Breaking: a Caprica és a Virtuality forgatókönyve

A sorozatjunkie valami elképesztő dolgot vitt véghez a mai napon (kösz a tippet sztalkernek), nem tudom, hogy csinálták, de embertelen mennyiségű sorozat forgatókönyvéhez jutottak hozzá, amelyek között megtaláljuk Michael Taylor (és Ronald D. Moore) alkotását, a Virtuality pilotját, de ott van Remi Aubuchon és RDM Caprica-szkriptje is, valamint a részben Jane Espenson által jegyzett Warehouse 13-pilot is napvilágot látott.

Talán egy fokkal csalogatóbb lenne a dolog, ha olyan forgatókönyvek lennének ezek, amelyeket már sosem fognak képernyőre vinni. Így a tévénézés élményétől foszthatjuk meg magunkat, de nem titkolom, engem sokkal de sokkal jobban izgat az, hogy milyen Michael Taylor vagy épp Jane Espenson írói stílusa, minthogy képes legyek várni az elolvasásukkal. Bűnbe fogok esni, és legalább belelapozok mindegyikbe, ha végig nem is rágom magam rajtuk.

A Virtualityre egyébként nem is kell olyan sokat várni, még idén tavasszal/nyáron láthatjuk a pilotot, a Capricát viszont 2010-re tolták, úgyhogy addig kétszer is elfelejtjük, mit olvastunk itt. Arról nem is beszélve, hogy ezek nyilván ugyanazok a változatok, amelyek egy csomó sajtóshoz eljutottak (részben a Galactica Sitrephez is) jóval a forgatások előtt, tehát lehet, hogy egy csomó változtatást eszközöltek azóta rajtuk. A Capricának konkrétan ez egy ötödik vázlata 2006-ból, ki tudja, mi minden cserélődött le benne azóta.

"…a chaotic bloodbath straight out of a Peckinpah film." — hát persze.

Azt máris meg lehet figyelni, hogy mennyi dolgot lejegyzetelnek az írók, amelyek nem is ábrázolandó események vagy elmondandó párbeszédek, hanem magyarázatok, kiszólások, érzelmek, hangulatok, leírások. Aki elolvasta a korábbi cikksorozatot a Capricáról, az valószínűleg már tud minden nagyobb meglepetést, hiszen pontosan azokból a publicisztikákból merítettem, amelyek ezt a forgatókönyvet taglalták, így többé-kevésbé nyugodt szívvel lapozhatják fel Michael Taylorék munkáját.

Hajrá hát, a szkriptkánaán errefelé található, köszönet még egyszer érte a sorozatjunkie-nak és winnie-nek. >>