Edward James Olmos meg akar halni (és egyebek)

Rengeteg hírt fogok most egyszerre bepótolni, bár hétvégén a legtöbbet már feldolgozták a magyar blogok – azaz ha jól sejtem, a rajongók is -, de illik posztolni róluk.

A bulváros címért előre is elnézést: Edward James Olmos (Adama) azt bírta nyilatkozni a Sci Fi Wire-nek, hogy jó lenne, ha a sorozat végére jól kiirtanák az egész szereplőgárdát, beleértve az ő karakterét is. Ha hűek akarnak maradni a show hangulatához, akkor csak ez a befejezés felelne meg – tette hozzá. Azt hiszem, a színészek közül ő érti meg a legjobban ezt a sorozatot.

Szép számmal futnak be a kritikák a negyedik évad első részéről, többek közt a TV Guide-tól és a Cinemablendtől. Figyelmesek voltak az írók, nem rontják nagyon a nézői élményt a cikkjeikben, de azért minden ilyesmit óvatosan kell kezelnie a spoilerszűzeknek. A TV Squad embere inkább a keményvonalas spoilerezést választotta, úgyhogy készüljetek pár új infóra, ha kattintotok.

Az EW.com készített egy három részből álló videóinterjút Katee Sackhoff-fal, miközben fotózták őt a nyomtatott kiadásukhoz. Ajánlom a férfirajongók figyelmébe a klipeket, a spoilerektől nem kell félni, én annyira elmerültem a látványban, hogy azt se vettem volna észre, ha megnevezi az utolsó cylont. Ah.

Tricia Helfer meg közben szerepelt a brit FHM-ben, neki is vannak ám képei, amelyeken érdemes elmerengeni egy kicsit. Állítólag mindkét újságban van valami interjú is a képek körül, én nem láttam el odáig.

A Sci Fi Channel fogta magát, és leadta (vagy leadja?) a What the Frak Is Going on with BSG? című nyolcperces összefoglalót, tudjátok, a vicces narrátorcsajjal. Promót is rittyentettek hozzá, de remélem, mindenki látta azt a videót, úgyhogy erre semmi szükség. Azért csak hadd dübörögjön az a marketinggépezet, még mi is örülnénk pár új nézőnek, azt hiszem.

Sixx BSG-hájpolásba kezdett a comment:comon, amelynek első felvonásában Starbuckkal kapcsolatos spoilereket oszt meg az olvasókkal. Angolul tudóknak talán több infóval szolgál az egyik blogger összefoglalója, de a commentes poszt is jól kiemeli a lényeget. És ha már ott jártok, akkor a hype-nak eleget téve illene szétkommentelni a posztot, nemde? Hajrá.

Kötelező címsoros megjegyzés: a mostani képünk már bizony a Crossroadsból van, hiszen a héten véget ér a visszatekintő a harmadik évadra. Ezzel a címsorral szeretném "keretbe zárni" ezt a képciklust, hiszen nagyon hasonló az eredeti dizájnhoz. Ezután azért lesz még egy, aminek afféle kitekintés-szerepet szánok a jövőbe, a negyedik évadra.

További érdekességek:

 

Megint csak a commenthez fordulok, mert mea culpa, nem dolgoztam fel egy BSG-témát, amit viszont sixx érintett odaát, úgyhogy lustaságból csak rálinkelek az "Építs magadnak cylont!" című bejegyzésére. Amúgy érdekes.

Az LA Times egyik újságírója beugrott a Battlestar Galactica vancouveri stúdiójába, miközben ott épp forgattak. Sokat nem látott, mert eltakarták előle azokat a díszleteket, amelyek spoilerezésre adhattak volna alapot, de beszélgetetett kicsit Edward James Olmosszal és Jamie Bamberrel, akit a sajtó konzekvensen Apollónak hív, csak a bloggerek egy része kerüli a hívójelét, hisz Adamát se hívja már senki Huskernek.

EJO elmondta, hogy úgy gondolja, ez a tökéletes időzítés, most kell befejezni a sorozatot. Sok témát érintettek, de most már ideje elvarrni a szálakat. A sorozat egyik fejese bevallotta, hogy sosem lesznek képesek még egy ilyen sorozatot összerakni. EJO rengetegféle produkcióhoz adta már a nevét, de ez a legjobb dolog, amin valaha is dolgozott. Az ő nevével is fémjelzett Blade Runnert tekinti az egész műfaj (hogy nevezzem, dark-SF?) alapjának, amiből nemzedék filmjei táplálkoznak, de semmi sem közelítette meg olyan jól az eredetit, mint a Battlestar Galactica. So say we all.

Jamie Bamber szerint a jó science-fiction sosem pozitív. Példának Aldous Huxleyt és George Orwellt hozta, és hozzátette, hogy nem véletlen, hogy nincsenek hőseik, ebben a sorozatban túl közelről mutatják be ahhoz az embereket.

Most, hogy letudták Ron Moore rendezését, Katee Sackhoff megjegyezte, hogy ő volt az első rendező a karrierje során, aki minden jelenet után megköszönte a munkájukat.

A Sci Fi Channel kirakott egy videót a múltkori upfrontsról, spoilerek hallhatóak benne, de újdonságok nem. Ron Moore többszörösen kihangsúlyozza benne, hogy a negyedik évad egyetlen nagy, egybefüggő történetet fog alkotni. Semmi kitérő, semmi filler. Én, személy szerint, nem örülök.

Bear McCreary, a sorozat zenefelelőse két nappal az első után kénytelen megismételni a koncertjét, annyira nagy iránta az érdeklődés. Egyébként rongyos húsz dolcsi a jegy elővételben, ha valaki arra jár április 15-én.

Egy blogger összeállította a saját listáját a Battlestar Galactica 43 legjobb jelenetéből. A bejegyzés felér a sorozat újranézésével, nem ajánlom senkinek, hogy kihagyja. Csak attól, hogy eszembe juttatott egyes momentumokat, könnyek szöktek a szemembe. A legjobbakat aztán újra is néztem rögvest.

ProgGrrl, a Galactica Sitrep egyik bloggere (akinek nagyjából ezen bejegyzés harmada köszönhető egyébként), elkezdte összeírni az Unfinished Business bővített változatában található újdonságokat. Én nem tudtam eddig rávenni magam, majd lesz ilyen is még ötödike előtt, remélem, addig pedig itt van a hölgy bejegyzése a témában.

Lucy Lawless szerint Ron Moore és David Eick mindig is tudta, ki legyen az utolsó cylon.

 

Spoilerek a végére: az LA Times cikkéből az is kiderül, hogy a forgatáson megjelent újságíró éppen egy csurom véres EJO-tól kért interjút, bár nem tudta meg, hogy mi történt Adamával. Az tuti, hogy nem a saját vére volt. Azt meg Katee Sackhoff árulta el, hogy a 14. részig bizonyosan megtudjuk, hogy ki az utolsó cylon, bár nem az évad idei feléből, sajnos.