4×12 – A Disquiet Follows My Soul

Rendezte: Ronald D. Moore

Írta: Ronald D. Moore

Időpont: 2009. január 23.

Történet: Adama abban bízik, hogy a cylonok technológiája segítségével eljuthatnak egy lakható bolygóra, de a szövetségre tett ajánlata heves ellenállásba ütközik.

Vélemény: Az elégedetlenkedők megnyugodhatnak, aki hiányolta az előző epizódból a "történést", az most biztosan jó adagot fog belőle kapni. Én úgy vagyok vele, hogy még mindig nem akarom, hogy vége legyen a sorozatnak, nem akarom, hogy éreztessék velem, hogy már nincs sok hátra. Ha minimális mennyiségű reveláció lesz ebben a darabban, én akkor is teljesen elégedett leszek, sőt. Megelégszem én egy izgalmas politikai történettel is, csak jaj, ne rohanjunk annyira a vége felé.

Ami azt illeti, jelenleg mindenféle rejtélynél jobban foglalkoztat az, hogy Ron Moore hogyan debütál rendezőként. Egy olyan sorozatban fog bemutatkozni, ahol eleve magas a mérce, és nem minden író kapásból jó rendező is, úgyhogy egy kicsit félek. A friss vértől ugyanakkor valami újdonságot is remélek, olyan megoldásokat, amelyek egy veteránnak nem jutnának eszébe. Az biztosan sokat segít a dolgon, hogy Moore a maga írását forgatta le, hiszen a saját vízióját kell interpretálnia, nem valaki másét.

A BSG jellemzően a producerek és a rendezők remek kollaborációjától attól lesz olyan, amilyen. Most azt fogjuk látni, hogy mit eredményez az, ha nem három vagy több személy — az író, a rendező és az executive producer –, hanem egyetlenegy kezében van a döntés az epizód kreatív kérdéseiről. Hölgyeim és uraim, gyakran dicsértük Ron Moore-t a tehetsége miatt, de most meglátjuk, milyen az, amikor valóban csak rajta múlik egy történet sikere vagy bukása.

Most bizony nem fogunk olyanokat hallani, hogy "ó, ezt a jelenetet a rendező javasolta, ez meg itt az egyik író ötlete volt, és lám, milyen jó lett", csak egy személyben bízhatunk. Alapesetben nem foglalkoztatna ennyire ez a kérdés, de ahogy RDM beszélni szokott a sorozatról, és ahogy ápolja a kapcsolatait a közönséggel, most úgy szurkolok neki, mintha legalábbis ismerném.

Emellett meg sosem rejtettem véka alá, hogy mindenféle elfogultság nélkül őt tartom a legjobb írónak a BSG-ben, szóval nem is kell ragoznom, innentől kezdve nekem ez az epizód bármiről szólhatna. Arra azért baromira kíváncsi vagyok, hogy miért pont ezt választotta a teljes negyedik évadból, miért ezt nem akarta másra bízni. Vajon egyszerűen az időbeosztás az oka, vagy ez a rész bizonyos értelemben fontosabb, mint a többi?