Ilyen is lehetett volna – The Second Coming

Harmadik, és egyben valószínűleg utolsó fejezetéhez érkezett az "Ilyen is lehetett volna"-sorozat a Battlestar Galactica blogon. Megtudtuk már, hogy mi lett volna a kedvencünkkel, ha Bryan Singer és Tom DeSanto mégsem passzolja le a tervet szeptember 11-e után, majd megismertük azokat a színészeket, akiket Ron Moore és David Eick vett fontolóra, mielőtt leszerződtették Edward James Olmost és Mary McDonnellt, ezúttal pedig arról beszélünk, hogy hogyan folytatta volna a szériát Richard Hatch, az egykori Apollo és jelenlegi Tom Zarek, ha megkapja a jogokat és a pénzt az ötletére.

A színész, gyakorlatilag mióta az eredeti sorozatot törölték a
műsorról, folyamatosan kardoskodott a folytatás mellett, tekintettel
arra, hogy a félresikerült és rövid életű Galactica 1980 nem volt éppen
méltó befejezése a legendás történetnek, amelyet Glen A. Larson
álmodott meg 1978-ban. Végül a kilencvenes években, saját pénzből
leforgatott egy trailert, és túlságosan konkrét elképzelések és
kézzelfogható forgatókönyv hiányában ezzel próbált meg házalni a
Universalnál, hogy élesszék újra gyermeküket.

Hatch, aki a saját produkciós cégével csinálta meg a háromperces videóanyagot, maga ugrott vissza az idősödő pilóta bőrébe, a régi kollégái közül többeket is rávett, hogy térjenek vissza a szerepükhöz a Battlestar Galactica húsz évvel később játszódó folytatásában. A trailer az ő hangjával nyit, innen tudjuk meg, hogy a cylonok hosszú időre eltűntek, de Apollo számít a második eljövetelükre (innen a cím is), és föl kell készítenie rá az embereit.

John Colicos, az eredeti Baltar immár Palpatine-szerű sebhelyekkel és csuklyában tűnik fel, mint a velejéig romlott áruló. A történet szerint azért tér vissza, hogy elmondja, a cylonok között polgárháború tört ki, és egy új nemzedékük fejlődött ki ennek eredményeképpen (hát igen, az eredeti cylonokkal valamiért minden remake-nek voltak bajai), akiktől csak ő mentheti meg az emberi fajt.


A cylonok Centurionjai ahhoz képest nem sokat változtak

Starbuckkal, azaz az őt alakító Dirk Benedicttel nem találkozunk, viszont megtudjuk, hogy sokak szerint még mindig él, és a cylonok visszatértekor néhány pilóta el is határozza, hogy elindulnak megmenteni őt. A trailer ezeken a rövid, de sokat sejtető párbeszédeken kívül számtalan akciószegmensből áll, a korához képest látványos vizuális effektusokkal, csatajelenetekkel és robbanásokkal, valamint ehhez társuló hatásos rendezéssel, amely maga Richard Hatch keze munkáját dicséri.

Az előzetes vége felé Apollót láthatjuk, amint a Galactica legénységének tart lelkesítő beszédet arról, hogy újra vegyék fel a harcot az ellenséggel szemben, akik immár fejlettebb Raiderekkel támadnak, az egyik jelenetben pedig egy komplett bolygót is felrobbantanak.


Az igazi, továbbfejlődött cylonok egyike

Hatch, aki az eredeti sorozat talán legjobb színésze volt, nem talált meghallgatásra az impresszív videójával, de folytatta a küzdelmet, és számtalan rajongói találkozóra elvitte az anyagait, hogy maga mellé állítsa a tévénézőket, hátha így meggondolja magát a stúdió. Végül a Fox 2001-ben nekiállt elkészíteni a DeSanto-Singer páros folytatását, így a konok színész kénytelen volt feladni.

A Second Coming plakátjaMiután 2003-ban a tudomására jutott, hogy a Sci Fi Channel egy remake-et készít a sorozatból, ő lett a projekt egyik leghangosabb ellenzője. A minisorozat levetítése után azonban elhallgatott, 2004-ben pedig már alá is írta a szerződést Tom Zarek szerepére, és azóta is gyakran ad hangot elismerésének Moore-ék munkájával kapcsolatban, többek közt a különböző rajongói találkozókon való megjelenésével.

A Second Coming videóanyagát sokáig rejtély övezte azok körében, akik nem jutottak el egy konvencióra sem, de nemrég felbukkant a YouTube-on egy kézikamerával rögzített felvétel egy ilyen vetítésről, és vele együtt kiszivárgott egy CGI-teszt is, amelyben az előzetesben látható effekteket mutatják be. Ezeket alább lehet megtekinteni, illetve már elérhetők a legtöbb fájlcserélőrendszeren is.

Az előzetes:


A CGI-teszt: