Jane Espenson a BSG-ről és a Capricáról beszél

Az io9 tett föl pár kérdést az írónőnek,
aki nemsokára a Caprica showrunnere lesz, legutóbb pedig a Face of the
Enemy című websorozaton és a Dollhouse egy epizódján dolgozott. A rövid
interjú nem spoileres, de megtudjuk, hogy születtek meg a webizódok, fény derül újabb nevekre a Caprica írócsapatából (szerintem ezzel teljes is a létszám), és körvonalazódni látszik az is, hogy merre kívánják az írók továbbvinni a spinoffot. A fontos részeket lefordítottam, a tovább mögött olvashatóak.  

A legutóbbi részben Gaeta cselekedetei sokkal hitelesebbnek tűnnek, miután az ember látta a Face of the Enemy webizódokat. Mint tudjuk, ezeket jóval a 4.5 után írták, mégis, miért döntöttek úgy, hogy Gaeta lázadása számára szükség van még alapozásra?

A Face of the Enemy sztoriját igazából már hónapokkal a forgatások előtt elkezdtük kidolgozni. Nem akartuk, hogy bármilyen módon befolyásolják a sorozat fő szálait, ezért nem is gondolkodtunk olyan prominens karakterekben, mint Gaeta. Ron hívta föl rá a fgigyelmet, hogy ugyan Gaeta motivációi megalapozottak, de nem ártana nekik egy extra lökés.

Ekkor váltak csak érdekessé [számunkra] a webizódok, ettől kezdve volt értelme a létezésüknek. Kidobtuk, amin addig dolgozunk, és egy új sztorit kezdtük el kidolgozni. Atöbbi részlet már a körülményeken múlott: tudtuk, hogy kevés díszletünk, kevés színészünk és időnk lesz, ezért egy "mentőhajó"-sztori tűnt a legjobb megoldásnak.

[Arra utalva, hogy Jane Espenson a humoráról híres:] Úgy tűnik, az írói munkái egyre inkább komolyodnak.

Amint látni fogják az epizódomat a Dollhouse-ban, tudni fogják, hogy azért még van humor a tarsolyomban. És — ezt itt hallották először — a Capricának is lesznek olyan momentumai, amelyeken érződik majd a könnyedebb hozzáállás.

Showrunnerként mekkora befolyása van a Caprica első évadjában a karakterek fejlődésébe? Ezekből mennyi volt már kidolgozva, mire ön csatlakozott a csapathoz?

Örömmel kijelenthetem, hogy nagyon is jelentős hatásom lesz a Caprica első évadjának felépítésére. Még mindig Ron az atyaúristen, és remélem, ez nem is fog megváltozni, de rengeteg ötlemetemet meg tudom valósítani. Ezen kívül fantasztikus az írócsapatunk: Michael Taylor [BSG], John Zinman és Patrick Massett [Friday Night Lights], Kath Lingenfelter [Pushing Daisies], Matt Roberts [David Letterman] és Ryan Mottesheard [BSG]. Ők is nagy mértékben hozzájárulnak a sztorihoz. 

A Caprica teljesen új megvilágításba helyezi a cylonokat?

Természetesen a Capricában a cylonokról sokat megtudunk, de ugyanúgy a kolóniák történelméről, kultúrájáról, hitéről és előítéleteiről is. Nagyon gazdag a világunk, és mellé még erős karaktereink is vannak legalább tízféle konfliktusfajtával — ez a legnagyszerűbb dolog a világon.