahogy a csatorna fogalmazott, némi techo-akciót és szexuálpolitikát is kapunk.

A Caprica forgatása tavasszal veszi kezdetét Vancouverben, a rendezői székben Jeff Reiner, a Friday Night Lights állandó munkatársa fog ülni (figyelem, az is kézikamerás cucc), a forgatókönyvet pedig Remi Aubuchon és Ronald D. Moore jegyzik. Addig is tárt karokkal várjuk a casting-híreket: ki lesz a misztikus-mitikus Joseph Adama, és ki fogja játszani a tizenegy éves Billy Adamát? A film ősszel kerül adásba. Csak nehogy ez azt jelentse, hogy ezzel próbálják kiszúrni a szemünket a BSG 2009-es folytatásáig, mint az a Razorral történt.