3×19 – Crossroads

Rendezte: Michael Rymer

Írta: Michael Taylor

Időpont: 2007. március 18.

Történet: Kezdetét veszi Baltar tárgyalása. A vallomása az egész flotta stabilitását veszélybe sodorja. Lee segédkezik Romo Lampkinnek a védelemben. Egyre több civil kezd isteni hatalmat tulajdonítani Baltarnak, aki elutasítja a híveit, ámbár Six szerint a követői talán többet tudnak a valódi természetéről, mint Baltar maga.

Tigh rádiózik

Személyes vélemény: Mindenki tudja, mit lehet és kell várni az epizódtól. Ez a évad fináléjának első része, elkerülhetetlen, hogy az ember ne fusson bele apróbb spoilerekbe vele kapcsolatban, így nem fogok kitérni a történetre. Örömmel üdvözlöm Rymert a rendezői székben, naná, hogy neki jutott a megtisztelő feladat, hogy megrendezze ezt a fajsúlyos epizódot. Michael Taylort az Unfinished Business és a Taking a Break… kapcsán ismerhettük meg közelebbről, bár producerként végigtevékenykedte az egész évet. Az író szerepe azonban szerintem eléggé névleges ez esetben, hiszen Ron Moore biztosan végig felügyelte a forgatókönyvet, és valószínűleg nem sok hozzátennivalója volt a dolgokhoz Taylornak.

Mark Sheppard eddig isteni volt Romo Lampkin szerepében, sokat várok tőle most is. Richard Hatchet szeretném még nagyon látni, mert a karaktere, Zarek, megérdemel egy jelentősebb szerepet egy ilyen történetben. A promókból úgy vettem ki, Tigh is zúzni fog, alig várom.

A fináléról minden bennfentes (írók, színészek) azt nyilatkozták, hogy ez az eddigi legmerészebb, legjobban sikerült évadzáró, úgyhogy nem érdemes kihagyni. Emlékezzünk, a Kobol's Last Gleamingben is mennyire odatett Adama lelövése, de azért sejthettük, hogy túléli az öreg, és előbb-utóbb minden helyreáll. Emlékezzünk, mekkora sokk volt tavaly az egyéves ugrás, mégis minden visszatért a régi kerékvágásba, már amennyire lehetett. Na, most ilyesmire nem számíthatunk nagyon.