Mi van a maradék öt Cylon modellel? – Második rész

« Első rész itt  

Azt ígértem, ebben a részben elregélem, hogy miért hiszem úgy, hogy egy darabig még nem fogunk találkozni az öt ismeretlen Cylon modellel.

Előtte azért beszéljünk még a rajongók köreiben virágzó teóriákról.


Nem humanoid Cylonok
avagy mi van, ha a hiányzó öt modell nem is ember?

Nemrégiben kiderült, hogy a Basestarok "központi komputere" egy hibrid Cylon, aki kádban, magzatvízben fekve hablatyolja az agyán átfutó utasításokat. Sokan egyből arra gondoltak, hogy biztosan ő a maradék modellek közül az egyik, ebből kiindulva pedig a Raiderek egy másik, aztán még egy lehet a Resurrection Ship, vagy bármilyen más szerves Cylon teremtmény, akikről még nem tudunk.

Miért hangzik ez hülyén? Mert ugyanabban a részben, amikor Six azt mondta Gaiusnak, hogy már nem beszélnek az Ötökről, egy jelenettel később meg már mentek is a Basestar vezérlőjéhez, és bemutatták Gaiusnak. Elég ellentmondásos lenne, ha Agatha (így hívom a hibridet a Különvélemény prekog csaja után, mivel onnan koppintották az egészet) is az ötbe tartozna bele, akikről beszélni sem szabad. A hibrid pedig valójában egy evolúciós lépcső lehet a Raiderek és a humanoidok között, hiszen félig még gép, deréktól lefelé inkább kábelköteg, mint ember.

A Raiderekre valószínűleg úgy tekintenek a humanoidok, mint mi a harci kutyákra. Alázatosak, gondolkodnak és éreznek, szeretik a gazdáikat, ezért hallgatnak is rájuk. Olyasvalamik, amiket a humanoidok nem kezelnének egyenrangúként. Biztosan nem nevezte volna őket Caprica Six a tizenegy társa egyikének. Ugyanez, vagy még rosszabb a helyzet a teljesen gépi Centurionokkal, így róluk már szót sem ejtek.

Az azonban elég sokat elárul, hogy Ronald D. Moore azt mondta, a hibrideket amolyan Number Zero-nak kell tekinteni, ahogy mondtam, átmenetnek a gép és ember közt. Nem csak azt magyarázza meg, hogy ők nem tagjai a Tizenkettőnek, de azt is, hogy bizony van valamilyen sorrendiség a számozásban. Minél magasabb a sorszám, annál emberibb a modell. Erről fog szólni a következő részt, és most már tényleg rátérek a lényegre.