4×13 – The Oath

Rendezte: John Dahl

Írta: Mark Verheiden

Időpont: 2009. január 30.

Történet: Adama továbbra is erőlteti, hogy cylon hajtómű-technológiát használjanak a kolóniai hajókon. A közeledés a cylonok felé erőszakos felkelést robbant ki a flottában.

Vélemény: Nagyobbat nem is tévedhettem volna az előző szinopszisom során, mentségemre legyen mondva, bedőltem a trailerekben látottaknak. Mark Verheiden epizódjának a jelentős részét azonban a tudtunkon kívül már valóban láthattuk, annyi promóban, videóblogban és egyéb helyen szerepeltek belőle képsorok, úgyhogy egy dolgot biztosan ki lehet jelenteni, ez mozgalmas lesz.

Kíváncsi vagyok, Verheidennek hogyan sikerül megoldania ezt a hatalmas feladatot, mert itt gyakorlatilag a teljes színészcsapatot és még a mellékszereplők jó részét is elő kell venni, és ennyi húron egyszerre játszani nem könnyű feladat. A BSG-ben újonc John Dahl lesz a segítségére a rendezői székben, akinek a szakértelmében megbízhatunk, úgyhogy sokkal érdekesebb lesz figyelni az ő egyéniségének a megvillanásait.

Azt hiszem, azt kijelenthetjük, hogy a dupla epizódok lezárásában otthonosan mozog Mark Verheiden, a Lay Down Your Burdens és a Crossroads második része is jól szerepelt a szavazásokon, igaz, elsősorban a történetük miatt, de hogy lehetne elfelejteni Lee beszédét Baltar tárgyalásán, Cavil szövegeit a második évad végén, és egyáltalán, ezeket a remek forgatókönyveket. Mégis, ha valami miatt emlékeznem kell az ő munkájára a BSG-ben, akkor azt akarom, ez az epizód legyen az.

David Weddle és Bradley Thompson megmutatták már, hogy ők hogyan intenek búcsút. Azt kívánom, sikerüljön felejthetetlenre ez a hattyúdal is.