A Battlestar Galactica befejezés, amitől az írósztrájk mentett meg bennünket

Egy io9-interjúban Ronald D. Moore elmesélte, milyen befejezést szántak a BSG-nek az írók sztrájkja előtt. A száznapos kényszerpihenőn a producernek volt ideje átgondolni a dolgokat, és úgy látta, hogy ez a megoldás nem lenne elég epikus, nem elég érdekes. Az utolsó pillanatban így átgondolták, újraírták a sorozat utolsó felvonását. Íme, ez történt volna a sorozattal, ha nincs sztrájk:

[Az eredeti befejezés] Ellenről szólt volna a Kolónián. Cavil mellé állt, miután megtudta, hogy Tigh teherbe ejtette Caprica-Sixet, és ez nagy keserűséggel töltötte el. Bosszúból el akarta pusztítani a Galacticát és a flottát. Ő és Cavil megszerezték Herát, és a végső konfrontáció nagyon személyesen Tigh és Ellen között zajlott volna le, amelynek a végén megbocsájtanak egymásnak. Nagy általánosságokban ez volt a sztori, ennyit tudtunk kidolgozni a sztrájk előtt. 

Van egy érzésem, hogy ezek a videók nem lesznek fönt sokáig a YouTube-on, úgyhogy siessetek megnézni hét jelenetet a Caprica spinoffból.  

Grace Park itt válaszol viccesen a rajongók kérdéseire, Katee Sackhoff pedig a TV Guide-nak és a Schmoes Know-nak mesélt.

Kint van Ronald D. Moore audiókommentárja a teljes fináléhoz. Mark Verheiden röviden írt arról, hogy mi lehet az oka a megoszló véleményeknek a záró epizóddal kapcsolatban.