A 45 legjobb Battlestar Galactica-egysoros

Most, hogy a BSG befejeződött, és kezd leülepedni az utolsó epizódok hatása is, ideje summázni a sorozatot. Vegyük át, mit adott nekünk Ron Moore és csapata, mi az, ami több mint öt év terméséből megmarad majd bennünk, és mik azok a dolgok, amelyek kiemelik ezt a produkciót a többi közül. Mert hát az, hogy a Battlestar Galactica az egyik legtöbbet méltatott drámává és sci-fivé vált, rengeteg tényezőn múlt. Az írók, a rendezők, a színészek, a zeneszerzők, a vágók, a CGI-csapat és még számos tehetség olyan konstellációja valósult itt meg, amire nagyon kevés példa akad a tévétörténelemben.

Kevés sorozat tud érvényesülni annyi fronton, amennyin a BSG győzelmet aratott – hogy ezt alátámasszuk, jó barátom, sztalker és én arra vállalkoztunk, hogy összegyűjtsük és kategorizáljuk a Battlestar fénypontjait. Az írók munkáját kénytelenek leszünk több posztban is méltatni, kezdjük is rögtön az egysorosaikkal.

Az egysorosok, azaz a rövid, hatásos megszólalások per definitionem gyakran életszerűtlenek, süt róluk az író keze nyoma, mi, a nézők, mégis imádjuk őket. Ezekkel lehet eladni nekünk a House-t, ezért kedveljük az olyan negatív hősöket, mint a Kemény zsaruk Vic Mackey-je, és ezeket jegyezzük meg jóval azután is, hogy utoljára levettük a polcról a becses DVD-ket. Lehetnek röhejesek, szellemesek, dögösek, bölcsek, könnyfakasztóak vagy épp csak hangzatosak, egy biztos, hogy tömörségükkel telibe találnak, és ékként furakodnak be az emlékezetünkbe. Nehéz dolgunk volt, hogy a sokszínűségüket megfelelően reprezentáljuk, mégse hígítsuk föl a gyűjteményt oda nem illő elemekkel, és biztos, hogy nem jártunk teljes sikerrel, ezért minden kiegészítésnek örülünk a kommentek között.
A lapozás után olvashatjátok a válogatásunkat.

 

1. Six: "Are you alive?" – Minisorozat

Időrendben a sorozat legelső mondata egy Sixtől. Hogy pontosan mi az értelme, azt lehetne vitatni, de egy embernek kinéző robottól, akiről még az égvilágon semmit sem tudunk, baromira izgalmas, talán még elgondolkodtató is; egy ilyen sorozatot így kell felütni. 

2. Six: "Humanity's children are returning home. Today." – Minisorozat

Ez volt a jó öreg Ron Moore-féle irodalmi teatralitás egyik első jele, de a hatásosságát nem lehet letagadni. A későbbi Caprica Six szexi, könyörtelen hangjával kiegészülve az egyik legemlékezetesebb mondatát kaptuk a teljes BSG-nek, vitán felül.

3. Adama: "God didn't create the cylons. Man did." – Minisorozat

A teljesség kedvéért így folytatódott Adama elmés megjegyzése: "And I'm pretty sure we didn't include a soul in the programming." A szöveg válasz volt Leoben eszmefuttatására, ám a környezetéből kiragadva is megállja a helyét, hiszen kitűnően alapozza meg a sorozat egyik fő témáját, a cylonok és az emberek viszonyát. Érdekes, hogy a Caprica sztorijának, valamint a humanoid cylonok eredetének ismeretében mennyire másként lehet értelmezni ezeket a szavakat.

4. Roslin: "There's no Earth. You made it all up." – Minisorozat

Adama felemelő és szemfelnyitó Föld-beszéde (amely majd egy másik poszt témája lesz) után az elnöknő ezen két mondata egy szemvillanás alatt más kontextusba helyezte a parancsnok ígéretét, és ezáltal a sorozat premisszáját is. Az ebben a beszélgetésükben elhangzottak visszatérő elemeivé váltak a kettejük viszonyának, és nagyon érdekes látni, hogyan változott évadról évadra a álláspontjuk a Földről. "There's no Earth" – ezek voltak Adama szavai a Revelationsben is, és micsoda utat jártunk be addig.

5. Tigh: "If the crew doesn't hate the XO, then he's not doing his job." – 33

Ron Moore sehogy másképp nem tehette volna egyértelműbbé, hogy itt bizony nem a Star Trek-klisék első tisztjével lesz dolgunk. Ebből is látszik, hogy ha valaki, akkor Tigh biztosan konzisztens karakter maradt a sorozat alatt. 

