Ennyit a filler-gyűlölőkről

A cím alapján ez lehetne a Dirty Hands kritikája is, mert a legutóbbi rész volt az eddigi egyik legjobb filler, amit láttam, de most másról lesz szó.

Van az úgynevezett Nebula-díj, amiről minden valamirevaló sci-fi olvasó hallott már, mert a nagyobb szerzők regényborítóira előszeretettel nyomtatják rá a kiadók, hogy az adott művet ezzel tüntették ki. Az első díjat Frank Herbert Dűnéjéért osztották ki, de Isaac Asimov, Philip K. Dick, Arthur C. Clarke csak pár név azok közül, akiket többször is elismertek munkájukért.

A díjat szakértők ítélik meg, akárcsak az Oscart, és a legnívósabb szakmai elismerésnek számít SF&F kategóriában. Ezért bír igen nagy jelentőséggel az a hír, hogy az idei Nebulára Michael Taylort jelölték az Unfinished Businessért, forgatókönyv kategóriában. Úgyhogy most mindenki szálljon magába, aki fikázta azt a részt, és gondolkodjon el, miért nem az Exodust vagy mondjuk a Measure of Salvationt jelölték, amikor azok sokkal sci-fisebbek.

Michael Taylor nagy valószínűséggel nem fogja megkapni a díjat, szerintem csak szerették volna elismerni a teljesítményét a jelöléssel, ugyanis a Batman Begins, ami ugye egész estés fim, sokkal jobb esélyekkel indul.

 

A másik érdekesség a BSG negyedik évadjának megrendeléséhez kapcsolódik. David Eick elárulta egy interjúban, amit Michael Auselliónak adott, hogy még folynak a tárgyalások arról, hogy hány epizód készülhet jövőre a sorozatból. Ám a SyFy Portal arra hívta fel a figyelmünket, hogy ha véletlenül kiegészítenék a szerződést plusz 9 résszel (összesen 22-re), akkor azt csak azért tennék, hogy megadják a lehetőséget RDM-éknek lezárni a sorozatot. Magyarul ha jövőre a 13 rész jobb nézettséget produkál, akkor valószínűleg nem egészítik ki az epizódok számát 22-re, viszont megrendelik az ötödik évadot is.

Nézzük a hír jó oldalát is: ha váratlanul le is vennék a műsorról (=canceloznák) a BSG-t jövőre, akkor is be lesz fejezve a történet, nem úgy, mint mondjuk a szerencsétlen sorsú Carnivále esetében, ahol a második évad levetítése után az HBO azt mondta, nem kérnek többet belőle.

 

Ja, még valami: ha esetleg az elmúlt három rész miatt kicsit csalódtatok volna a BSG-ben, akkor mindenképp nézzétek meg a Maelstromot (nem, nem Mealstorm a címe, ahogy valahol írták:)), mert attól tartok, be fogunk pisilni rajta. Ami ennél a sorozatnál csak jót jelenthet. Az ominózus epizód most vasárnap kerül adásba, és Katee Sackhoffnak eddig ez a kedvence, különösen, hogy Starbuck központi szerepet fog benne játszani.