Többfordulós szavazás: melyik a legjobb BSG-epizód?

A féléves szünet idejére többek közt beterveztem, hogy kiderítem, a Battlestar Galactica blog olvasói melyik epizódot tartják a legkiemelkedőbbnek a sorozatból. Szándékosan nem a "kedvenc rész" kifejezést használom, ugyanis több fordulóban képzeltem el ezt a közvélemény-kutatást.

Az első fordulóban minden évadot külön vizsgálnánk, és az adott szezon kínálatából szavaznánk meg a legjobbat. Természetesen segítségként mindig ott lesz majd egy egy-két mondatos összefoglaló az epizódok cselekményéről, hogy azoknak is felfrissítsük a memóriáját, akik nem veszik évente elő a BSG-t egy ismétlés kedvéért, mint mondjuk én. Ahol tudom, ott a hogyvoltot is linkelem talán.

Ebben a fordulóban elméletileg már ki fog derülni, hogy általánosságokban véve melyik a kedvenc része az olvasók többségének, hiszen miután végigérünk a négy évadon, látni fogjuk, hogy a teljes mezőnyből mi kapta a legeslegtöbb szavazatot. A második kört azért rendezzük meg, hogy egy szűkített körben a szezonok egyenkénti befutóit is megversenyeztessük.

A parlamenti választásokban alkalmazott módszerrel a következő körben azt vizsgáljuk meg, hogy ebből a kisebb választékból melyiket tartja a többség a legjobb lehetőségnek. Itt már gyakorlatilag nem számít, mik a személyes favoritok, hiszen lehet, hogy helyet sem kaptak ebben a fordulóban, csak az a fontos, a kínálatból mi a legjobb. Láttunk már példát a történelemben arra, hogy választások kimenetelei fordultak meg ezen a ponton, úgyhogy izgalmas lehet ez a lépcsőfok is.

A konkrét "játékszabályok" azonban még lefektetésre várnak ebben a néhány napot-hetet igénybevevő vizsgálódásban. Először is, hogyan osszuk fel a szavazásokat? Ha évadonként, akkor aránytalanság lép fel, mivel az első és a negyedik etap jelenleg 13-10 epizóddal versenyzik, a másik kettő pedig hússzal. Ha így játszunk, akkor a következő fordulóba a második és harmadik évadból két-két epizód kerüljön be, az elsőből és a negyedikből pedig egy-egy? Vagy eleve szavaztassuk meg a második és a harmadik szezont két részletben, 10-10 részre bontva? Ezen kívül a Razor és a minisorozat játsszanak-e? Az egyéb duplaepizódokat (csak amelyek a part 1-part 2 elnevezésekkel bírnak) egybeszámítsuk, vagy külön? Mennyi időt hagyjunk egy-egy szavazásra, mikor zárjunk le egy kört? Ahogy jön?

Sokakban fölmerülhet a kérdés, hogy mi értelme ennek most, amikor még tíz rész hátravan a sorozatból. Nos, a BSG lecsengése után már több erőfeszítést igényelne megcsinálni egy ilyen, hosszabb ideig tartó szavazást, mint most, amikor még élénk a nézők figyelme. Azon kívül pedig a záró epizódok valószínűleg annyira erősek lesznek, hogy könnyedén dominálnák a mezőnyt, amit szintén el akarok kerülni. Harmadrészt a kétfordulósság révén utólag is megszavaztathatjuk azt a bizonyos tíz részt, és akkor el is intéződött a probléma.

Ha az ötletet érdekesnek tartjátok, akkor várom a javaslatokat a fenti kérdésekkel kapcsolatban, és kíváncsi vagyok az egyéb észrevételeitekre is.