Na akkor: az elmaradt hírek

<egoblog>Nna, az van, hogy csináltam magamnak egy hosszú hétvégét, előtte-utána meg, mint az őrült, dolgoztam, hogy megcsinálhassam a hosszú hétvégét. Sőt. Most is ugyanezt fogom tenni. Ilyenkor a blog(ok)ra nem jut időm, sajnos, ezért, azt kell mondjam, sajnos el fogok maradni a hírekkel. Pár napos késéssel sixx vagy a junkiek (akik néha egész gyorsak) úgyis követik a BSG-t övező eseményeket, azt kell mondjam, rátok kell most hagyatkozni egy kicsit. Azért most én is összeírom az elmúlt időszak híreit, persze kicsit bővebben, ha már egyszer szakblog, vagy mi.</egoblog>

  • Első, és legfontosabb: igaz a hír: a BSG csak áprilisban fog visszatérni a negyedik évaddal. Ron Moore maga mondta, a felesége tolmácsolta a dolgokat a scifi.com fórumozóinak. Eléggé első kézből származik ahhoz a hír, hogy higgyünk neki. Tegyük hozzá azért a hírhez, hogy "a Sci Fi Channelre". Hiszen a sorozatot naprakészen sugározza a kanadai Space, és az angol Sky is kis lemaradással követte eddig az évadokat. Sőt, az első szezonnak az utóbbin volt a világpremierje, és emlékezhetünk olyan epizódokra, amelyek valamilyen okból előbb lementek a Space-en, mint a SciFi-n. Bízzunk abban, hogy az anyacsatorna hajlandó lesz eladni április előtt a vetítési jogokat az USA-n túli adóknak. Felőlem mondjuk lemehetne az orosz vagy a német csatornán is, csak hadd nézzem már.
  • Ehhez kapcsolódik, hogy ha már áprilisban kerül képernyőre az évad, akkor oltári nagy suttyóság lenne még ketté is vágni, hogy 2009-ig kitartson. Szerintem pont azért csúsztatnak most még négy hónapot, hogy erre ne kerüljön sor, de – a próféta szóljon belőlem – persze ez csak tipp.
  • Mit ne mondjak, elég egyértelmű, hogy ez is a november elsejével kezdődő írói sztrájk okozata, de azért van öröm is az ürömben. Kezdjük azzal, hogy a Sci Fi zöld utat adott Jane Espenson sorozatának, a Warehouse 13-nak. Korábban már beszámoltam erről a projektről, ez lesz az "új X-akták", és elvileg Moore-nak is köze lesz hozzá. A forgatókönyvét már egy ideje megírták, és az ominózus forgatókönyvstop miatt most minden csatorna ahhoz nyúl, amihez csak tud: előbányászták a Capricát, mert az is csak a forgatásra vár már, és minden lehetőséget megragadnak, hogy kitöltsék valahogy majd azt az űrt, ami akkor fog megjelenni, ha egyszer csak elfogynak a jelenlegi műsoraik, és nem lesz, aki írjon új epizódokat.
  • Nemcsak a kis csatornáknál van ez így, hanem a gazdáiknál is, bizony. Az NBC, amely tulajdonolja a Sci Fi-t és a USA-t is, szintén készül a munkaszünetre. Könnyebb helyzetben vannak, mert ha náluk kifogynak a Hősökből meg a Bionic Womanből, akkor simán átveszik a leányvállalatok termékeit, és, teszem azt, levetítik egy az egyben a BSG-t vagy a 4400-at, hogy csak a legsikeresebbeket említsem. Ez mondjuk inkább csak spekuláció, de azért lehetne örülni egy ilyen lépésnek, mert előtérbe kerülnének ezek a kritikailag elismert, de háttérbe szorított sorozatok is, nem kell ecsetelnem, miért jó ez mindenkinek.
  • Beszéljünk egy kicsit ennek a fránya sztrájknak a gyakorlati részleteiről is, ha már az erre szakosodott blogok nem nagyon teszik. Őszintén szólva annyira nem mozgat, hogy miért teszik le a tollat az írók, elvégre Amerika már csak ilyen. Híres a kurvanagy sztrájkjairól, náluk gyakran előfordul az ilyen, na. Technikailag annyit jelent ez a dolog, hogy mindenki, aki tagja a WGA-nak, azaz amerikai írószakszervezetnek (1200 ember), november 1-én feláll az írógéptől, és vissza se ül addig, amíg azt nem mondják neki, hogy teljesítik a feltételeiteket. Sőt, a meglévő forgatókönyveikhez sem fognak nyúlni, még akkor se, ha a forgatások szünetében megkéri őket a rendező, hogy ezt-azt másképp kéne csinálni.
    Annyi a fejlődés eddig az ügyben, hogy egy héttel a sztrájk előtt a stúdiók leültek tárgyalni az írókkal (na nem mind az ezerkétszázzal), átadtak nekik egy megoldáscsomagot, persze olyat, ami a saját szájuk íze szerint való. Már pár napja beszélgetnek is erről, de a biztonság kedvéért ma Állam bácsi is leült a tárgyalóasztalhoz.
    Szerda reggelig (a mi időnk szerint) minden bizonnyal felállnak attól az asztalól, hogy milyen eredménnyel, találgatni sem lehet.
    Minket annyiban érint ez az ügy, hogy a BSG-ből tizenkét-tizenhárom részt írtak meg eddig, és a nagy részét már leforgatták, de a maradékba, ahogy írtam, egy betűt se lesznek hajlandók belejavítani Moore-ék, ha úgy alakulnak a dolgok. A sztrájk hosszúságától függ majd, hogy mikor forgathatják le a hátralevő részeket, de ha megint az USA-ból indulunk ki, akkor nem estig, de nem is egy hétig fog tartani az ügy. Hanem hónapokig.