Razor Flashback, I. rész

Mielőtt bárki megkérdezné, valóban komplett epizódmustrákat fogok leközölni az összes két és fél perces epizódról, egyenként. Először is itt a videó azoknak, akik még nem látták (köszi a linket zsommandnak):

Végre, hosszú idő után ismét képernyőn a Battlestar Galactica. Igaz, csak két-három perces adagokban, de legalább újra van mit várni a hétköznapokon a többi, unalmasabb sci-fi helyett.

Igaz, a Razor Flashbackek első részéről nem mondható el, hogy nagyon feszültségkeltő lett volna, viszont a hardcore rajongók minden igényét sikerült kielégíteni – és valljuk be, főleg nekik készült. Kezdjük azzal, hogy sikerült egy tökéletes színészt találniuk a fiatal Bill Adama szerepére. Nico Cortez Edward James Olmoshoz hasonlóan latin származású (azt nem sikerült kiderítenem, hogy egész eddig miért hívatta magát Nico Samanónak, de nincs jelentősége), ugyanakkor van benne valami Lee-s beütés is, ezzel hitelessé téve azt a furcsa szituációt, hogy egy latin-kaukázusi házasságból hogy születhetett két olyan fehér gyerek, mint a hó.

Ebben az epizódban megismerjük Jaycie McGavint, aki ekkor hadnagyi rangban van, vagyis felettese a szeretőjének, a zöldfülű Billnek. Kicsit sikerült túlerőltetniük az íróknak azt a tényt, hogy Adama teljesen kezdő, most jött ki az iskolapadból, de hát ez van, ha ez kell a további részek hatásához, akkor ámen. Döbbenetes, de már tizenkét éve dúl a háború, és a jelek szerint már nem is tart olyan sokáig: a cylonok valamiféle békeegyezmény felé hajlanak.

Valószínűleg a történet szempontjából valóban jobb lett volna a Razor filmbe integrálva látni ezeket az eseményeket, hiszen – vigyázat, spoiler következik – betekintést nyerünk Cain élményeibe is az első háborúból, és nyilván vonnak majd némi párhuzamot a kettő között az írók.

Már az epizód első percében elhangzik az írók egyik szándékos poénja: Adamáék a felettesüket, a Galactica akkori parancsnokát figurázzák ki:

"Whaddaya hear, Husker?"
"Nothing but the rain, sir!"
"Then grab your gun and bring the cat in!"
"Boom… Boom… Boom."

Figyelemre méltó, hogy a Battlestar Wiki egy külön cikket szentel a "Nothing but the rain" frázisnak, amely újra és újra felcsendül a sorozatban: Adama és Starbuck között gyakran zajlik le a párbeszéd valami hasonló formában, egyedül az utolsó sort improvizálja mindig Kara. Nekem is vigyort csalt az arcomra, amikor rájöttem, Adama ezt a szokást a korábbi feljebbvalójától vette át (akit valószínűleg sosem fogunk megismerni), ráadásul az emlegetett parancsnok a jelek szerint egész hasonlóan beszél, mint az öreg admirális.

Vicces volt hallani, hogy a Vénembert valaha Billynek szólították, a Rook (Zöldfülű) becenévről már nem is beszélve. Azt is megtudjuk, hogy a Raptor típusú űrrepülők már akkor is léteztek, hiszen Jaycie egy ilyennek a pilótája.

Érdemes még megjegyezni, hogy a jégbolygó, amit Adama említ meg, egy utalás lehet a régi sorozat egy epizódjára, a The Gun on Ice Planet Zeróra. A cylonok nagy erőkkel védenek valamit egy elhagyatott bolygón, és nem tudni, miért… Egyébként a régi sorozatban emberi klónokon folytattak ott kísérleteket, bár igaz, nem a kenyérpirítók maguk…

Végezetül annyit mondanék, hogy a flashbackeket mindenképp érdemes lesz nyomon követni, mivel a promók és a spoilerek tanúsága szerint durva dolgokat fogunk még megtudni. Vannak olyan élményrontók, amiket még én is megbántam elolvasni.