Öt ok, amiért a BSG folytatódni fog

Ekkora aggodalom még sosem övezte a Battlestar Galactica sorsát. Mindenhol azt kérdezik: lesz egy negyedik évad? Tény, hogy a sorozat nézettsége drasztikusan lecsökkent (a pilotfilm Nielsen-ratingje 3.2-3.8 volt, az első két évadé kábé 2.6, most meg olyan 1.6 körül mozog). Tény az is, hogy a teljes sajtó kritikai elismerésével a Sci Fi Channel kitörölheti a seggét. A BuddyTV mégis fel tud sorolni öt okot arra, hogy miért van bebiztosítva a következő széria:

  1. A nemzetközi nézettség. Bizony a Sci Fi Channel csak egy apró részét képezi a nagy egyenletnek a BSG sorsában. A külföldi, többek közt a kanadai és a brit adókon hihetetlen jól teljesít a sorozat, ami a büdzsének is jót tesz: a Sky One például maga is beszállt a készítési költségekbe, és ezen várhatóan nem is kívánnak változtatni.
  2. Merchandising. A szó a Star Trek vagy a Star Wars-fanoknak biztos nem új, a produkció elterpeszkedését jelenti a piac egyéb szegmensein. Jönnek a BSG könyvek, a képregények, videojátékok, már csak a Lee Adama-fejű G.I. Joe-babák hiányoznak. A Universalnál bele se vágtak volna ilyen durva marketingbe, ha nem tervezik sokáig folytatni a sorozatot.
  3. DVD-eladások. A Battlestar Galactica a többi fanfavorit sci-fi sorozathoz hasonlóan baromi nagy bevételeket produkál a DVD-piacon. Nem véletlen a DtV-film megrendelése is, amit ki se találtak volna a Universal stúdiónál, ha annyira bizonytalan lenne a sorozat jövője.
  4. A nézettség. Igaz, hogy leszállóágban van a nézettség, de megnyugtatok mindenkit, az még így is relatíve magas egy kábelcsatornánál. És ha hiszitek, ha nem, a BSG egy olcsó produkció, amit ilyen nézettségért simán megéri folytatni. Arról nem is beszélve, hogy a péntek este bulizó fiatalság is talán nézni fogja mostantól a sorozatot, hiszen vasárnap estére került át.
  5. A kritikai elismertség. Bizony azért ez is fontos tényezője az egyenletnek. Jelenleg ez a Sci Fi Channel egyetlen igazán pozitívan értékelt saját készítésű műsora. Hát mi más lenne a zászlóshajójuk, ha nem ez? Végre itt egy sorozat, amibe nem kell dollármilliókat ölni, mégis észreveszik a sajtóban. Százszor jobban megéri a pénznyelő minisorozatoknál, mint a Taken vagy a Dűne, ráadásul azok sikere nincs is bebiztosítva (lásd a legújabb Lost Roomot). Ezen kívül jelenleg nincs is normális műsor, amibe kapaszkodhatnának.

Vagyis a Sci Fi Channel soha nem csinált még ekkora üzletet, mint a Battlestarral. Jócskán felnyomta a presztízsüket is, enélkül most elsüllyednének a középszerűség pöcegödrében. Nem engedhetik meg, hogy megváljanak tőle.