Mi van a maradék öt Cylon modellel? – Első rész

Tudom, tudom, kicsit kezd sok lenni a kérdőjeles cím, de egy olyan témához, amelynek nincs igazi konklúziója, tényleg ez dukál. Szóval akkor, mik az elképzelések az öt ismeretlen Cylonról? Összegyűjtöttem pár népszerű teóriát, kiegészítetgettem az enyémmel, hát ez a cikksorozat lett belőle. Ha szívesen spekulálsz még úgy fél évadot a kérdésről, ne is olvass tovább, de ha meg akarod tudni, hogy a saját ötleteid mennyire hitelesek, maradj velem. Plusz a végén elejtek pár hintet D'Annáról is, de azt majd külön jelzem, a megfelelő posztban.

Beépített Cylonok
avagy egy poént készer elsütni

Rengeteg ötlet született már arról, hogy vajon kik a hiányzó Cylon modellek, voltak köztük hamvába holtak, de voltak, melyeket a stáb cáfolt meg később egy-egy interjúban. Nagyon népszerű elmélet, hogy az Ötök közül legalább néhányan beépített ügynökök, vagyis a Rag-Tag Fleetben rejtőzködő egyedek. Kiszámítható húzás lenne az íróktól, ha kiderülne valamelyik szezonfináléban, hogy az egyik főszereplő is Cylon. Pedig, ha belegondolunk, nem sok lehetőség áll a rendelkezésre, akire ráhúzhatják a "vizes lepedőt". Vegyük sorra.

Bill Adama. Annak idején Leoben Conoy bökte oda Roslin elnökasszonynak, hogy Adama is közülük való, ezzel egy teljes részen át bizonytalanságban tartva őt (Flesh and Bone és Tigh Me Up, Tigh Me Down). Végül so-so megbizonyosodhattunk, hogy ember, de még maradtak kétkedők. Nekik elárulom, hogy Ron Moore egyszer elmondta, hogy mindegyik Cylon modell egyedülálló külsejű, nem élő emberről mintázták. Ettől még benne marad a pakliban, hogy mi van, ha Sharonhoz hasonlóan építették be a flottába, fals emlékekkel és családi háttérrel felruházva. Ez azért hülyeség, mert Adama Tigh-jal együtt az első háborúban is részt vett, amikor még csak chrome jobok léteztek.

Laura Roslin. Mindenkinek koppanna az álla, ha róla derülne ki ilyesmi, de szerencsére ő az egyetlen, akiről száz százalékos pontossággal megmondhatjuk, hogy ember. Halálos rákban szenvedett, és egy idegen Cylon vére mentette meg. Ha maga is skin job lett volna, meg se betegedett volna. Apropó, akkor Helo is kizárható, mert ugye Cylonnak nem lehet gyereke, csak embertől.

Starbuck családi háttérrel rendelkezik Capricán, így ő se valószínű, hogy skin job lenne. Tyrol azért nem valószínű, mert kapcsolata volt Sharonnal, ami elég céltalan lett volna, ha mindketten Cylonok (különben is, Cavil atya megmondta volna neki, ha látta volna a mítingeken). Jelenleg a legnépszerűbb jelöltek közt Dee és Gaeta szerepelnek, valamint a néhai Ellen Tigh és Billy, még mindig. Billy lehetőségét azért merem elvetni, mert eleve azért hagyta ott a sorozatot, hogy elmenjen szerepelni egy másikba (Nobody's Watching), tehát nem túl esélyes, hogy visszatér. Ellen? Nos, hát elég rég be kellett volna építeni az emberek közé, hogy feleségül mehessen Tigh-hoz, azt pedig már írtam, hogy egyik Cylon sem másolata senkinek. Dee és Gaeta ötletnek nem is rosszak, hiszen sokat nem tudunk a múltjukról, és ott vannak a CIC-n, így előnyös lehet a Cylonoknak, ha nem fedik fel őket. Így sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudom az elméleteket.

Aztán ott van az örök kérdés, Baltar. Legalább őt ki merem zárni: mi értelme lett volna Caprica Six bevetésének, ha Baltar közvetlenül is segíthetett volna behatolni a Cylonoknak a biztonsági rendszerekbe? Különben sincs értelme, hogy a saját emberükkel terveztessenek egy biztonsági rendszert, hogy aztán feltörjék. Nonszensz. Vörös hering-effektus. Ennyi.

Szerény véleményem szerint nincs több Cylon ügynök a főszereplők közt, egyszer elég volt kijátszani ezt a kártyát. Ron Moore-nak és csapatának is több a fantáziája és a finesze, mintsem hogy ismételje önmagát. Igaz, amikor Baltar "kihallgatta" Sharont, ő azt mondta, összesen nyolc Cylon van még a flottában. Ebből egy volt Cavil atya és egy D'Anna Biers, ha jól sejtem. Viszont, egyrészt úgy gondolom, az írók is inkább mertek nagyot hazudni, még ha aztán nem is veszik elő a kalapból mind a nyolc nyulat; másrészt szerintem mind a nyolc a már ismert modellek egyike volt, akik New Capricán biztosan csatlakoztak a társaikhoz. Miután minden élő ember megismerte és megutálta az arcukat, sok kedvük nem lehetett köztük maradni.

A következő részben elmesélem, mi okom van úgy hinni, hogy nem találkozhattunk semmilyen módon még az öt ismertelen Cylonnal.