Keressük a legjobb epizódot – harmadik forduló, ismertetők

Itt az idő, hogy a második évad második felét is megvizsgáljuk, és
kiválasszuk a felhozatalból a legjobb epizódot. Ezúttal is jó a
felhozatal, két duplarészünk is van, valamint egy jó adag emlékezetes
filler és néhány különleges epizód.  Vajon melyikük lesz a döntő
harmadik résztvevője?

Nemsokára nyitnak a szavazóhelyiségek, azelőtt pedig itt lehet tájékozódni a jelöltekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról.

2×11 – Resurrection Ship, part 1

Feloldódik a félévados cliffhanger, de a vihar nem csillapodik le a két Battlestar között: megszervezik a közös akciót a Feltámadás hajó ellen, de a két parancsnok egymás merényletét is megpróbálja kieszközölni. Nem is a története, hanem inkább a rengeteg kiváló karaktermomentum miatt volt emlékezetes a duplaepizód első fele, melyet Michael Rymer rendezett és egyben írt is Anne Cofell Saunders története alapján.

2×12 – Resurrection Ship, part 2

A Pegasus-ciklust lezáró darab megírásában már Ron Moore is segített Michael Rymernek, aki a rendezői széket sem hagyta ott. A csatát egész hamar lezavarják, Lee majdnem meghal, Ginát pedig Baltar ereszti ki a cellából, hogy lelőhesse Caint. Adamából végre admirális lesz, amiért meg is csókolja Roslint.

2×13 – Epiphanies

Joel Anderson Thompson vendégíró munkájában Roslinnak már csak napjai vannak hátra, és haldoklása közben visszaemlékszik a kapcsolatára Adar elnökkel. Eközben civil békemozgalom szerveződik (az élén Ginával), és foglalkozunk az abortusszal is, végül pedig az elnöknőt Sharon babájának őssejtjei mentik meg. A jól ismert Rod Hardy ugrott be rendezni ismét.

2×14 – Black Market

Mark Verheiden második forgatókönyvéből James Head rendezett epizódot, amelyben hirtelen felüti a fejét a fekete piac, meghal Jack Fisk, Lee Adama pedig a keresztapa lelövésével a markában tartja az egész cserekereskedelmet. A sztori inkább csak eszköz, hogy kicsit beletekintsünk Apollo hanyagolt karakterébe, és mint ilyen, Ron Moore nem is túl büszke rá, bár Verheiden a maximumot hozta ki belőle.

2×15 – Scar

Ebben a Starbuck-centrikus részben legyőzik a cylonok egyik ászát (aki valószínűleg ugyanaz, akit a pilótacsaj kibelezett az első évadban), ismét az "alacsonyabb fedélzetek" depresszív hangulatával találkozunk, melyben végül tósztot mondanak a halott pilótákra. David Weddle és Bradley Thompson megint a kisebb karakterek építésével foglalatoskodik, a rendezői székben pedig a profi Michael Nankin vezényli ezt a különösen sötét epizódot.

2×16 – Sacrifice

A terroristás-túszejtős epizódban kibontakozik a szerelmi háromszög Apollo, Dee és Billy között, de csak hogy gyorsan véget is érjen az asszisztens halálával. Dana Delany vendégszereplését Rey Villalobos egyalkalmas rendező koordinálta, a forgatókönyvért pedig Anne Cofell Saunders a felelős, aki már többször bizonyított. Ennek ellenére nem épp ez Ron Moore-ék kedvenc része.

2×17 – The Captain's Hand

Egy hónap telt el a Sacrifice óta, ezalatt Lee a Pegasus első tisztje lett őrnagyi rangban, és összejött Duallával. Megkezdődtek a politikai machinációk a választások előszeleként, közben pedig ismét előkerül az abortusz kérdésköre. Az epizód végére Lee átveszi a Pegasus parancsnokságának hálátlan feladatát. Jeff Vlaming és Sergio Mimica-Gezzan sem kezdők BSG-téren, jó kritikai fogadtatásban is részesült az epizód a Black Markethez és a Sacrifice-hoz képest.

2×18 – Downloaded

Az epizód egy váratlan húzással bemutatja a cylonok életét a Capricán: láthatjuk Six és Sharon újjászületését is, valamint az ellenállók akcióit, melynek végén kialakul egy új mozgalom az ellenség soraiban. Sharon a Galacticán megszüli a babáját, de Roslinék megrendezik a halálát, és egy mostohaanyukának adják a gyermeket. Jeff Woolnough rendezte Bradley Thompson és David Weddle epizódját, amelyben kioszottak pár számot randomra a cylon modellek között, akiket immár skinjob néven is ismerünk.

2×19 – Lay Down Your Burdens, part 1

A cylon technológia segítségével Starbuckék visszatérnek a Capricára az ellenállókért, közben Racetrackék véletlenül felfedezik az Új-Capricát, Baltar és Roslin pedig versengeni kezd az elnöki pozícióért. Akárcsak a többi duplarész első fele, most is kapunk egy nagy dózis karaktermomentumot, melyek közt a tépelődő Tyrol Cavil atyával beszélget. Ronald D. Moore forgatókönyvét Michael Rymer vitte a képernyőre.

2×20 – Lay Down Your Burdens, part 2

Anne Cofell Saunders és Mark Verheiden közös forgatókönyve olyan hosszúra sikeredett, hogy kérni kellett a csatornától plusz negyed órát az adásidőből. Starbuckék visszatérnek, Cavil lelepleződik, és átadja a híreket a cylonok új terveiről. Roslin az emberiség érdekében megbugázza a választást, de Adama demokráciába vetett hite megfordítja az eseményeket. Baltar vezetésével az emberek egy évre letelepszenek az Új-Capricán, aztán megjelennek a cylonok. Az ellentmondásos befejezésre mindmáig büszke Ron Moore, sokan máig hülyeségnek tartják az egész ötletet.