Milyen évet írnak a Galacticán?

Íme az egymillió forintos kérdés, amire talán maguk a készítők sem tudják a választ. Pontosabban nem is akarják tudni, nehogy ezzel is spekulációra adjanak okot a nézőknek, és esetleg belőhessék a földi történelemhez képest elfoglalt pozíciójukat. Emellett a pontos idővonal meghatározása – ahogy arra a Battlestar Wiki rávilágít – ugyanannyira beszűkítené a sztorilehetőségeket, mintha kidolgozott technikai zsargonnal rendelkeznének, és például nem történhetett volna meg az a kis gikszer sem, hogy Adama parancsnok egyszerre szolgáljon a Battlestar Galacticán és a Valkyrie-n a támadások előtt három esztendővel.

A harmadik évad Hero című epizódjából azonban nemcsak erre derül fény, hanem bizony a kolóniaiak naptárrendszerébe is betekintést nyerünk egy röpke pillanat erejéig, ahogy arra sokadik megtekintésre, a hogyvolt írása közben figyelmes lettem.

Nem kellett csalódnom, a Battlestar Wiki segítségével máris megtaláltam azt a cikket, ami az észrevételemmel foglalkozik, vagyis a William Adama szolgálati lapján található bejegyzésekkel, amelyek mellett konkrét dátumok is fel vannak tüntetve. Ezekből kiderül, hogy az admirális a Capricán született, és egy Qualai nevű városban nevelkedett (kíváncsi vagyok, ez így marad-e az előzménysorozatban is), méghozzá H5/21290 napján. Hogy ez mit jelent? Arra csak tippelni lehet, de a katonai előléptetésekről és áthelyezésekről szóló rész a lap további részében egyértelműsíti, hogy az ötjegyű szám nem lehet más, mint a kolóniaiak évszáma, ami szerint a harmadik évadban Adama 66 éves. Bizonyítékul itt a BSG-wikisek által kigyűjtött lista:

H5/21290 Birth of William Adama
D6/21311 First commission, Battlestar Galactica, fighter squadron
E4/21312 Commendation for shooting down Cylon fighter in first combat mission.
D5/21314 Mustered out of service post-armistice
R6/21317 Served as Deck Hand in merchant fleet and as common […] aboard inter-colony tramp freighters
D1/21331 Recomissioned to Fleet
D6/21337 Major: Battlestar Atlantia
R8/21341 Executive Officer: Battlestar Columbia
C2/21345 Commander: Battlestar Valkyrie
C2/21348 Commander: Battlestar Galactica

Ez az évszámozás, ahogy arra ebben a cikkben rávilágítanak, még jobban felrúgja az eddigi kánont, tehát könnyedén elképzelhető, hogy csak a kellékesek által hasraütésszerűen kiagyalt értékekből áll az egész. A kreativitásuk mindenesetre érdekes, hiszen látszólag a hónapot és a napot valamilyen módon az első két karakter jelzi, de, hacsak nem használnak a decimálistól eltérő számrendszert, ebben nem fér el az év 365 napja, csak 260. Az pedig bizonyos, hogy a kolóniai időmérés megegyezik a földivel, vagyis egy nap huszonnégy órából áll, egy év pedig hozzávetőleg 365 napból. 

Az évszámozás, bármennyire is hihetetlenek az értékek, korrektnek tűnik, az első cylon háborút hozzávetőleg negyven évvel a jelen elé helyezve, Adama szolgálatát a Valkyrie-n három évre időzítve. A húszezres évek már-már Frank Herbert-i és asimovi távlatokat sejtetnek, hiszen a Kobolról úgy kétezer éve vonultak ki a törzsek, mi magunk a Földön pedig alig vagyunk hatezer évesek. Ha valóban ilyen régről számozzák az éveiket, az felettébb érdekes lehet, hiszen a legrégebbi ismert írásos emlékük a 3600 évvel ezelőtti tekercs Pythiától. 

Nyilvánvalóan nem lehet annál messzebb menő következtetéseket levonni ebből, mint hogy a kolóniák kalendáriuma hasonlít a Gergely-naptárra (naná, mindenki gyűlölte a Csillagidőt is, amin nem lehetett kiigazodni), hiszen írói forrásból sosem erősítették meg ezt az információt, mindössze egy kelléken tűntek föl az adatok. Ha valaha is elhangzott egy dátum a sorozatban, akkor az szándékosan a tizenkét kolónia pusztulásától vagy az új-capricai kivonulástól számított időpont volt. Nem véletlenül.