Gigaszpojlerek a 3.5 évadra

A del.icio.us-ön belinkeltem már a
Chicago Tribune interjúját, meg a Sci Fi channel promóit is, sőt,
mindent, ahonnan a most következő spoilerek származnak, de azért
szedjük össze, mik várhatóak a harmadik évad második felében, addig is
megy az idő.

A részleteket a bejegyzés belsejébe rejtettem, tessék ott szétnézni, ha megesz a kíváncsiság.

A következő rész címe Rapture, ahogy azt már írtam valahol. Ez
szerintem az angol nyelv egyik leghülyébb szava, mert hangzása ellenére
azt jelenti, hogy "gyönyör", vagy mi a fene. Ez fogja lezárni az Eye of Jupiter cselekményét, hogy utána jó darabig csak karakterközpontú részek jöjjenek, többek közt Starbuckkal, Tyrollal, Helóval. Addig mi csak foglalkozzunk a Rapture-rel.

Kezdjük azzal, ami elhangzott a Sci Fi channel féle promóban, az mégis csak az officiál szpojler. Tehát a következő részben valaki meg fog halni. Valaki megtudja magáról, hogy Cylon. Valaki megtalálja a Földet. Eddig a hivatalos rész, most ezeken filózok egy kicsit. Ki fog meghalni? Ron
Moore mondta, hogy egy elég fontos karaktertől fogunk búcsút venni, de
azért annyira nem fontostól, hogy az alapjaiban átalakítsa a sorozatot.
Vagyis jelentős veszteségről van szó, biztos hiányozni fog a karakter,
de azért az élet még ugyanúgy fog továbbmenni, az én értelmezésem
szerint. Mire emlékeztet ez?

Billy Keikeya esetére, a "miért pont őt?" szindrómára. Az ő halála azért volt szükséges, mert lehetővé tette, hogy egy-két hónappal később Lee és Dee minden szívfájdalom nélkül összejöjjenek. Most megint hasonló problémával nézünk szembe, Lee és Starbuck nem tud minden szívfájdalom nélkül összejönni. Ez ugye két ember halálát is feltételezheti, ha a BSG-írók ugyanezt a megoldást akarják választani (márpedig simán kinézem belőlük). Ennél messzebb nem akarok ebben a blogban merészkedni, mindenki tippeljen, akire akar.

Valaki megtudja magáról, hogy Cylon. A múltkor majdnem mindenkit jól kizártam a lehetséges Cylonok sorából, ha jól emlékszem, Dee és Gaeta maradtak fent a rostámon. Azóta visszakerült a képbe Gaius Baltar
is, hiszen pár újabb részletet tudtunk meg az Ötökről. Többek között
azt is, hogy közük nincs a jelenleg élő és viruló hét modellhez. Ez
feltételezni engedi, hogy nem ez a hét kapcsolta le azt az ötöt, ahogy
én azt hittem. Ez máris kizárja, hogy valami Cylon-terv körüli
összezördülés miatt szabadultak meg tőlük – ennélfogva most már akármi
más is lehet az ő történetük, származásuk, az ő egykori tervük. Ha
pedig Baltar az egyetlen lélegző és mozgó példány az öt modell közül, akkor lehet, hogy ugyanolyan alvó ügynök volt, mint Boomer, csak miután a többi társát bedobozolták, róla megfeledkeztek. Én azért nem örülnék, ha ő lenne a Cylon.

Valaki megtalálja a Földet. Könyörgöm, Tyrol legyen az. Könyörgöm, csak ne a Cylonok legyenek azok. Gondolom, ugyanaz lesz a szitu, mint Kobolon,
vagyis hogy a bolygóról fogunk látni valami kivetített képet, ami majd
segít elvezetni minket odáig. Moore viszont azt nyilatkozta, hogy a Rapture végén Baltar visszakerül a Galacticára, szeretett otthonába. Valami oka kell, hogy legyen, amiért nem nyírják ki egy perc alatt Roslinék. Tehát valami olyan tudás birtokában lesz, ami miatt élve kell majd nekik. Ez akár lehet a Föld pontos holléte is.

Aztán van nekünk ez a Temple of Five, amit Tyrol fölfedezett. Erről elárulta Moore, hogy valóban szorosan kapcsolódik az öt ismeretlen Cylon modellhez, akikről meg fogunk még tudni ezt-azt. Mi több, D'Annának nagyjából sikerült már lerajzolnia őket, a Battlestar Wiki górcső alá is vette az egyik skiccét. Három nő és két férfi modellt fedezhetünk fel közöttük, ezzel összesen hat-hat lenne a nemek aránya a Cylonok közt. Vigyázat a fenti linkkel, súlyosan spoileres.

A Rapture utánról annyit tudni, hogy a 14.-16. részek lesznek erősen karakterközpontúak, ahogy már írtam, aztán az évadot három egybefüggő epizóddal fogják lezárni (az utolsó kettőt egyben adják majd). Ezekben fog szerepelni a múltkori podcastben részvevő Mark Sheppard,
ahogy már írtam. Az idei finálé abban lesz különleges, hogy a teljes
évad történéseit felöleli és lezárja majd valamelyest. Újabb tények
kerülnek napvilágra az elveszett Cylon modellekről, Herával is lesz valami gebasz, az Adama famíliával is dűlőre jutunk, Baltarról már nem is beszélve. Aztán elviselhetetlen mennyiségű cliffhanger fogja lezárni az évadot, nehogy véletlen megnyugodjunk.

Egyelőre nincs hír negyedik évados megrendelésről, ez majd Február környékén fog kiderülni (én mindenesetre bízom a vasárnapi műsorsávban, és a gyarapodó nézőkben), de reménykedjünk erőteljesen, hogy meg fogjuk kapni a válaszokat a nyitva hagyott kérdésekre.