4×15 – No Exit

Rendezte: Gwyneth Horder-Payton

Írta: Ryan Mottesheard

Történet: Ahogy Sam megkezdi a felépülését a cylon bázishajón, látomásai támadnak.

Vélemény: Erre az epizódra több okból is érdemes lesz odafigyelni. Idén ez a második, amelynél új rendezőt alkalmaztak, bár Gwyneth Horder-Payton előtt nem ismeretlen a show stílusa, korábban a Kemény zsarukon dolgozott hosszabb ideig. Az író, Ryan Mottesheard mindenképp külön említést érdemel, a sorozat script coordinatoraként dolgozik (bármit is jelentsen ez), és ez az első professzionális forgatókönyve, akárcsak tavaly volt Kevin Fahey-nek a Faith. Mottesheard időközben csatlakozott a Caprica írócsapatához, úgyhogy érdemes lesz figyelnünk, ha a producereknek is ekkora bizalma van benne.

Érdekes, hogy az epizód szinopszisa azt az egyetlen témát emeli ki, amelyről Mark Verheiden azt írta, hogy egészen spontán alakult ki az írási procedúra során. Persze kétségtelen, hogy kíváncsi vagyok, mi történik Andersszel, és reménykedem, hogy nem fog belehalni a sérüléseibe, mert bírom, sokkal jobban, mint mondjuk Leet. Kicsit sajnálom, hogy a keménylegény figuráját elvitték inkább a hisztispicsa irányába (ha a Karával való kapcsolatát nézzük), mióta meg cylon lett, olyan, mintha köztünk sem járna.

Valamennyire valóban időszerű volt már, hogy elkezdjük megkapni a válaszainkat, bár én egyáltalán nem sürgetem a dolgot, el bírnék még viselni néhány résznyi (vagy évadnyi) időhúzást, ha az olyan lenne, mint az előző két epizód. A vég azonban közeleg, és szerintem valójában nincs annyira sok kérdés, ami még megválaszolásra vár, úgyhogy el tudom képzelni, hogy mostantól átkapcsolunk egy lassabban hömpölygő történetvezetésbe, amit maximum néhányszor megszakítanak Cavilék. 

A lázadás utóhatásai legalább ugyanannyira foglalkoztatnak, mint a válaszok, és biztos vagyok benne, hogy az írók sem voltak ezzel másként. Látni fogjuk-e, mi van mondjuk Racetrackkel vagy Narchóval, vagy a számtalan többi katonával? Hogy viszonyulnak a most kialakult helyzethez? Hogy viszonyul hozzájuk Kara? Most már nem ő lesz a kiközösített, hanem ő közösít ki mindenkit? Mindegy, egyszóval érdekes lenne látni, mi zajlott és zajlik az alsóbb fedélzeteken.

Az új íróktól mindig kicsit félek, ezért most is fenntartásaim vannak az epizóddal kapcsolatban. Csak annyit várok el, hogy a revelációk, ha lesznek, legyenek kellőképpen katarktikusak, legyenek egyenletesen adagolva, ha többen is lesznek, és jusson mellettük idő a karaktereinkre, ahogy az lenni szokott.