A Razor bővített kiadása

Ahogy megjelent a Razor DVD-változata, rögtön rá is cuppantam, csak a posztolásra nem jutott már időm. Szerencsére CicMax nagyon gyorsan kipótolta a feliratát a plusz részekkel, így valószínűleg már minden olvasó csekkolta, hogy miben több az Unrated & Extended változat, mint a tévés.

Először is helyére került néhány kulcsjelenet, amelyek nélkül szerintem sokkal kevésbé hiteles az adásba került változat. Nem örülök, hogy nem jutott hely a teljes Adama-flashbacknek, mert így nem derül ki a filmből magából, hogy az volt Husker első – és utolsó – küldetése a háborúban. Talán említettem már, hogy a sorozatbibliában is meg volt írva, hogy Bill Adama még zöldfülű volt akkortájt, és csak egy csatában vett részt, de egész eddig ez az információ nem került napvilágra.

Megismerhetjük végre Helena Cain történetét is. Már a Writer's Meeting podcastjából is tudtuk, hogy a kiskorú Cain flashbackje ugyanazon a napon játszódott, mint Adamáé. Az igazat megvallva el is olvastam a sztoriját egy kiszivárgott forgatókönyvlapból. Sajnos ez a flashback még így is hatalmas csalódást okozott nekem. Azt elismerem, hogy óriási trauma lehetett Helenának, hogy a teljes családját cylonok irtották ki, és érthető a bosszúvágya, sőt, érthető, hogy az ellenség visszatérésére várt negyven éven keresztül. Ám a személyes bosszúvágy, úgy érzem, nem elegendő indok Cain tetteire, amelyeket admirálisként követett el.

A húga elvesztésével kapcsolatban én többre számítottam. Valóban ott rejlik a párhuzam, hogy hátra kellett hagynia őt ahhoz, hogy tovább tudjon lépni, blabla (és ettől lesz a film egyik legjobb jelenete Kendra előléptetése), de gyengének tűnt az egész. Túl banálisnak éreztem azt a hollywoodi megoldást, hogy elbotlik egy kőben a húga, és ezért nem tudott vele elbújni a szomszédos(!) konténerbe. Főleg, hogy pillanatokkal később már le is léptek a centurionok. Annyira fölösleges volt az áldozata így. Ennek tetejébe a bicskának sem tudtam így elég nagy jelentőséget tulajdonítani, pedig központi motívuma volt a filmnek.


Az ilyen felvételek miatt lehet megbocsátani a tauroni cselekményszálat

Ezek mellett szinte már apróságnak tűnik, hogy megtudjuk Kendráról, hogy az anyja Quorum-képviselő volt, és ezért feltételezte Cain, hogy ő építgette a lánya karrierjét, és ezért került az újságokba a halálhíre. Ugyan a DVD-ről is kivágták, de érdekes momentum volt, hogy ugyanazon a capricai állomáson ücsörgött Lee is, mint ahol Kendra mesélt az anyjáról és a karrierjéről a séfnek.

Megnyújtották a behatolást is cylon basestarra: közvetlenül előtte egy nagyon jó párbeszéd Kendra és Kara között a jussunk, utána pedig a hibrid nagymonológja, ami felér egy teaser trailerrel a negyedik évadhoz. Ám erről majd később.

A hosszabb játékidő az írókban rejlő gyermek és/vagy pszichopata kiélésére is lehetőséget adott, nem csak a történet bővítésére. A DVD-re korhatár-besorolás nélkül (unrated) került a film, vagyis helyre tudtak állítani pár durvább részt. Jurgen Belzen halála így kicsit véresebb lett, bár ettől csöppet sem lettem vele elégedettebb. A filmben elhangzik a BSG eddigi talán legdurvább káromkodása is, hála a jó égnek Adama szájából. Husker immár nem azt mondja, hogy "This frakker is mine", mikor az egyik raider nyomába ered, hanem hogy "This cocksucker is mine". Már ezért megérte megnézni a DVD-t.

Azért mindent még ők sem mertek bent hagyni a filmben: leforgatták, ahogy a kopasz Thorne korbáccsal csapkodja a börtönbe zárt Ginát (ezt Moore-ék maguk közt Passion of the Sixnek nevezték), de túl spartacusos lett a jelenet, úgyhogy kivágták, és csak egy kis utalás történik rá az első percekben, a flashbackek alatt.

Eltelt egy kis idő a megjelenés óta, úgyhogy volt időm beletekinteni magába a DVD-be is, extrástól, írói kommentárostól. Ron Moore és Michael Taylor beszélgetéséből relatíve kevés érdekes háttérinformáció került ki, de ezek között volt, hogy a filmet eredetileg egész más időbeli sorrendben tervezték összevágni.

Konkrétan Kendra és a hibrid beszélgetésével kezdődött volna a film, és innen ugráltunk volna oda-vissza az időben, egyfajta keretet adva a filmnek. Kezdésnek ez szerintem sokkal ütősebb lett volna, hát még ha figyelembe vesszük a befejezést is: az eredeti tervek szerint Kendra nem volt képes felrobbantani a hajót, a hibriddel való beszélgetése annyira elbizonytalanította őt: emberrel, vagy géppel áll-e szemben?

Michael Taylor író megerősítette, hogy a jelenet, amelyben Husker fémcsővel veri szét a centurion koponyáját, szándékosan emlékeztet a minisorozat-beli esetre Leobennel. Lehet, hogy ez csak nekem jelent sokat, de az ilyen kikacsintásoktól válik annyira hitelessé válik Adama sztorija.

A régi centurionok, mint tudjuk, csak egyszer szólalnak meg a film során. Taylor írt valami hasonlót a forgatókönyvbe, amit aztán elvetettek, de végül Gary Hutzel maga hegesztett össze egy animációt, amit az eredeti sorozat hangeffektes fickójától elkért beszólásokkal szinkronizált. Annyira megtetszett Moore-éknak, hogy egy pillanatra félretették a komolyságukat, mondván, el kell ismerni, akkor is egy béna '70-es évekbeli sci-fi az ősük, ha mindent megtesznek, hogy ne tűnjön így.

Az utómunkálatok vége felé Michael Rymer hagyott egy üzenetet Moore-nak, hogy mi lenne, ha lineárisabban szerkesztenék meg a filmet, nem pedig annyira össze-vissza, mint ahogy tervezték. Igazat adtak neki, és az általunk is látható változat lett a végleges, ami még Taylor barátnője szerint is követhetőbb, mint az eredeti. Taylor most otthon őrzi az egyetlen, általa favorizált kópiát.

Egy nagyobb baki csak utólag tűnt föl nekem. Észrevette valaki, hogy a hibrid a motyogásában úgy utal a hét ismert cylon modellre, hogy "The seven, now six, self-described machines…"? Abban az időben, amikor a Razor játszódott, még nem dobozolták be Xenát, így helytelen a "now six".

A hibrid többi motyogásáról meg fogok emlékezni egy külön posztban, mivel úgy vettem ki, hogy néhány olvasó szereti a spekulációt, amit én mostanában hanyagoltam.

Nagyjából ennyit a kibővített kiadásról, akinek még föltűnt valami extra jelenet, amit kihagytam, ne tartsa vissza. És figyeljétek a comment:comot is, mert sixx is ír valamikor a Razor DVD-ről.