6. Starbuck: "Pilots call me 'Starbuck', you may refer to me as 'God'." – Act of Contrition

Ezekkel a szavakkal köszöntötte Starbuck az újonnan besorozott pilótákat, akik a hangárbaleset után kerültek alá. Az biztos, hogy David Weddle-ék már akkor nagyon ráéreztek a karakterére. 

7. Baltar: "No more Mr. Nice Gaius!" – Six Degrees of Separation

Michael Angeli először tette tiszteletét a BSG-ben, és rögtön megajándékozott bennünket ezzel az örökérvényűvel. A szituáció, ahogy a vécében kuporgó Shelly Godfrey-nek üvöltözik, de úgy, hogy az úriemberi választékosságát továbbra sem veszíti el, feledhetetlenné tette az egész jelenetet. A rajongók kollektív emlékezete szereti a mondat elé képzelni, hogy “All right, that’s it”, ám ehhez hasonló sosem hangzott el a minimonológban.

8. Ellen Tigh: "You don't want to frak with me, Bill. Remember that." – Tigh Me Up, Tigh Me Down

Nem szabad elfeledkezni a sorozat történetének legviccesebb epizódjáról sem, még ha nem is a verbális humor volt a legfőbb eszköze. Ellen Tigh ezzel a mondatával végleg elhelyezte magát a BSG karaktereinek palettáján, hiszen előtte nem volt senki a hajón, aki packázni mert volna a parancsnokkal.

9. Adama: "Sometimes you have to roll the hard six" – The Hand of God

Adama mondatára szerintem mindenki úgy emlékszik vissza, mintha gyakran elhangzott volna a sorozatban, pedig ezen kívül mindössze egyszer történt rá egy utalás, a Valley of Darknessben Lee által. A “hard six” egyébként a craps nevű kockajátékban jelenti a dupla hármas dobást, amely mindenféle hatos összegű kombináció közül a legvalószínűtlenebb.

10. Angel Six: "Life is a melody, Gaius. A rhythm of notes that become your existence once played in harmony with God's plan." – Kobol's Last Gleaming, Part II

És mi még kételkedtünk abban, hogy Head Six angyal lenne. A későbbi zenei utalások és az All Along the Watchtower fényében csak még érdekesebb ez a mesterien megfogalmazott megállapítás.

11. Starbuck: "Bitch took my ride." – Scattered

Ezt a mondatot az elsők között írtam fel a listára. Ron Moore is annyira szereti, hogy még a Daybreak podcastjában is emlékezett rá, pedig szerintem nem sűrűn nézegeti a saját sorozatát. Emlékeztetőül, ez volt az a kommentár, amit Starbuck ahhoz fűzött, hogy Sharon váratlanul lelépett a kibelezett Raiderével, hogy aztán a Farmban épp a megfelelő helyen és időben, minden ok nélkül újra felbukkanjon.

12. Cottle: "Will you stop going crazy in there?" – Home 2

Mielőtt blaszfémiát kiáltana valaki, hogy ez lesz az egyetlen Cottle-egysoros a teljes listán, meg kell valljam, hogy úgy találtuk, a mogorva doki erősebb a dialógusokban (azok pedig külön posztba kerülnek majd). Persze vannak ezen kívül is elmés megjegyzései, de némelyiken érezni, hogy csak azért mondja őket, mert ő Cottle doki, mi pedig szigorúak voltunk a válogatásban. Ez a Baltarnak címzett beszólás viszont máig mosolyt csal az arcomra, szintén az elsők között jutott az eszembe.

13. Roslin: "[…] we created them. There's always a chance we might find common ground." – Flight of the Phoenix

Az elnöknő ezt Adamának mondta Sharon kapcsán, de általános bölcsességként is tökéletesen megállja a helyét, arról nem is beszélve, hogy hatványozottan igazzá vált a sorozat végére. 

14. Gaeta: "Got any porn in there?" – Pegasus

Ez a mondat talán csak a bővített kiadásban hallható, de kétségtelenül Gaeta hadnagy valaha volt legjobb megszólalása. A Pegasus katonái áthoztak pár adattárolót a Galactica nemrég leformázott gépei számára, és ekkor hangzott el a karakteridegen (és épp ezért vicces) kérdés a hadnagytól.

15. Helo: "Oh, looky here! Sunshine boys are here!" – Resurrection Ship II.

A Sunshine boys annyira megmaradt az írókban is, hogy a Pegasus két baltaarcú szerelőjét azóta is így hívták maguk között. Ha ez a név nincs, talán örökre meg is feledkezünk róluk, arról nem is beszélve, hogy Helo is megkapta az első (és talán utolsó) valamirevaló egysorosát.

