Részletek az utolsó évadról

Ahogy azt már a C:C is megírta, Ron Moore és David Eick telefonos sajtótájékoztatót tartott június elsején, azt követően, hogy bejelentették: a BSG jövőre befejeződik.

A Chicago Tribune tévéblogjában azóta megjelent a konferenciahívás szinte teljes átirata, így van szerencsém abból szemezgetni a pontosabb információkat.

 • Most már tudjuk, hogy a Razor novemberben fog debütálni, és látni fogjuk a Cylon támadást a Pegasus szemszögéből, valamint arról is lesz szó, hogy mi történt a hajón Cain admirális halála után.
 • Ron Moore elmesélte, hogy milyen előzékeny volt a Sci Fi Channel, amikor bejelentették nekik, hogy lezárják a sorozatot a soron következő évaddal. Ismét hangsúlyozta, hogy ez kizárólag Eick és az ő kreatív döntése volt, nem anyagi vagy egyéb okok állnak a háttérben. A csatorna persze meg akart győződni, hogy nem lesz-e túl kevés a húsz rész az íróknak, hogy mindentmeg valósítsanak – azaz biztosan elég-e ez az egy évad nekik -, de látván Eickék határozottságát, nem szóltak bele a döntésbe.
 • Megnyugtattak mindenkit, hogy a húsz rész végén a flotta bizonyosan el fogja érni a Földet. Nem fogják elárulni, hogyan – lehet, hogy töltünk majd ott egy kis időt, lehet, hogy csak éppen meg fogjuk pillantani, sőt, azt sem tudhatjuk, hogy milyen Földet fogunk elérni. Persze néhány kérdést nyitva is fognak hagyni, hogy a nézők képzeletére bízzák a magyarázatot, de alapvetően a történet kerek egész lesz. Aztán hogy a későbbiekben készül-e valamilyen folytatás vagy kiegészítés a sorozathoz, azt nem tudhatjuk, de a tervek közt most nincs semmi ilyesmi.
 • A negyedik évad sokat fog foglalkozni a karakterekkel, nagy mértékben fog az eleddig beteljesületlen kapcsolatokra koncentrálni. Vannak történetek, amelyek hatásosabbak befejezetlenül, ezért itt is nyitva hagynak majd egyes szálakat, de tudják, hogy bizonyos kérdések viszont nem maradhatnak megválaszolatlanul. Minden szempontból eleget igyekeznek tenni a nézők elvásárainak.
 • Nem kell félnünk attól, hogy nem lesz kitöltve a következő húsz rész rendesen: az írók általában attól félnek, hogy hogyan tegyenek eleget egy húsz epizódos megrendelésnek, Moore-ék legfőbb gondja most viszont az, hogy hogyan férjenek bele. Tehát egy elég feszes, összefüggő történetre számíthatunk jövőre.
 • Moore valamikor a második évad közepén agyalta ki, hogy mi is legyen a sorozat befejezése, és akkortól kezdték úgy fűzni a szálakat, hogy el is érjék azt. A harmadik évadban annyira előrehaladtak a végkifejlet felé, hogy nem maradt más választásuk, mint lezárni a történetet.
 • Annak idején Moore azt mondta a Maelstrom kapcsán, hogy az "eposz" akkor lépett a harmadik fejezetébe, most azonban már úgy látja, hogy ez a Rapture-ben történt meg, onnantól kezdve az események már megállíthatatlanul sodródtak a vége felé. Mindamellett a harmadik évad végén felfedték az ismeretlen cylonok négyötödét, és megmutatták a Földet, és eléggé igazságtalan lett volna, ha elhúzzák a mézesmadzagot a nézők orra előtt, aztán még évadokon át nem váltják be az ígéretüket.
 • A színészek elég vegyesen reagáltak a hírre: valaki megértette, hogy csak itt és csak így lehet befejezni a sorozatot, de valakit hidegzuhanyként ért a dolog. Az utolsó évad most olyan a számukra, mint a középiskolásknak a negyedik osztály. A forgatást nemrég kezdték, már azzal a tudattal, hogy ez lesz az "utolsó első" forgatási napjuk.
 • A Lost nézői már talán tudják, a többieket meg bizonyára nem is érdekli, hogy a most lezárt évad befejező epizódjában a Lost története előreugrott néhány évet az időben. Arra a kérdésre, hogy mit gondolnak most róluk a BSG írói, Eick viccesen azt felelte, hogy "(…) gyakran nevezzük őket tolvajoknak. Besurranó tolvajoknak". Moore nem is nézi a műsort, a riportertől tudta meg, hogy megismételték a BSG-ben bevetett fogást. Érdekes, hogy Damon Lindelof, a Lost egyik kreátora azt nyilatkozta korábban a BSG második évadjának befejezéséről, hogy ők biztos nem csinálnának ilyet, mert ez a közönség egyfajta megcsalása lenne. Elvileg akkor már megírták ezt az évadzárót. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem a BSG-ben találták fel a spanyolviaszt, többek közt az Aliasban is hasonló időugrás történt egyszer, és azt JJ Abrams jelenlegi Lost-kreátor jegyezte.
 • Már tárgyalnakarról, hogy Lucy Lawless visszatérjen a sorozatba, mint Number Three, ám egyelőre semmi biztosat nem tudunk. Lawlessnek egyébként most nincs semmi szerepajánlata, viszont inkább a színház felé kacsintgat mostanában.
 • Eick beszélt a FOX számára készülő projektjéről, a Themről, amiről korábban már beszámoltam. Egyelőre a csatorna félretette a dolgot, lehet, még nem döntöttek arról, hogy mikor mutatják be. A sorozatban főszerepet kapna Tricia Helfer (Number Six), amennyiben a pilot vetítése után megrendelnék a teljes évadot. A pilotot egyébként Jonathan Mostow rendezi, akit például a Terminátor 3-ból ismerhetünk. Ron Moore jelenleg a The Thing című film feldolgozásán fáradozik.
 • Arra a kérdésre, hogy mit sajnálnak, amit nem sikerült megvalósítani az eddigi három évad alatt, Eick azt felelte: Number Sixet és Starbuckot sosem hozták össze. 🙂

Angolul tudóknak érdemes elolvasni a bővebb átiratot a Chicago Tribune oldalán.