Harmadik típusú találkozások

Kár volt elárulnom előző epizódmustrámban, hogy már akkor eszembe jutott ez a cím, de nincs mit tenni, ez illik a legjobban a Crossroads második részéhez.

Ebben az epizódban végre értelmet nyert a kifogásolható tény, hogy Baltar perében részt vett mindkét Adama. Lee olyan döbbenetes beszédet tartott tanúként, hogy még azokat a nézőket is meggyőzte, akik botor módon Baltar halálát kívánták. Az epizód legerősebb jelenete volt, ahogy szerencsétlen Lee-nek lassan nem maradt más választása, mint tanúskodni, és felsorolta mindazokat a bűnöket, amelyeket többek közt ő is elkövetett az emberiség ellen a Cylon támadás óta. Eszméletlen, hogy bele se gondolunk néha ezeknek a tetteknek a súlyosságába, csak mert elfogadjuk a motivációjukat, pedig néha semmivel sem jobbak vagy jogosabbak, mint az, hogy Baltar aláírta a kivégzési listát egy pisztollyal a fejénél. Tigh ezredest senki sem kényszerítette, hogy ugyanannyira ártatlan embertársait felrobbantsa, arról nem is beszélve, hogy az elnöknő később nem csak őt, de a kollaboránsokat is kegyelemben részesítette.

A különbség mindössze annyi, hogy Baltar nem jó ember. Kétségtelenül nem is rossz, de az biztos, hogy nem vezérlik humanista vagy vallási motivációk, mint a főszereplők többségét. Épp ezért lesz pont ugyanannyira bűnös, mint az ezredes, akit konkrét, saját kezűleg elkövetett gyilkosságért sem büntettek meg, nem hogy bíróság elé állítottak volna.

A per – legalábbis amit mi láthattunk belőle – persze nem volt teljes, hiszen szó sem esett a Cylonoknál eltöltött idejéről, a Föld keresésében nyújtott segítségéről, azaz Baltar kollaborációjáról. A valóságban egy ilyen tárgyalás hónapokig is eltarthat – emlékezzünk Husszeinre -, de egyrészt mi nem az űrbéli Law & Ordert nézzük, másrészt ha minden egyes érintett vallomását meghallgatnánk, az egyet jelentene az évad első részeinek újranézésével.

A tárgyalásba éppen elég betekintést nyertünk, így pedig jutott idő a többi cselekményszál viszonylag megnyugtató, de legalábbis kielégítő lezárására, valamint BSG-hez híven újabb "miafasz"-jellegű kérdések katalizálására. Persze voltam olyan hülye, hogy azokat a spoilereket is elolvastam előzőleg, amiket tudtam, hogy meg fogok bánni, ennek folyományaként pedig sok újdonság már nem volt nekem a részben. Bár az előnye is megvolt ennek: így, hogy előre elárultam a Kedves Olvasónak, melyik dalt hallgatja a (most már mondhatom) Final Five négy tagja, remélem, feltűnt, ahogy folyamatosan idézték a sorokat az All Along the Watchtowerből.

There must be some way out of here
Said the joker to the thief
There's too much confusion here
I can't get no relief

A tárgyalás után jön a befejezés – aprócska szóviccel élve -, és végre megtudjuk, mi értelme volt ennek a dalnak négy hősünk fejében. Nem elég a nagy reveláció, még ennek tetejébe különböző látomások vetítik előre az ő jövőbeni szerepüket Hera és Caprica-Six fölött. Mindenki folyamatosan agyal, hogy most ez hogy lehet, különösen Tigh hogy lehet Cylon, és gyakorlatilag kérdőre vonják Ron Moore-ékat, hogy ezt most hogy fogják megmagyarázni, és egyáltalán, minek kellett ezt. Erre csak kérdéssel tudok válaszolni, egy idézettel egy levelezőlistáról: "Nézitek ti egyáltalán a sorozatot?".

Nem mintha előre tudhattuk volna, hogy ez lesz, de mióta az évad felénél azt sugallták az írók, hogy a Final Five-nak már az Eye of Jupiterben szereplő templom megépítéséhez is köze volt, azóta sejthetjük, hogy ezt az ötöt nem a kenyérpirítók készítették. Ha van még olyan néző, akinek ez eddig nem esett volna le, azt őszintén, csak sajnálni tudom, de megérteni nem. Ezen nincs mit magyarázni, feltételezésekbe bocsátkozni meg egyszerűen nem érdemes. És ne higgye senki azt, hogy az írók légből kapták az ötletet, azt gondolván, hogy majd lesz idejük kitalálni valami magyarázatot a következő évadig. Ez nem a Lost, ahol bedobnak x mennyiségű ötletet a jegesmedvétől a csapóajtóig, aztán majd csak kitalálják, hogy jön ez össze egységes sztorivá.

Az igazat megvallva, valószínűleg bárki, az égvilágon bármelyik szereplőből csinálhattak volna Cylont, hiszen a Final Five esetében egész másképp értelmezendő a "halhatatlanság" mint a hét másik fajtársuknál. Ennélfogva azt, hogy épp ezt a négy karaktert választották Moore-ék, lehet légbőlkapottnak nevezni. Illetve valószínűleg szimplán az alapján döntöttek, hogy 1) ki lenne a legsokkolóbb választás, 2) kinek fér bele a történetébe ez az újabb szál a jövőben.

Még annyit erről a Cylon-mizériáról, hogy most mindenki elkezd hőbörögni azon is, hogy hogy lehet az, hogy Tyrolnak van gyereke, és nincs abban a státuszban, mint Hera, meg hogy a minisorozat végén az a sugárzás miért nem volt rájuk hatással, ami Aaron Doralt és Leobent is majdnem megölte, satöbbi, satöbbi, satöbbi. Előállnak majd azzal a magyarázattal, hogy ez a mostani biztos csak kópiája annak az Andersnek, aki Capricán még az ellenállást vezette, vagy annak a Tyrolnak, aki megcsinálta a kicsi Nicholast, és annak a Tigh-nak, aki negyven éve harcolt Adama oldalán a kenyérpirítók ellen.

Őket emlékeztetem arra a tényre, hogy Ron Moore kijelentette, a Cylonok sosem másoltak le senkit, minden példányuk egyedi, és különben is: ha Tyrolt az utóbbi időben másolták volna le, könyörgöm, hogyhogy D'Anna és a többiek nem tudtak róla? Egész egyszerűen ezeknek a Cylonoknak szinte semmi közük a mostani héthez, sem fiziológiájukat, sem motivációikat tekintve. Majd meglátjuk, hogy miért. Én most csak tényeket közlök, nem áll szándékomban spekulálni.

Utolsó tényként azért elmondok két figyelemre méltót: annak idején D'Anna megpróbálta leskiccelni a Final Five-ot az emlékei alapján, és azon a rajzon két nő szerepelt. Mi eddig egy darab Toryt láttunk, úgyhogy kizárásos alapon az ötödik, egyben utolsó Cylonnak nőnek kell lennie. A második érdekesség, hogy emlékezhetünk, a Temple of the Five-hoz vezető utat éppen Tyrol találta meg, és hogyan? Elkezdte vonzani valami spirituális izé. Egy belső kényszer hatására indult el hegyen-völgyön.

Nemsokára fogok még infókat csepegtetni friss (friss! piha.) interjúkból, meg a podcastból is, amit még nem tett közzé Ron Moore, de egyelőre ennyire futotta, remélem, kimerítő voltam.