A Galactica pusztulása

Még nyolcvanegyet kell aludni a Battlestar Galactica folytatásáig. Ezzel túl vagyunk a hét hónapos szünet felén.

Az Entertainment Weekly közzétett egy listát huszonnégy közutálatnak örvendő karakterrel, és amellett, hogy például a Hősök fél stábja helyet kapott rajta, jutott egy pozíció Lee Adamának is. A legszebb az egészben az, hogy Apollóval a BSG írói is bevallottan csak szenvedtek a negyedik évadig, mégis simán kidolgozottabb és konzisztensebb karakter, mint egy sor másik produkció főhősei, csak hát neki egy eleve erős mezőnnyel nem sikerült megbirkóznia. Az io9 érvelése mindenesetre helytállóbb a témában, mint az EW-é.

A BSG vendég- és főszereplői egyre inkább szétszélednek: Michelle Forbes (Cain admirális) a True Bloodban kapott szerepet, Lucy Lawless (Number Three) a Xena után az L című sorozatban alakíthat leszbikus nőt, Aaron Douglas egy kanadai sorozatban, a The Bridge-ben fog játszani, az egykori Crashdown, azaz Sam Witwer most látható a Smallville-ben Doomsday szerepében (nem tudom, hogy hívják az úriembert a magyar képregényekben), Callum Keith Rennie (Leoben) a Kaliforgiában tűnt fel mostanában, Katee Sackhoff pedig egy epizódszerepet játszik majd az Esküdt ellenségekben, még mielőtt képernyőre kerülne a Lost and Found című sorozata, amelyben Brian Cox lesz a partnere. 

Nemcsak a színészek, az író-producerek is sávot váltanak, és eddig senki sem panaszkodhat az új munkahelyére: Mark Verheiden a Hősök új fejezetében próbálja meg (remélhetőleg) emelni a színvonalat, David Weddle és Bradley Thompson a Helyszínelőkben fog (immár) Laurence Fishburne-nek cool szövegeket írni, Michael Taylor egyelőre valószínűleg abban bízik, hogy beindítják a Virtuality című produkcióját, Jane Espenson, aki pedig nemrégiben kijelentette, hogy tökéletesen boldoggá tenné, ha élete hátralevő részében csak Joss Whedonnak és Ron Moore-nak kéne dolgoznia, átvándorolt a Dollhouse stábjába, hogy ezt igazolja is. Michael Angeli vár még az ajánlatra, de nem bánnám, ha az mondjuk a Caprica írói műhelyében szólna egy pozícióra.

A következő videót a szokásommal ellentétben muszáj volt ide beágyaznom, mert látni kell. A bejegyzés címében sugalltakkal ellentétben nem élményrontó, alig fél perces, és keveset is mutat, mégis, valahol nagyon megrendítő. A Battlestar Galactica valódi utolsó pillanatai ezek, azé a pusztulásé, amely sokkal véglegesebb, mint bármi, amit a sorozatban ábrázolni lehet. Egy tévétörténeti fejezet, egy korszak lezárulása, bármilyen rövid és semmitmondó is legyen ez a kis képsor. Bízom benne, hogy még kerül fel ilyesmi a YouTube-ra, aztán pedig a DVD-extrák között is helyet kapnak majd a hasonló felvételek, de elsőnek ez is megteszi: