Keressük a legjobb epizódot – második forduló, ismertetők

Ebben a körben a második évad első tíz részéből választjuk ki azt az egyet, amely majd a döntőbe továbbjuthat. Két okból bontottam ketté a hosszabb szezonokat, egyrészt így kiegyenlítettebbek az arányok, másrészt pedig utólag a 2009-es epizódokat is megszavaztathatjuk. Mindamellett tízből sokkal könnyebb kiválasztani a legjobbat, mint húszból.

A szavazócédulák tíz perc múlva kerülnek kiosztásra, addig álljanak itt emlékeztetőül a résztvevők leírásai. A részletekért tessék a tovább mögé lapozni.

2×01 – Scattered

A második évad David Weddle és Bradley Thompson duplájával nyit, amelynek első felében a Galactica egy félresikerült FTL-ugrásnak köszönhetően elszakad a flottától, és csak a döntésképtelen Tigh ezredesen múlik, hogy sikerül-e újraegyesülniük. Gaeta sikerrel feltartóztat egy cylon vírust, Adamát pedig szanitécek műtik meg. Michael Rymer vállalta ismét a rendezést, és nem csalódhattunk benne.

2×02 – Valley of Darkness

A folytatásban a cylon vírus okoz némi zűrzavart a Galactica egyes rendszereiben, de csak hogy megkönnyítse a behatoló Centurionok dolgát, amelyek át akarják venni az irányítást a hajó fölött. A Capricán Starbuck és Helo Philip Glasst hallgat, a Kobolon pedig Tyrol eutanáziát hajt végre egy emberén.

2×03 – Fragged

Két vendégíró, Dawn Prestwich és Nicole Yorkin epizódját Sergio Mimica-Gezzan rendezi, akit Rymer is dicsért a látványos képeiért. A Fragged valóban a legszebb munkák közé tartozik a sorozatban, ebben Tigh szükségállapotot hirdet, Baltar pedig hátbalövi Crashdownt, hogy megmentse Callyt. Roslin hivatalosan is előrelép a nép megjósolt vezetőjeként. 

2×04 – Resistance

Mivel előzőleg nem jártunk a Capricán, most hosszabb időd töltünk ott: megismerjük a Sam Anders vezette gerillákat, közben pedig a flottában is ellenállás alakul ki Tigh parancsnoksága miatt, amely aztán lövöldözésbe torkollik: a katonák civilekre, Cally meg Boomerre nyit tüzet. Toni Graphia írását a Star Trek-veterán Alan Kroeker rendezi, ami máris jó recept egy minőségi epizódra.

2×05 – The Farm

Starbuck a cylonok fogságába esik, de mielőtt felhasználnák gyermeknemzésre, Sharon segítségével az ellenállók megszöktetik. Megismerjük Simont, Adama visszatér és fenntartja a szükségállapotot, amíg Roslinék kijátsszák a vallási kártyát, és meglépnek a flotta harmadával a Kobolra. A Farmot Carla Robinson írta és Rod Hardy rendezte.

2×06 – Home, part 1

David Eick forgatókönyvét Sergio Mimica-Gezzan vette kezelésbe, és ebben a fontos epizódban Adamáék látványosan szenvednek a hiányzó emberek miatt, közben pedig Starbuckék visszatérnek a Kobolhoz, és Roslinékkal együtt elindulnak megkeresni Athéna sírját. 

2×07 – Home, part 2

Ron Moore és David Eick közösen írták a folytatást, amely majdnem teljes egészében a Kobolon zajlik. Adama Roslinék után ered, Sharon elvezeti a sírhoz az embereket, és meglátjuk a kolóniákat jelentő tizenkét csillagképet, amelyek a Földről láthatóak. Az epizódot Jeff Woolnough rendezte.

2×08 – Final Cut

Robert Young visszatér a tévéhez, hogy még egy BSG-t rendezzen, Mark Verheiden pedig az első forgatókönyvét írja meg a sorozat számára. Megismerjük D'Annát, aki egy riporter álcája alatt szivárogtat ki infókat a flottáról és Sharon babájáról a capricai társainak. 

2×09 – Flight of the Phoenix

A Galactica alacsonyabb rangú katonáival foglalkozunk, hogy előtérbe kerüljön a darabokra hulló morál és az emberek elkeseredettsége. A tisztek közti verekedéseket már simán elnézik, még Gaeta is kiborul, Tyrol pedig új reményt és egységet hoz egy lopakodó vadászgép megalkotásával. Bradley Thompson és David Weddle epizódját Michael Nankin rendezte.

2×10 – Pegasus

Anne Cofell Saunders, az erős női karakterek szakértője bemutatja, hogyan lehet másként is csinálni: megérkezik a hajó, ahol nincs gond a közhangulattal, viszont a parancsnoka szereti lelőni azokat, akik ellentmondanak neki. A vasmarkú Cain admirális vezetése alatt felborul minden, amihez hozzászoktunk, ez pedig hazaáruláshoz és gyilkossághoz vezet, végül pedig a két Battlestar egymásnak szegezett arzenáljához. Michael Rymer rendezte a sorozat egyik legsötétebb epizódját.