4×08 – Sine Qua Non

Rendezte: Rod Hardy

Írta: Michael Taylor

Időpont: 2008. május 27. 

Történet: Roslin elnök gyanús körülmények között történt eltűnése kínkeserves hatalmi harcokhoz vezet a flottában.

Vélemény: Ahogy egyre egybefüggővé válik a negyedik évad, úgy gyűlik meg mind jobban a bajom az előzetes várakozásaim körvonalazásával. Nem spoileresen annyit el merek mondani, hogy Michael Taylor azt nyilatkozta, maga is megdöbbent, hogy a képen látható két színész az egyik közös jelenetükben milyen hihetetlen súlyt tudtak adni az ő meglehetősen egyszerű párbeszédéhez, pusztán a mimikájukkal és a finom gesztusaikkal.

Egy apróságot emelnék ki ebből az idézetből: az egyszerű párbeszédet. Ez azoknak jó hír, akik unják vagy nem szeretik Michael Angeli Dr. House-ba illő, cizellált, önelemző nagymonológjait. Ugyan Taylor is képes írni melodramatikus Adama-beszédet (Unfinished Business), de az ő erőssége talán éppen az, hogy sokkal földhözragadtabb és természetesebb szövegeket tud a karakterek szájába adni, mint akár egy Angeli, akár egy Moore. Nem tagadom, hogy nagy kedvencem a fickó, bár erről azért még meg akarok győzödni azzal, hogy újranézem a harmadik évadban írt három munkáját. 

Rod Hardy régi motoros, az első évadtól kezdve vissza-visszatér a sorozathoz rendezni, legutóbb az A Day in the Life-ot láthattuk tőle, és szerintem várhatunk tőle egy olyan minőséget, mint amit Wayne Rose nyújtott legutóbb.

A Sci Fi Channel által kiadott rövidke szinopszis feltehetően el akart kerülni mindenféle spoilert, ezért csak a történetszálak egyikéről olvashatunk benne, éppenséggel arról a politikai csatározásról, amelyre én a legkíváncsibb vagyok a Sine Qua Nonból. Alig várom, hogy Tom Zarek vérszemet kapjon Roslin eltűnése után, és belekezdjen a profin kivitelezett hatalmi machinációiba. Elvigyorodtam a "bla, bla, bla" megjegyzésén a legutóbb, amivel pont a lényeget devalválta Roslin közleményéből, hát valahogy így akarom végigvigyorogni ezt az egész részt is.

A többi szálról egyszerűen nem tudok érdemben elmondani semmit, mivel fogalmam sincs, mi a szar fog történni most Roslinékkal és a cylonokkal, de épp annyira kíváncsi vagyok rájuk, mint bárki más. A promók alapján még inkább várom Tigh és Adama jeleneteit, és hát nem véletlenül egy jogi kifejezés az epizód címe sem, úgyhogy talán már mindenki tudja, mi – illetve ki – lesz az epizód fénypontja.

A "sine qua non" egyébiránt azt jelenti, hogy "elengedhetetlen feltétel", ha jól sikerült lefordítanom, amiből egyelőre nem sikerült semmit sem leszűrnöm, de hogy egy jó BSG-címhez híven többszörösen is értelmet fog nyerni, abban biztos vagyok.