James Callis szerint operai lesz a BSG fináléja

A comment:com írta meg, hogy végre megjelent a BSG második évadja DVD-n a Select Video jóvoltából Magyarországon, szinkronnal, extrákkal, hat lemezen. Ha valaki nem bánja, hogy a barátai és a hozzátartozói hülyén fognak nézni, ha meglátják a polcán az ominózus "Csillagközi romboló" feliratot, az potom hét és félezer forintért beruházhat a kiadásra. Ha nem számítom a postaköltséget, ez pont feleannyi pénz, mint amennyiért az amazonról meg lehetne rendelni a brit verziót. Igaz, ott most karácsonyi leárazás van, és nevetséges összegekért dobálják az ember után a Battlestar DVD-ket, a második évad például kevesebb mint hatezer forintra van leárazva.

A Kemény zsaruk épp most intett búcsút mindörökre a tévéképernyőknek, méghozzá egy olyan lezárással, amelyet nehéz lesz felülmúlnia bármilyen sorozatnak is a közeljövőben. Épp, mikor kétségbe kezdtem volna esni, hogy vajon a Battlestar Galacticának sikerül-e ez, rábukkantam az LA Times interjújára James Callisszel, ahol a színész nem kevesebbet állít, mint hogy a fináléra képtelenség lelkiekben felkészülni, még ők, a stábtagok sem tudták, mire számítsanak.

Ugyan az űropera kifejezést nem szeretjük a BSG-re használni, de a Baltart megformáló színész úgy fogalmazott, a befejezésben van valami operai. A következőkben kiderül aztán, hogy inkább mondjuk a szimfóniára gondolhatott, hiszen a színészeket hangszerekhez hasonlítja, akiket önállóan szólni már hallhattunk, de csak most játszanak majd egyszerre, most lesz mindenki együtt, hogy a zenemű kiteljesedjen. Csakhogy ez nem akármilyen darab lesz, hanem maga az "1812" nyitány, a maga ágyúdördüléseivel egyetemben. Ha még ez sem hozott volna lázba bennünket, hozzáteszi, hogy "ha Adolf Hitler élne és ezt látná, a zsebkendőjébe bőgne."


Ron Moore és Shawn Ryan, televíziós atyaúristenek

Ha már szóba hoztam a Shieldet, a zsarudráma szülőatyjának, Shawn Ryannek is van mondanivalója a BSG-vel kapcsolatban. Úgy tartja a hét évet megélt sorozatáról, hogy költségvetés terén elért sikereikkel ők járultak hozzá ahhoz, hogy az olyan csatornák, mint az AMC, a TNT vagy a Sci Fi Channel képesek legyenek olcsón és futószalagon sorozatokat gyártani anélkül, hogy túl nagy figyelmet kéne fordítaniuk az elegendő nézettségre. "Látom az ujjlenyomatainkat az olyan műsorokon, mint a Battlestar Galactica, tudom, hogy a mi gazdasági modellünket vették alapul" – mondja. Az anyagiakon kívül azonban szerinte sincs köszönőviszonyban a két sorozat: "Kreatív szemszögből ők a maguk show-ja, és szeretem is azt a show-t. De úgy hiszem, a Shield példáját látva gondolták úgy az emberek, hogy egy Mad Men, egy The Closer, vagy egy Battlestar Galactica működhet."

Eközben Jamie Bamber, azaz Apollo arról nyilatkozik, ha netán valaki reménykedett volna, hogy esze ágában sincs átvenni a leköszönő David Tennant helyét a Doctor Who címszerepében, ő ehhez kevésnek érzi magát.