David Eick visszatér a Capricához

Az NBC kirúgta a forgatókönyves műsorokért felelős vezetőjét (vagy hogy mondják ezt), és a nő, akit alkalmaztak helyette, első körben gyorsan visszavette a 2009 év elején bemutatásra kerülő The Philanthropist eredeti showrunnerét. Így David Eicknek, aki az első néhány epizód után vette át a produceri tevékenységet a show-ban, távoznia kellett, de szerencsére a Caprica stábjában, ahol eddig inkább csak külső tanácsadóként szolgált, tárt karokkal várták. Majd meglátjuk, hogy ez mennyiben befolyásolja a sorozatot, de az tény, hogy a BSG első évadjai, amikor aktívabb volt bennük Eick, nem voltak szarok.

Jane Espenson nyilatkozott a Sci Fi Wire-nek a BSG-t követő tévéfilmről, méghozzá elég bőbeszédűen. A cselekményről is beszél kicsit, de ő profi, úgyhogy élményrontásnak semmiképp sem nevezhető, amit mond, legfeljebb csak felcsigázhatja a kedélyeket. Többségében csak megerősíti a már kiszivárgott spoilereket, úgyhogy bátran az olvasással.

A The Plan eseményei olyan események, amelyeket már láthattunk a sorozatban, egészen a minisorozattól majdnem a második évad végéig. Ezt az időszakot ezúttal a cylonok szemszögéből fogjuk bemutatni. Egy csomó olyan dolgot látni fogunk, amelyek akkortájt zajlottak, de nem voltunk velük tisztában – mind a Capricán, mind a flottában. Akkoriban a cylonok a rejtélyes ellenség voltak, akik hol előbújtak a sötétséből, hol visszahúzódtak. Most kiderül, mit is műveltek ez idő alatt, mik voltak a belső ügyeik. Rengeteg szálat elvarrunk, és olyan kérdéseket is megválaszolunk, amelyekről nem is lehetett tudni, hogy léteznek. 

Espenson, aki maga írta a filmet is, beszélt arról is, hogy milyen volt Edward James Olmosszal, mint rendezővel együtt dolgozni:

Rengetegszer átbeszéltük a forgatókönyvet ketten, hosszasan, sorról sorra. Eddie Olmos az egészet hangosan olvasta, mint valami egyszemélyes show-ban minden este. És megjegyezte, "hallgasd csak ezt a sort, nem lenne jobb ez ehelyett? Nem lenne jobb az ahelyett? Biztos, hogy kell ez ebbe a jelenetbe?" Hihetetlenül jó rálátása van, csak azzal, hogy vele átdolgoztuk, tonnányi változtatást végeztünk a forgatókönyvön már az előkészületek alatt, és a végén egy nagyon feszes munkát kaptunk, amelyet aztán aközben kellett leforgatnunk, hogy elhordták körülöttünk a díszleteket. És a végén valami olyasmit kaptunk, ami, azt hiszem, a legmerészebb álmainkat is felülmúlta. Bizonyos módon tényleg lezárja a sorozatot.

A The Plan bemutatója 2009 júniusában lesz.