Jane Espenson a Hubról

Jane EspensonA legutóbbi epizód vetítése után mindjárt két szájt is fölkereste az írónőt, hogy kifaggassák a benne látottakról. A ComicMix is hozzá fordult ebből az alkalomból Mark Verheiden helyett, valamint a TVGuide és az io9 is feltett pár kérdést. Ezekből szemezgetek most:

Adama és Roslin utolsó jelenetéről érdeklődött valaki, hogy esetleg elcsattant-e ott egy utólag kivágott csók. Jane Espenson mindössze egy heves ölelést írt a forgatókönyvbe, a többit már a színészek tették hozzá, se többet, se kevesebbet, mint amit láthattunk, és tökéletes is lett a jelenet.

Roslin látomásában Elosha nem úgy jelent meg, mint a virtuális Six vagy Baltar, hanem valóban a nő tudatalattija vetült ki ilyen formában.

Espenson bármilyen módon megírhatta volna, hogy Baltar megsérüljön, egyszerűen csak érdekesnek találja a Centurionok szemszögét az egészről, és a próféta szarkavarása is olyan jellemző, hogy beleépítette a sztoriba ezt a hittérítéses vonalat. Persze, az a bizonyos robot felrobbant.

Én nem vettem észre, de sokak szerint Roslin azt a sálat viselte a hallucinációiban, mint amit Emilytől kapott a Faithben. Ha ez igaz is, nem Espenson a felelős érte, és ő se tudott róla.

Az epizódban látott humor még nem minden, a nő következő forgatókönyvében még több vicces szöveget fogunk hallani a férfiaktól, Mary McDonnell pedig a mimikájával fog minket levenni a lábunkról. Espenson számára azért fontos a humor, mert realisztikusabbá teszi a jeleneteket, kicsit életszagúbbá teszi a helyzeteket és a karaktereket. 

Roslin nem bocsátott meg Baltarnak a tettéért, nem ezért kímélte meg az életét. 

Az elnöknő rákja már túlságosan előrehaladott, hogy cylon őssejtekkel gyógyíthassák.

Hogy hogyan lehetséges, hogy a sorozat első számú (szándékos szóvicc) ateistája, Cavil ennyire babonás legyen a Final Five-val kapcsolatban, az nagyon jó kérdés, de sokat sejtet, hogy Espenson nem árulta el erre a választ.

Helo lojalitása Roslinhoz és a körmönfont tervéhez azzal magyarázható, hogy a Demetrius óta mindnyájan sokat változtak, most már Helo is másként játssza ki a lapjait (vegyük észre, Starbuck is helyre került azóta).

Jane Espenson néhány feszültségfokozó kérdéssel ki is egészítette az interjúját: Vajon Cavilnek volt-e ideje letöltődni? Boomernek sikerült elmenekülnie? Seelix túlélte a csatát? D'Anna beszélni fog?