Mi van a maradék öt Cylon modellel? – Harmadik rész

« Második rész itt

A téma konklúziója. Ami itt szerepel, az már jócskán a saját spekulációim terméke, a vége azonban később megerősítést nyert néhány interjúban, elszólásban. Ezért spoileresnek is tekinthető az írás, bár az igazán élményrontó részt elrejtettem. Ennek fényében érdemes továbbolvasni.

 

Emberi Cylonok
akkor végül is mi van a maradék öttel?

Arra már rájöttünk, hogy a számozás nem csak a "gyártási számot" jelöli a Cylonoknál. Valószínű, hogy a később készült modellek (tehát a magasabb számúak) közelebb állnak az emberré váláshoz, de vajon rangot is jelent-e a szám? Ki a rangidős, az emberibb vagy a kevésbé emberi? És akkor vajon a lista elejéről vagy végéről hiányoznak-e az Ötök (ha egyáltalán van összefüggés)? Ehhez érdemes sorra venni a már ismert példányokat.

Jelenleg nem is ismerjük mind a hét modellünk számozását, ám amit tudunk, az eléggé sokat elárul. Induljunk ki Number Sixből. Eredetileg az ő neve csak homage volt a Patrick McGoohan-féle 1967-es sorozat, a The Prisoner felé, melyben a főszereplőt hívták Number Sixnek. Valószínűleg Boomer igazi neve is ugyaninnen jön, mert a The Prisoner Number Eightje sok hasonlóságot mutat a Battlestar Galacticáéval (ez már csak a saját spekulációm). Ugyanakkor valami utólagosan belemagyarázott szisztémának köszönhetően fel lehet fedezni némi értelmet ebben a sorrendiségben, különösen, ha hozzávesszük D'Anna Biers és Aaron Doral megnevezését, Number Three-t és Number Five-ot.

Négyük közül Sharon a legemberibb: két példánya is szerelmi viszonyt alakított ki emberekkel, egyikük meg is tagadta a saját származását, és átállt az ellenséghez. A legtöbb emberi tulajdonságot ők mutatják. Six is több emberséget mutat a többieknél, ő is képes a szerelemre. Jellemző, hogy az egyik példánya annyira egyéniséggé fejlődött, hogy a társai is megkülönböztetik Caprica-Sixként. Az ötös számú Aaron Doral egészen hasonlít Sixre: mindketten követtek már el öngyilkosságot a Cylon ügy érdekében, ám Doralon látszik, hogy több a hatalma, felül meri bírálni Six akaratát (emlékezzetek a new capricai incidensre a kivégzési parancsról). A legkevésbé emberi közülük egyértelműen a hármas sorozatszámú D'Anna, aki a Cylon terv legmegrögzöttebb híve, Six és Eight ügyének legfőbb akadálya (lásd: Downloaded, bár ekkor még nem ismertük Cavilt).

A többi példány kis spekulációval talán besorolható. Ha abból indulunk ki, hogy a hét ismert modell egy fejldősési egységet alkot, vagyis az öt, akikről nem beszélnek, nagyjából egymás után következnek a sorban, akkor az tűnhet a leglogikusabbnak, hogy a négyes és a hetes, valamint a kettes vagy a kilences "foglaltak" még. Ha a tendenciát követjük, akkor a hetes talán Leoben Conoy lehet, mert ő is relatíve emberi, hiszen erős érzelmi viszony fűzi Starbuckhoz. A legkevésbé a fekete Simont ismerjük, de én őt besorolnám a negyediknek, kizárásos alapon. Cavil olyannyira cinikus, hogy el se tudnám képzelni, mint a Sharonnál eggyel fejlettebb Number Nine-t. Ő inkább a Number Two lehet.

És persze, akárcsak a The Prisonerben, a Number One kiléte itt is rejtély. Ő lehet Isten? Vagy a humanoid Cylonok prototípusa, egy diszfunkcionális gyakorlópéldány? Szerintem olyasvalaki lehetett, aki még nem volt képes az érzelmekre, csak robotikus gondolkodásra, ilyen módon pedig nem felelt meg a Tervnek, hogy lemásolják és felülmúlják, tökéletesítsék az emberi fajt.

Ily módon pedig a kilencestől a tizenkettes példányig terjedő intervallum a "túlságosan emberi" kategóriát képviseli. Akikről azért nem beszélnek, mert deviánsak, legalábbis a Cylonok értelmezése szerint. Talán túlságosan humanisták, vagy túl erős lelkiismerettel rendelkeznek. Caprica-Sixhez hasonlóan talán ők is képesek a megbánásra, és ők sem tudták elfogadni az Isteni Parancsolatot, mint vezérelvet. Vagy egyenesen megtagadták Istent? Azért vártak annyi évet a támadással a Cylonok, mert a népességük több mint 40%-a ellenezte a lépést?

Ezért nem hallhatunk felőlük? Nem passzoltak a Tervbe?

Előnyére válhatnak az emberiségnek a Cylonok ellen?

Az igazság az, hogy sejteni (na jó, tudni) lehet, mi van az öt modellel, miután (ha jól emlékszem) Tahmoh Penikett és Aaron Douglas, azaz Helo és Tyrol egy interjúban elkottyantották magukat. Inkább arról szólt a spekulációm, hogy mi az oka annak, ami történt velük. Ismét fehér alapon fehérrel közlöm le a spoilert, hogy megkíméljem az izgulni vágyókat:az öt modellt, egyelőre ismeretlen okból "bedobozolták", vagyis minden egyes példányukat deaktiválták, vagy tudja isten, mit csináltak velük, és kivonták őket a forgalomból. Az tuti, hogy valami durva konfliktus eredménye lehetett ez, ugyanis – és most még keményebb spoiler jön – az egyik jelenleg is aktív Cylonnal (na vajon melyikkel) is hasonló fog történni az évad során, valamilyen meglehetősen Isten ellen való cselekedete miatt.

Érdekességek:

A Downloaded című részben láthatunk egy kis időre egy magas, kopasz fehér embert elsétálni az egyik Six-szel a háttérben, feltételezhetően egy ismeretlen Cylont. Ez viszont simán betudható annak, hogy nem gondolkodtak előre az írók, és felkértek egy statisztát egy ilyen szerepre. Ez mondjuk elég hülyeség a részükről, hiszen nem lehet mellékszereplőnek tekinteni egy Cylont.

Ron Moore még régen azt mondta, hogy azért pont 12 modellje van a Cylonoknak, mert ők hosszas tanulmányozás után úgy látták, hogy pont ennyi archetípusa van az emberi jellemnek. És a tizenkét példány egyet-egyet képvisel közülük.

Tricia Helfer, majdnemhogy kezdő színészként, azt se tudta legelőször, hogy hogyan játsszon el egy gépembert. Edward James Olmos annyit mondott neki, hogy nézze meg a Szárnyas Fejvadászt, abban úgyis játszik ő is. Azóta Tricia a replikánsokhoz hasonlóan formálja meg Number Sixet, de valami veszettül jól.

A "skin job" elnevezés, melyet én is előszeretettel használok, szintén a Szárnyas Fejvadászból ered, ott a replikánsokat illették vele, akikre egyébként is feltűnően emlékeztetnek az új BSG Cylonjai.