4×06 – Faith

Rendezte: Michael Nankin

Írta: Seamus Kevin Fahey

Időpont: 2008. május 9.

Történet: A ráktól szenvedő Laura Roslinnak és a forrófejű Starbucknak egyaránt nehéz döntéseket kell meghoznia, ha bele akarnak menni a kénytelen-kelletlen szövetségbe a cylonokkal.

Vélemény: Nos hát, ennek az epizódnak jó zsúfoltnak kell lennie, ha a lassú építkezésre lassan ráunó rajongók igényeit ki akarják elégíteni. Mondjuk én nem bánom, ha annyira nem kapcsolnak rá, mert ha belegondolunk, ezzel együtt is tizennégy rész áll még a rendelkezésükre, hogy mindent kibontsanak, ami több mint egy alap kábelsorozat egy teljes évadja. 

Azért apró, de fontos eseményekre biztosan számíthatunk, még ha továbbra sem derül ki, hogy ki az utolsó cylon vagy milyen a Föld. Személy szerint nagyon remélem, hogy az epizód vedégszereplője, Nana Visitor sok időt tölt majd a képernyőn, és nem csak Starbuckékkal foglalkozunk. Nem azért várom annyira, mert úgy imádtam a Deep Space Nine-ban (szerintem nem is jó színésznő), hanem mert a karaktere és a története számomra baromi érdekes. Korábban azt hittem, hogy az övé és Rosliné lesz majd a fő cselekményszál, de sajnos úgy látszik, tévedtem. Épp ez az a sztori, ami fölött elidőzhetnénk egy kicsit, erre pont most fog bekavarni egy eseménydúsabb másik. 

Se az írásról, se a rendezésről nem tudok elmondani semmi érdemlegeset. Seamus Kevin Fahey-ről annyit tudni, amennyit összevadásztam róla a Battlestar Wiki-beli szócikkemhez, az pedig nem sok. Képregényírónak indult (ha minden igaz, Mark Verheiden protezsálta ide is), egy jó ideje harmadrendű tagja a BSG kreatív csapatának, ez az első igazi forgatókönyve, és a sorozatnál talán az utolsó is. Michael Nankin rendezett már idén, úgyhogy nem kell régre visszanyúlnunk hozzá, érti a dolgát, és vannak sajátos fogásai, amelyekre most is kíváncsi leszek.

A Road Less Travelleddel szemben magasak voltak az elvárásaim, és csalódtam. Most lejjebb eresztettem a lécet, de még így is sokat várok a Faithtől. Mivel azonban ezt az epizódot vártam a legjobban az egész évadból, most nem bír érdekelni a cylon-szál, csak hadd lássam már a vallásról filozofálni a két színésznőt. És szorítok Fahey-ért, hogy jól legyenek megírva azok a sorok.