16. Sharon: "You said that humanity never asked itself why it deserved to survive. Maybe you don't." – Resurrection Ship II.

Ehhez a beszélgetéshez vezetett a 13-as számú tanács Roslintól, ekkor kezdődött a jó viszony Athena és Adama között. A megjegyzés mindmáig elgondolkodtató, aktuális, olyan, aminek a hallatán üres tekintettel meregneni kezdünk, aztán vissza kell tekernünk a filmet, mert azon kapjuk magunkat, hogy nem figyeltünk a beszélgetés hátralevő részére.

17. Phelan: "It's hard to find the moral high ground when we're all standing in the mud." – Black Market

Mark Verheiden bemutatkozó forgatókönyvéből került ide az egyetlen olyan idézet, amely egy epizódszereplő szájából hangzott el. A Black Market a gyatra története ellenére is gazdag táptalaja Verheiden elmés szövegeinek, és a fekete maffiózó életigazsága a legkiemelkedőbb közülük. 

18. John Cavil: "Yes, I'm a Cylon. And I have a message. So… Take me to your leader." – Lay Down Your Burdens, Part II.

Cavil atya jön, lát és győz. Dean Stockwell feledhetetlen alakítása pillanatok alatt a cylonok élvonalába juttatta a legutoljára bemutatott modellt, akinek a szarkazmusa versenyre kelhetne Cottle mogorvaságával, és sosem tudnánk győztest hirdetni.

19. Starbuck: "Fight 'em 'til we can't." – Lay Down Your Burdens, Part II.

Meggyőződésem, hogy Starbuck talán legismertebb megszólalása nem itt hangzott el legelőször, de mindenképpen a második évad legutolsó képei alatt a legerőteljesebb a hatása. Annyira leleményes kifejezés, hogy az Anthrax még egy hasonló című albumot is kiadott a nyomán.

20. Cally: "Frak you Sharon, you stupid frakked-up toaster! How many times do I have to shoot you anyway?" – Precipice

Tiszteletünket illene tennünk Cally előtt is, még ha nem is tartozik a kedvenceink közé. Tyrol élete párja ezekkel a szavakkal köszönte meg Boomernek, hogy nem tudja kiszabadítani őt, miközben mi a sokadik börtöncellás jelenetben gyönyörködtünk. 

21. Baltar: "Shoot! I am begging you to shoot me!" – Exodus, Part II.

Ehhez a mondathoz ragaszkodtam, pedig több okból is kilóg a listáról. Először is aligha igazán egysoros, de nem ez az egyetlen olyan idézet a válogatásunkban, amely inkább a hangulati, drámai értéke miatt került fel, nem a jelentése miatt. Másodszor pedig valójában sosem hangzott el az Exodus második részében, legalábbis nem ebben a formájában. A harmadik évad ütős trailerében hallhattunk, valószínűleg egy másik felvétel másik alakításából, amelyben Baltar üvöltve könyörögött Gaetának a tőle váratlan szavakkal. 

22. Adama: "It's been an honour." – Exodus, Part II.

Ismét egy mondat, amely a környezete nélkül jelentéktelen, viszont ha tudjuk, hogy majdnem ezek voltak Adama admirális utolsó szavai, ha előttünk van az elgyötört arca, látjuk a CIC legénységének pillantásait, ha emlékezünk az eltávolodó, magára hagyott Galacticára, akkor ez a négy egyszerű szó szívbemarkoló emlékké válik, amelyet még egy jó darabig nem fogunk tudni elfelejteni.

23. Lee: "Wow, you literally drank Anders under the table." – Unfinished Business

Lee Adama hülye humora meglepően konzisztens maradt a sorozat történetében, Michael Taylor írásáról pedig lerí, hogy gyakorlatilag azért állította be így a jelenetet, hogy ez a mondat elhangozhasson, de nem számít, így is bármikor képes vagyok egy jóízűt nevetni rajta. 

24. Tyrol: "To marriage! Why we build bars." – Taking a Break From All Your Worries

A hangárban torkaszakadtából üvöltő, minden héten újabb frappáns megjegyzéssel buzdító Galen Tyrol helyett rendhagyóan ezt a szokatlanabb, cinikusabb főnököt választottuk a listánkra. A mondat nemcsak kiválóan idézhető a megfelelő élethelyzetben (anélkül, hogy ismerőseink tudnák, honnan loptuk), de Tyrol karakterfejlődésének is kitűnő indikátora.

25. Romo Lampkin: "I was born for this." – The Son Also Rises

Miért másért vállalná bárki is az univerzum leggyűlöltebb emberének védelmezését? Romo Lampkin hatásos entrée-járól Michael Angeli tehet, amelyből ez a mondat különösen nagy kedvencünkké vált, a maga oda nem illő pátoszával, és a biztos tudattal, hogy az ügyvéd ezt komolyan gondolta.

26. Romo Lampkin: "See, the problem is that I'm a really good liar and you're not." – Crossroads, Part I.

Lampkintől nem hagyhattuk ki a Leenek intézett megjegyzését, ami tömören rávilágít mindkettejük személyiségére, stílusos és vicces is — azaz olyan, mint maga Romo Lampkin.

27. Helo: "Weather's changing, Felix. We need to be ready for it. There's a storm coming." – Crossroads, Part I.

Helo komolyabbik oldaláról is illik megemlékeznünk, még ha a karakter nem is bajnoka az egysorosoknak. Az Agathonok tendenciózusan jósolták meg a közeljövőt az évadfinálék során, elég csak Sharon "Something dark is coming, Helo"-jára gondolnunk, amelyet pont a hasonlósága miatt hagytunk le erről a listáról. Mindkettő életszerűségéről lehetne vitát nyitni, de az biztos, hogy tökéletesen teremtették meg az alapot az elkövetkező események számára.

28. Tigh: "There must be some kind of way out of here!" – Crossroads, Part II. 

Nem maradhatott ki a Crossroads alatt felhangzó "All Along the Watchtower"-sorok valamelyike sem, melyek közül mindenképpen Tigh távolba révedő tekintete és kísérteties hangja viszi el a prímet. 

29. John Cavil: "Says God Almighty the voice of reason, that's who!" – Six of One

Caviltől az egyik kedvenc mondatom a fentebbi, elsősorban azért, ahogy mondja őket, de nem elhanyagolható a benne rejlő, többrétegű cinizmus sem, amit csak a későbbi epizódok fényében ismerhettünk fel igazán. 

30. Lee: "Looks like you got the house." – Six of One

Lee Adama ezekkel a szavakkal búcsúzott el Deetől a leszerelési ceremóniáján, ami tökéletes példája annak, hogy hogyan kell egy megható pillanat visszafojtottságát a megfelelő mondattal megtörni, és szabad utat engedni az érzelmeknek. Angeli mester alkotta ezt is, ami, azt hiszem, mindenre magyarázat. 

31. John Cavil: "We are machines, dear, remember? We don't have souls." – The Ties That Bind

Cavil ezzel különböztette meg magukat a rebellis cylonoktól, miután csapást mért rájuk a Feltámadás hajóktól távol. Nekik nem kell aggódniuk a lelkiismeretük miatt, hisz lelkük sincs: ez a (Natalie szavaival élve) nihilista csattanó egy újabb réteget adott Cavil személyiségéhez, ami aztán később alapos kifejtésre is került a No Exitben. 

32. Angel Six: "Old gods die hard." – Escape Velocity

Baltar virtuális barátnője facsarta ki a régi mondást, miután Árész fiai rátámadtak a szekta barlangjára. Baltar csak ekkor ismerte fel teljes egészében, hogy pontosan mit is művel ő a hittérítésével, ezek a szavak indították el őt a misszióján. 

33. Adama: "You know how many times I've had to repair this ship?" – Sine Qua Non

Az igazi barátság ez, egy zsémbes megjegyzéssel elintézni azt, hogy egy perccel ezelőtt Adama és Tigh még verekedtek. Persze az teszi igazán viccessé, hogy tudjuk, a szóban forgó hajómodellt Edward James Olmos maga tette először tönkre egy improvizációjában, majdnem több százezres kárt okozva a produkciónak.

34. Romo Lampkin: "Hope is the last thing we need!" – Sine Qua Non

Romo Lampkin konfrontációja Lee Adamával ebben a mondatban csúcsosodott ki, ami inkább csak a következő félévad tükrében vált izgalmassá: az ügyvéd rezonőrként figyelmeztetett minket a remény veszélyeire, és tudjuk, milyen igaza lett. 

35. Zarek: "Every revolution begins with one small act of courage." – A Disquiet Follows My Soul

Tom Zarek, akármennyire is mestere a szavaknak, a rövid kijelentések nem az ő kifejezőeszközei. Ez a mondata azonban, bármennyire általános és talán kissé klisés is, telitalálat, jobbat nem is választhattunk volna tőle a listára. Ezek az igazi forradalmár, a mindig patetikus politikus, a nagy kommunikátor szavai.

36. Starbuck: "Semper frakking Fi!" – The Oath

Mark Verheiden biztosan kedvelte a karakterét, mert Starbucktól a fél Oath-ot beidézhetnénk, annyira jól osztja benne az észt. Ez az egy mégis a legfrappánsabb, legidőtállóbb, legtökösebb mind közül, ahogy lazán, hozzáfűznivaló nélkül odaveti a tengerészgyalogos-mottót. Mindörökké kibaszottul hűséges.

37. Gaeta: "It stopped." – Blood on the Scales

Ez a két szó, a legrövidebb egysorosunk egyben az egyik legerőteljesebb is, ha ismerjük az előzményeit. E két szó hallatán megdermedünk, megborzongunk, és még ha akarunk, sem örülhetünk a lázadás leverésének. E két szó húzza alá és nyomatékosítja, hogy ez a történet még most is az emberről szól, a karakterek drámájáról.

38. Hot Dog: "How many dead chicks are out there?" – Deadlock

Jane Espenson nem hazudtolja meg önmagát, bármilyen helyzetben képes elsütni egy váratlan poént. Teljesen mindegy, illik-e a sorozat vagy csupán az epizód hangulatába, vagy életszerű-e, ha egyszer vicces, és mi ezért szeretjük. 

39. Ellen Tigh: "Does anybody have something to drink?" – Deadlock

Ellen Tigh ezzel a mondatával rázódott vissza régi szerepébe, ami egyszerre volt vicces és váratlan, mégis érthető. A jelenet összhatása csak növeli az idézet értékét, ezért került erre a listára.

40. Tigh: "Great grandpa was a power sander!" – Deadlock

Ismét egy Jane Espenson-os bebiggyesztett poén, amire még számos példát hozhatnánk fel, de ez azért is érdemelte ki a helyét a gyűjteményben, mert nem csupán céltanak humorforrás, hanem érdekes bemutatása annak, hogy hogyan kezeli Adama és Tigh a tényt, hogy az öreg félszemű egy cylon. A jelenet egyébként is az egyik kedvencünnk az epizódból, muszáj volt megemlékezni
róla.

41. Tigh: "But that man's friendship… ah frak!" – Islanded in a Stream of Stars

Az ezredestől szeretünk idézni, de ehhez hasonló érzelemkitörést nehéz lenne találni tőle. Michael Taylor tökéletesen öntötte szavakba, hogy hogyan tudna Tigh beszélni az érzéseiről: sehogy. Ha ehhez hozzátesszük azt a zseniális alakítást, amit Michael Hogan nyújtott ebben a jelenetben, a BSG egyik legjobb egysorosát kapjuk. Muszáj imádni.

42. Roslin: "So much… life." – Daybreak

Gyönyörű búcsú ez Laura Roslin karakterétől. Az elnöknő utolsó szavai könnyfakasztóan álltak kontrasztban a saját haldoklásával, és csodásan adtak hozzá egy újabb réteget a BSG mondanivalójához, mindenféle túlírt szentbeszéd nélkül az élet és a környezet fontosságáról.

43. Adama: "Earth is a dream. One we've been chasing for a long time." – Daybreak

Számomra ezek a szavak meggyőzően magyarázták el, miért élünk mi csak a második Földön. Az igazi szépségét talán mégis az adja, hogy tökéletes párhuzamban áll a minisorozat Adamájának beszédével, amikor a Föld nevű hazugságban ringatta el a legénységét. Akkor egy álmot adott az emberiségnek, ami történetesen a Föld nevet viselte, és ez az álom azután is álom maradt, hogy a bolygó maga csalódást keltő valósággá vált.

44. Baltar: "You know, I know about farming." – Daybreak

Kétségtelenül a karakter legőszintébb pillanata, és talán az egész Daybreak legszívbemarkolóbb pillanata — legalábbis a nézői reakciók ezt igazolják. Azt hiszem, ezt tényleg számos módon lehet értelmezni, számomra mégis azt jelenti, hogy a tékozló fiúnak, ha képletesen is, de haza kell térnie. Nem szabad letagadnunk, nem szabad elfelejtenünk a gyökereinket, akkor sem, ha akkora szakadék tátong köztünk és a szüleink közt, mint a világ legzseniálisabb tudósa és egy egyszerű farmer közt.

45. Angel Baltar: "You know it doesn't like that name." – Daybreak

A végső fordulat, az utolsó fricska, a frappáns módon nyitva hagyott kérdés. Ki, vagy mi volt isten? Egy szuperfejlett faj egy példánya a Galaxis közepén? Egy szakállas ürge egy fehér felhőn? Alanis Morisette? Bob Dylan? Leoben villogó doboza? A válasz létezik. Pontosan ugyanannyi formában, ahány nézője volt a sorozatnak.