Szar volt-e a harmadik évad?

Közel egy évünk volt, hogy megemésszük kétszer, háromszor, sokszor a harmadik évadban látottakat. Volt idő újra és újra összevetni a minőségét a korábbiakkal, megállapítani, csökkent-e a sorozat színvonala. Sőt, arra is volt idő, hogy kisilabizáljuk, ezek után vajon milyen minőséget fog nyújtani a negyedik évad.

Nem fogok érveket felvonultatni amellett, hogy mennyire brilliáns volt a legutóbbi szezon, mert bizonyos részben ez is csak szubjektív vélemény lenne, mindamellett pedig tényleg voltak negatívumai, amiket én magam sem tagadok. Ott volt a Sam-Kara-Lee-Dee szerelmi négyszög, meg a teljes The Woman King, csak hogy a legrosszabb momentumokat említsem, de annyi kiváló történetet, tökéletes jelenetet tudnék ezekkel szemben felvonultatni, hogy az egész bejegyzés nem lenne nekik elég.

Ehelyett egyetlen témában fogom kerek perec kijelenteni a véleményemet: aki szerint a harmadik évad szar volt, az hülye.

Ráadásul nem hogy hülye, de minimum egy idióta, ha erre a megállapítása úgy jutott, hogy közben nézte és imádta a Szökést vagy a Hősöket vagy a Friday Night Lightsot, és még sorolhatnám a középszerű produkciókat, amelyeket szeretnek éltetni a sorozatrajongók. Persze, vannak olyan műsorok, amelyekhez képest a Battlestar Galactica harmadik évadját szarnak lehet tekinteni. Sőt, azt is aláírom, hogy ha valaki a sorozat saját korábbi minőségéhez képest tartja ezt szarnak, de csak úgy a levegőbe kijelenteni, hogy szar volt, na az faszság.

Mert szar például a Flash Gordon, vagy szar a bionikus kisasszonyról szóló izé, illetve katasztrofálisan rossz a Szökés legutóbbi évadja, és még sorolhatnám. Igen, vannak olyan produkciók, amelyek de facto szarok, de azt beláthatja mindenki, hogy nem tartozik ezek közé a Battlestar Galactica, semelyik évadjával sem. Úgyis csak azok olvassák ezt, akik nézik a sorozatot, úgyhogy nem fogom elmagyarázni, miért. Mindenesetre disztingválni tudni kell.

Az persze csak az érem egyik oldala, hogy vannak százszor rosszabbak a miénknél. Ott a másik, hogy milyen más produkciókat szoktak éltetni azok, akik lehúzzák a BSG tavalyi teljesítményét. Bizony, nagyon sok minőségi műsor látható a tévében, általában zsánerdarabok, mint a nyomozósdráma Kemény zsaruk és a Drót, vagy a gengszterdráma Maffiózók, vagy a futballistadráma Friday Night Lights, meg még folytathatnám, amelyek mind óriásiak a maguk nemében. A maguk nemében.

Ezek mellett a Battlestar Galactica egy évadon belül átrágta a terrorizmus, a népirtás, a koncepciós per, az alapvető emberi jogok kérdéskörét, de úgy, hogy közben olyan emberi drámák zajlottak a háttérben, amilyeneket az FNL csak szeretne ábrázolni. Könnyű lenne a BSG-t besorolni űrhajósdrámának, és akkor máris érvényét veszti minden összehasonlítgatás, de valljuk be őszintén, e sorozat írói annyi rétegen mozognak egyszerre, annyi témát dolgoznak fel meglepő alapossággal, amennyit máshol nem is igen láthatunk a tévében.

Próbáljuk már meg nem úgy kezelni a Battlestar Galacticát, mintha az egy űrhajózós-lövöldözős scifi-thriller lenne gonosz robotokkal. Kezeljük úgy, mintha ez a Kemény zsaruk lenne az űrben, egy cseppnyi Elnök embereivel megfűszerezve. Ezzel mindent el is mondtam a sorozatról, be lehet határolni, milyen minőséget és tartalmat várjon el tőle az ember, ha valaki ezzel nem ért egyet, attól még nem lesz szar a Battlestar Galactica. Legfeljebb rossz sorozatot néz az illető.

Mindezek figyelembe vételével el lehet vitázni azon, hogy ki mit vár a negyedik szezontól. Olyan intenzitást, olyan pergő eseményeket, mint az első évadban? Figyelem, kapásból két fillert tudok mondani az első tizenhárom részből is. Vagy a színvonal beragad azon a szinten, mint a tavalyi? Sok lesz az elbénázott ötlet és kalapból előrántott fordulat?

Én megmondom, hogy őszintén sajnálom, hogy ezt a sok-sok eseményt, amit a hátralevő részekben várhatunk, bele kellett sűríteni ilyen rövid időbe. Én inkább megnéznék még néhány tucat fillert, mielőtt elérünk a Földre, és elégedett lennék, ha továbbra is legfeljebb négy-öt epizód foglalkozna a high concepttel évadonként. Én csak attól félek, hogy túlságosan bele fogunk merülni a cylonos meg a földes sztorikba, és nem lesz több olyan jóság, mint amiket a tavalyi húsz részben láthattunk.

Nem megbántani meg lehülyézni akarok egy olvasót sem, csak mocskosul nem bírom megérteni, ha valaki agyonfikázza azt, amit a harmadik etapban látott. Ellenben nyitott vagyok minden véleményre, kíváncsi vagyok az ellenérvekre, és kíváncsi vagyok arra is, ki mit vár a jövőtől.